fbpx

A Deutsche Bahn megválik a logisztikai üzletágától

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 27.

Németország fő nemzeti vasúti szolgáltatója,  a Deutsche Bahn (DB) eladásra kínálja a logisztikai üzletágát, amelyik DB Schenker-ben testesül meg. A DB az eladási szándékát 2023. december 19-én jelentette be. Az eladás okaként azt nevezték meg, hogy a DB a hazai főtevékenységére kíván koncentrálni. A Schenkernek körülbelül 76 600 alkalmazottja van világszerte és a tevékenysége több mint 130 országra terjed ki.

vonat
A német hatóságok azt várják, hogy a Deutsche Bahn a német, belföldi szolgáltatások javítására összpontosítson

A Deutsche Bahn Group a 15. helyen áll a Transport Topics Top 50 listáján, amely a legnagyobb globális árufuvarozási vállalatokat tartalmazza. A DB Schenker (Észak-Amerika) a 17. helyen áll a Transport Topics Top 100-as listáján, amely Észak-Amerika legnagyobb logisztikai vállalatait tartalmazza. A nyílt adásvételi eljárásra, a potenciális ajánlattevők, hogy január 15-ig jelezhették az érdeklődésüket.

A DB az eladásból származó összes bevételt jelentős részét adósságcsökkentésre használja fel. A Schenker elidegenítése „jelentősen felgyorsítaná” az alaptevékenységre való összpontosítását. A DB már több üzleti egységet is értékesített Németországon kívül, köztük az európai tömegközlekedési leányvállalatot, az Arrivát.

A német hatóságok azt várják, hogy a Deutsche Bahn a német, belföldi szolgáltatások javítására összpontosítson. Ugyanis a vasút több helyen, az elmúlt években növekvő megbízhatósági problémákkal küszködött és jelentős beruházásra szorul.

A DB szerint magának a Schenkernek is jót tesz majd az eladás. Hiszen a vállalatnak több tőkére és rugalmasságra lesz szüksége saját növekedéséhez, de ezt az anyavállalat már nem tudná biztosítani.