fbpx

Tulajdonosváltás a Packeta Groupnál

Írta: Csomor Zsolt - 2024 január 26.

Befektetők megvásárolták Közép-Európa egyik legdinamikusabban fejlődő logisztikai szolgáltatóját, a magyar csomagküldő piacon is erős pozíciókkal bíró cseh Packeta Groupot.

A Packeta-t 2010-ben Zásilkovna néven alapította egy cseh házaspár, Simona Kijonková és Jaromir Kijonka. A vállalat ma már több mint 2000 embert foglalkoztat, 15 ezer csomag-átvevőhelyet és 6000 csomagautomatát működtet hat országban: Csehország mellett Magyarországon, Szlovákiában, Németországban, Romániában és Lengyelországban. Emellett 2023-ban megkezdte terjeszkedését az Adria régióban is, elsőként Szlovéniában. A cégcsoport 2023-ban 106 millió csomagot szállított ki – többet, mint korábban bármikor.

csomagautomata

A Packeta Group logisztikai szolgáltató tulajdonosai 2023 tavaszán kezdték meg a cég 100 százalékos tulajdonrészének értékesítési folyamatát. A 2023-ban 294 millió eurós (több mint 110 milliárd forintos) forgalmat generáló vállalat évek óta nyereséges, így számos befektető szállt versenybe a megvásárlásért. A nemzetközi tender végén a CVC Capital Partners és az Emma Capital konzorciumával született megállapodás. A luxemburgi székhelyű globális alapkezelő a Packeta 65%-át vásárolja meg, míg a cseh holding 35%-os tulajdonos lesz. A CVC Partners egy további szereplőt, a szintén cseh hátterű R2G csoportot is bevonja a tranzakcióba – olvasható a Packeta közleményében.