fbpx

Teltház mellett zajlott az év logisztikai eseménye

Írta: Transpack-2022/III. lapszám cikke - 2022 június 08.

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja (NLV Klub) – a 2008-as megalakulása óta – immár több mint 150 tagnak örvendhet. A Klub kiemelkedő rendezvénye a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Konferenciája, amely az idei évben 16. alkalommal került megrendezésre, ahol egy különleges bejelentésre is sor került. A rangos esemény – mint már évek óta – idén is teltház mellett zajlott.

CATCH 2022 – nagyvállalati kerekasztal-beszélgetés

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Konferenciáján a logisztika különböző területein dolgozó vezetők oszthatják meg egymással tapasztalataikat. Az esemény az idei évben a CATCH 2022 címet kapta.

A rendezvény első napja, a VIP NIGHT KLUBEST kizárólag klubtagoknak szólt, ahol kezdésként egy gazdasági kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötték a résztvevőket Energiaválság, infláció, ellátási lánc kihívások – hogyan alakul át a világ? címmel, olyan résztvevőkkel mint Pletser Tamás (olaj- és gázpiaci elemző, Erste Bank Hungary Zrt.), Török Zoltán (vezető elemző, Raiffeisen Bank Zrt.), Madár István (senior analyst, Portfolio), Várkonyi Gábor (autóipari szakértő). A folytatásban a hazai és világpolitikai környezetre is kitekintést tettek Németh Ákossal (kormányzati és közkapcsolatok szakértő), valamint Nógrádi Györggyel (biztonságpolitikai szakértő).

ember mikrofon szemüveg öltöny
Szabó Zoltán, az NLV Klub elnöke

A következő két napon szélesebb körben zajlott az esemény, ahol sok hasznos, informatív előadásokat hallhattak az érdeklődők. Szabó Zoltán, az NLV Klub elnöke, a Ghibli Cégcsoport alapító-tulajdonosa köszöntötte a szakma megjelent képviselőit, majd egy kerekasztal-beszélgetés következett, Smid Éva (Robert Bosch Elektronika Kft., value stream vezető), Kovács István (Joyson Safety Systems Hungary Kft., logisztikai vezető) és Verbóczki Tamás (Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft., országos vámmenedzser) részvételével.

A beszélgetésen egyebek mellett szó esett a hazánkban is igen jellemző munkaerőhiányról, és hogy ezt miként éli meg a három nagyvállalat. A válaszokból kiderült, hogy a megfelelő munkabér biztosítása mellett mindhárom vállalatnál nagy hangsúlyt fektetnek a dolgozók munkakörülményeinek javítására, különféle tréningekre és a megfelelő kommunikációra. A Joyson Safety Systems Hungary Kft.-nél arra is kiemelt figyelmet fordítanak, hogy az új dolgozókat ne hagyják magukra a betanulási időszakban.

A Bosch hatvani gyárában pedig bevezették az Inspiring Working Conditions (IWC) struktúrát, hogy a dolgozók valóban jól érezhessék magukat. Az is fontos számukra, hogy ne csak a vezetők kapjanak lehetőséget a cégen belüli karrierépítésre. A Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft.-nél is igyekeznek olyan irodai körülményeket teremteni, ahová a dolgozók szívesen járnak be.

Ez a beruházás új korszakot nyit a logisztikában

Egy felmérésben vezetőket kérdeztek arról, hogy milyen kihívásokat, üzleti prioritásokat látnak a következő 12 hónapra. Ebből kiderült, hogy a szakemberek szektortól függetlenül hasonlóan gondolkodnak: fenntarthatóság, jövőállóság, hatékonyságnövelés a legfontosabb prioritásuk, amivel biztosíthatják a vállalatuk versenyképességét. Mindehhez nagymértékben hozzájárulhat az ötödik generációs világhálózat (5G), amely ügyfélre dedikált, teljesen független az eddig megszokott globális rendszerektől. Egy ilyen hálózat alkalmazásánál a jelen valóban megáll a gyárkapunál, hiszen kizárólag olyan eszközök csatlakozhatnak az 5G-re, amit a felhasználó engedélyezett – ismertette a rendszer jelenőségét Papp Dávid, a Vodafone Magyarország Zrt. nagyvállalati értékesítési- és marketingigazgatója.

