fbpx

DACHSER akvizíció

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 28.

A DACHSER felvásárolja a Frigoscandia AB-t a Mutares SE & Co.KGaA magántőke-befektetőtől. Az akvizícióval az európai piaci pozícióját szeretné megerősíteni a felvásárló. A tranzakció a tervek szerint 2024 első negyedévében zárul le. Az 1300 főt foglalkoztató Frigoscandia AB főként Svédországban, Dániában, Norvégiában, Finnországban és Hollandiában tevékenykedik és a tavalyi évi forgalma 300 millió euró körül alakul. Az 1948-ban alapított vállalat, vezető szolgáltatóvá nőtte ki magát a fagyasztott élelmiszer-logisztika piacán, Európa északi régiójában. 

A felvásárlási tranzakció a tervek szerint 2024 első negyedévében zárul le

A cég tevékenysége három fő területre irányul. Ezek közül az egyik a svédországi belföldi szállítás, amelyhez körülbelül 500 járműből álló flotta áll rendelkezésére (ebből 260 a vállalat saját szállítóeszköze). A második kiemelt terület a nemzetközi szállítás, ennek keretében 51 piacot fed le, közúti, légi és tengeri szállításon keresztül. A harmadik fontos tevékenységi kör a raktározás. A vállalat 12 raktárral rendelkezik Svédországban és 3-mal Norvégiában.

A vállalatnak az Európai Élelmiszerhálózattal 2019-ben fennálló partnersége alátámasztja vezető szerepét az élelmiszer-logisztika területén az észak-európai piacokon, ami a DACHSER-hez való erős kulturális igazodást mutatja.

A DACHSER a DACHSER Food Logistics cége révén, évek óta aktív szereplője a skandináv piacoknak. A mostani akvizíció megkönnyíti az ottani terjeszkedésüket és a vezető európai élelmiszer-logisztikai szolgáltatóként elfoglalt pozíciójuk megszilárdítását. A DACHSER a fenntartható szerves növekedést és a közelmúltban megcélzott felvásárlásokat helyezi előtérbe olyan kulcsfontosságú piacokon, mint a Benelux állam, Óceánia, Dél-Afrika, Olaszország és az északi országok. Az akvizíciót követően a Frigoscandia teljes mértékben beépül a DACHSER élelmiszer-logisztikai hálózatába. A Frigoscandia vezérigazgatója, Peter Haveneth a meglévő menedzsment mellett továbbra is vezeti a céget.  Az akvizíció nem érinti a HP Therkelsen logisztikai szolgáltató által lefedett dániai Európai Élelmiszer-hálózatot és nem változtat a hollandiai Müller Fresh Foods Logistics rendszeren sem.  A DACHSER a Frigoscandia AB valamennyi munkavállalóját átveszi az akvizíció befejeztével.