fbpx

ZoneCONTROL a raktárban: első a biztonság!

Írta: - 2023 szeptember 11. -Hirdetés

A raktári folyamatok felgyorsulásával és egyre komplexebbé válásával az elmúlt években kiemelt szerepet kapott a raktárbiztonság. A raktárakban, ahol egymás mellett dolgoznak a gépek és az emberek, különös gondot kell fordítani a dolgozók biztonságára. Emellett természetesen fontos a gépek és a raktárban tárolt áruk, termékek védelme, valamint nem utolsó sorban az adatok védelme is. A korszerű targoncák a gyalogosok érzékelése mellett egyre több egyéb biztonsági eszközzel vannak felszerelve.

A natúrkozmetikumokat gyártó német Logocos forgalma évek óta folyamatosan növekszik. Ez természetesen megmutatkozik a raktárakon belüli anyagáramlásban is. Korábban előfordultak kisebb incidensek, így a raktár vezetése örömmel fogadta a Jungheinrich biztonsági megoldásait, melyek sokat segítenek a raktári munkavédelem megteremtésében.

Veszélyes kereszteződések

A raktári balesetek elemzése a Logocosnál is egyértelművé tette, hogy a raktárban a kereszteződések a legveszélyesebb helyek. A különböző irányból érkező gépek esetében például a dolgozók az állványoktól nem látják és gyakran nem is hallják a targoncák közeledését, sokszor előfordul, hogy egyszerre érkeznek a kereszteződésbe.

A Jungheinrichnél felismerték, hogy a munkahelyi biztonság növeléséhez új eszközökre van szükség, ezért a cég mérnökei kidolgozták keresztezésfigyelő és forgalomirányító rendszereket.

A munkahelyi biztonság támogatása a raktárakban zoneCONTROL alkalmazásával

A zoneCONTROL asszisztensrendszer rádiójelek segítségével működik. A rendszer egy rádió jeladóból, a targoncára szerelt mobil komponensből, egy kijelzőből és egy személyi modulból áll. A zoneCONTROL a targoncakezelők és a rosszul belátható helyeken tartózkodó dolgozók figyelmeztetésén kívül a közlekedési csomópontok szabályozására is használható, így, ha több targonca közlekedik az adott területen, a maximális elérhető sebességet lassúmenetre korlátozza.

Bár eredetileg a kereszteződések biztonságosabbá tétele volt a cél, a Logocosnál is hamar felismerték, hogy a rámpáknál való ki- és berakodásnál ugyancsak kiválóan használható a rendszer. A „pörgős” munka miatt korábban gyakran előfordultak kisebb ütközések. Mivel a zoneCONTROL segítségével akadály közelében automatikusan lelassulnak a targoncák, radikálisan csökkent a koccanások száma.

A biztonságon felül további előny, hogy a zoneCONTROL automatikusan szabályozza a raktárkapu nyitását és csukását, illetve nem engedi a jogosultsággal nem rendelkező targoncák behajtását.

Kereszteződésfigyelő és forgalomirányító rendszerek

Bár a rádiós rendszer jelentősen növeli a kereszteződések és más veszélyes helyek biztonságát, a fejlesztőmérnökök folyamatosan keresik azokat a megoldásokat, melyek segítségével még biztonságosabbá tehető a raktári munka.

A Jungheinrich intelligens kereszteződésfigyelő rendszerében videókamera figyeli a forgalmat, és mesterséges intelligencia elemzi a kapott képet. Ha a rendszer az előre beállított szabályok szerint veszélyt észlel, a targoncakezelők és a gyalogosok számára is jól látható hang- és fényjelzéseket ad.

Az intelligens rendszer előnye, hogy még kialakulásuk előtt képes felismerni a veszélyhelyzeteket, más rendszerekhez képest precízebb, kevesebb téves riasztást ad. Az intelligens rendszer működéséhez semmilyen eszközt nem kell a targoncákra telepíteni.

A Logocos raktári dolgozói először szkeptikusan fogadták az új megoldásokat. Mivel azonban korábban már szinte mindenki élt át veszélyes helyzetet, hamar belátták, hogy a Jungheinrich eszközei valóban hozzájárultak a munkahelyi biztonság erősítéséhez.

A Logocos raktárirányításért és munkahelyi biztonságért felelős munkatársai most elégedettek lehetnek. A Jungheinrich mérnökei számára viszont nem ért még véget a munka. Folyamatosan dolgoznak a munkát segítő, biztonságosabbá tevő új vezetéstámogató és asszisztensrendszereken, és a már működő rendszerek továbbfejlesztésén, hiszen számukra is első a biztonság.

További információ: https://www.jungheinrich.hu/termékek/biztonsági-megoldások