terem asztal szék pódium emberek

Az 5G hálózat koncepciójára épül a fényeslitkei gigaberuházás is, az EastWest Gate intermodális logisztikai terminál, amely kontinensünk egyik legnagyobb és legmodernebb szárazföldi terminálja. A terminál 85 hektár területet foglal magába, ahol az építkezés mindössze 14 hónap alatt elkészült, és hamarosan megkezdődhet az éles üzem. Az 5G privát- és rendkívül gyors hálózatnak köszönhetően a terminál működését a digitalizációra, ennek köszönhetően a jelenleg elérhető legmodernebb technológiákra alapozhatták. Az East-West Gate egyedisége az is, hogy a darukat távolról, 5G-technológiával irányítják, amit a Vodafone szolgáltat számukra – mutatta be a nem mindennapi projektet dr. Tálosi Ádám, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. igazgatósági tagja.

Az igazi játék most kezdődik…

Az NLV Klubon belül egy csapat nem kisebbre vállalkozott, minthogy megváltoztatja a logisztika jövőjét. Ha nem is az első helyre, de legalább dobogós helyre kívánják emelni a logisztikai szakmát. Teszik mindezt egy társasjátékkal, amivel a fiatalokat kívánják arra inspirálni, hogy már idejekorán erre a hivatásra készüljenek. Nagyon kevés ugyanis azok száma, akik már gyermekként eldöntik, mely szakmát választják.

A PROFI-T-ABILITY logisztikai társasjáték első, akkor még retro kinézetű változatát mintegy hat hónappal ez-előtt mutatták be. Utána is rengeteget dolgoztak rajta, tervezték, fejlesztették annak érdekében, hogy nagyobb legyen a játékélmény, és a külleme is változzon: így készült el az új verzió, a PROFI-T-ABILITY 2022 – tájékoztatta a hallgatóságot büszkén és elhivatottan Fábián Tamás, a Ghibli Cégcsoport stratégiai és fejlesztési igazgatója.

A társasjáték megalkotói ezt is továbbgondolták, és három hét alatt elkészítették a PROFI-T-ABILITY csúcsmodelljét, amellyel országos bajnokságot rendeznek diákok számára, amit októberben regionális bajnokságok előznek meg. A PROFI-T-ABILITY diákok ezreinek mutatja be, milyen is a logisztika, és ennek köszönhetően bizonyára sokan választják ezt a szakmát hivatásuknak.

kivetítő pódium emberek társasjáték
Fábián Tamás, a Ghibli Cégcsoport stratégiai és fejlesztési igazgatója bemutatta az új logisztikai társasjátékot

Digitalizáció, automatizáció a logisztikában

Ezt követően Gubicza Gábor, a Robotcenter Innovations Zrt. fejlesztési vezetője bemutatta a hibrid autonóm logisztikai robotok alkalmazásának előnyeit, esetleges hátrányait. Azt is megtudhatta a hallgatóság, mi a különbség az AGV (kötöttpályás) és az AMR (lézeres távolságmérés elvén működő) mobil robotok között.

Az automata komissiózó rendszer folyamatait Zahornitzky Tamás, a Gamma Digital Kft. értékesítési vezetője, valamint Kádár Botond, az EPIC InnoLabs ügyvezető igazgatója mutatta be. Előadásukból az is kiderült, hogy a G2B („árut az emberhez”) intelligens mobil robot rendszerrel miként növelhető 3-5-szörösére a komissiózás hatékonysága. Lépj szintet! Az EHS sem akadály! címmel tartott előadást Pári Róbert, a QLM Logistics Solutions Kft. ügyvezető igazgatója, aki kihangsúlyozta, hogy az EHS rendszer segítségével 3-5 km/h-val is növelhető egy automata targonca biztonságos sebessége.

