fbpx

A környezetbarát refPET megérkezett Magyarországra

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 29.

Az egyszer használatos műanyagok európai használatának fokozatos csökkentése, amelyre a 2019/904-es EU-irányelv is irányul, a hagyományos műanyag palack alternatíváinak kifejlesztését szorgalmazza. A fókusz az új újratölthető PET-palackokra és az újrafelhasználható PET-palackokra került. Ezek műszaki jellemzői megfelelnek mind a jogszabályoknak, mind az italokat forgalmazó cégek igényeinek.

A refPET vizes palackok tervezése és gyártása iránt is megnőtt a kereslet, ennek az anyagnak a sajátosságai miatt, amely ebben az esetben a fém és üveg alapanyag helyett használható.

palackozó üzem
Az üzem, naponta akár több százezer palack megtöltésére képes

Az újratölthető PET-palackok (ismertebb nevén refPET) az italok legfenntarthatóbb csomagolási megoldásai. Ezeket a robusztus palackokat a gyártó ki tudja mosni és újratölteni, ezzel megtakarítva az új csomagolások gyártását és a kapcsolódó károsanyag-kibocsátást. Az újratölthető üvegekhez képest könnyű súlyuk azt jelenti, hogy szén-dioxid-hatékonyabbak és költséghatékonyabbak. Az újratölthető PET-palack akár 25-ször újrafelhasználható, amíg újrahasznosításra kerül, a csomagolási ciklusát befejezve. A refPET palackok legnagyobb népszerűségre főként Észak-Európában, Németországban és Latin-Amerikában tettek szert. De várhatóan más országokban is hamarosan elterjed az italcsomagolás, mint az eldobható műanyag alternatívája.

Az Oonly Tisztán Víz Kft.-nek köszönhetően a refPET palackokba töltött ásványvíz már itthon is elérhető. A cég által Pannonhalmán nyitott palackozó üzemet, január közepén hagyták el Magyarország első ásványvizes refPET cserepalackjai. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly természetes ásványvíz a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon. Az újratölthető refPET cserepalackok kiváló alternatívát jelentenek a fenntarthatóbb fogyasztás felé vezető úton – olvasható a Black Page Consulting közleményében.

Az Oonly Tisztán Víz Kft. 1,5 milliárd forint beruházással megvalósult palackozó üzeme, naponta akár több százezer palack megtöltésére képes. A márka úttörő a hazai ásványvízpiacon, hiszen ez az első, igazán környezettudatos cserepalackos ásványvíz a háztartási fogyasztásra szánt termékek között.