Hamza Zoltán egy a dokumentumok azonnali visszaforgatását biztosító applikációt mutatott be, és egy éles rendszerhasználatba is betekintést engedett a résztvevőknek.

És még sok-sok informatív előadás…

Az ebéd után is információban gazdag előadások következtek, ami rögtön egy kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött. Ezen Kossuth József, a Budapest Airport Zrt. cargo vezetője, Fábián Zoltán, a Mahart Container Center Kft. ügyvezető igazgatója, Lajkó Ferenc, a DigiLog Consulting Kft. ügyvezetője, valamint Bicsak Tamás, a Ghibli Kft. tengerentúli szállítmányozási igazgatója vették górcső alá, hogy milyen változások várhatóak a logisztikai szektorban, hogyan hatnak egymásra a piac különböző szereplői, mi prognosztizálható ellátási lánc oldalról.

Barathi Tamás (Blue Colibri International Kft., ügyvezető) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a raktáros és a logisztikus kollégákat is be kell kapcsolni a vállalati kommunikációs körforgásba.

Ellenrieder Gergely (Aeriu Smart Solutions Kft., ügyvezető) és Kalmár Balázs (SMR Automotive Hungary, logisztikai igazgató) azt mutatta be, hogyan vezethetik be a vállalatok a legmodernebb drónos készletellenőrzést. Baranyi László és a Lead Partner Kft. képviseletében Rés a pajzson, avagy új világ, új kockázatok! címmel tartott rendkívül érdekes előadást.

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Konferenciájának második napja FMCG kerekasztal-beszélgetéssel zárult, amely fókuszában a digitalizáció, együttműködés és fenntarthatóság állt. Ezekről beszélgetett Keresztes-Nagy Krisztina (Unilever Magyarország Kft., vevőszolgálati és logisztikai vezető), Rácz Gábor (Tesco-Global Zrt., logisztikai vezető) és Krázli Zoltán (GS1 Magyarország Nonprofit Zrt., implementációs vezető).

A tudásátadásban gazdag nap végén gasztroest és stand-up comedy is várta a logisztikai vezetőket. Jöhetett a pihenés, kötetlen beszélgetés és kapcsolatépítés.

A konferencia utolsó napján a fiatal tehetségek indították a reggelt. Az NLV Klub által immár 9. alkalommal megrendezett Logisztikai Csapatbajnokság TOP3 csapata mutatta be prezentációját. Az automatizálás témaköre ezen a napon sem hiányozhatott. Bakos Dániel a tanacsadas.online ügyvezetője arról beszélt, miként lehet a robotokat nemcsak raktári környezetben, hanem az irodai munkában is hasznosítani. Harmat Eszter, a LeasePlan Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója az elektromobilitást, mint a logisztika új korszakát mutatta be az érdeklődőknek, kiemelve azon pozitív előnyöket, mint a megtérülés és a hatékonyság. Szakolczai József az Integráció Kft. ügyvezetője Ipari ellátási válság 2021/2022 – következmények címmel tartotta meg előadását, melyben szó esett az átfutási időkről, hiányokról, a munkatársakat érintő stresszről.

A JYSK country managere, Szimeiszter Sándor a vállalat világszínvonalú fejlesztéséről, az ecseri regionális logisztikai központ építéséről számolt be, amely Magyarország mellett Ausztria, Szlovákia, Horvátország és Szlovénia áruházait szolgálja majd ki. A háromnapos esemény méltó lezárásaként Pál Ferenc, közismert nevén Pál Feri atya, római katolikus pap és mentálhigiénés szakember adott tanácsokat arra vonatkozóan, hogy mi segítheti át az embert az élet megoldhatatlan helyzetein. Az egész konferenciáról elmondható, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a résztvevők professzionális előadásokon és workshopokon szerezhettek inspirációt. Szinte már barátként köszöntötték egymást, és a kölcsönös támogatáson túl számos kapcsolatépítési és -ápolási lehetőség állt rendelkezésükre a rendezvény alatt.

Csomor Zsolt