fbpx

Kvantumalapú logisztikai optimalizálás

Írta: Kiss Bertalan - 2023 november 14.

Az Unisys (NYSE: UIS) bejelentette a Unisys Logistics Optimization™ rendszerét, amely egy teljesen új, kvantum-technológián alapul és másodpercek alatt segít a szervezeteknek megoldani komplex, sokváltozós logisztikai feladatokat.

A költséghatékonyság kulcseleme lesz

A logisztikai költségek folyamatos emelkedésével a vállalatok számára egyre sürgetőbb az ellátási láncok újratervezése úgy, hogy egyszerre javítsák az ügyfélélményt és csökkentsék költségeiket, így optimalizálva szolgáltatásaikat. Ebben nyújthat hatékony segítséget az Unisys Logistics Optimization™. A kvantum-számítástechnikára alapozott technológia, iparág-specifikus információk birtokában, a fejlett analitika és a mesterséges intelligencia (AI) kombinációját használva jelentősen javíthatja egy-egy cég üzleti eredményeit.

Az Unisys Logistics Optimization™ előre betanított modellek segítségével másodpercek alatt generál válaszokat összetett problémákra és lekérdezésekre, ami jelentős előrelépést jelent a korábbi technológiákhoz képest. A hagyományos programoknak évekre lett volna szükségük ahhoz, hogy összegyűjtsék és elemezzék az operatív adatokat, hogy hasonló eredményeket kapjanak. Az új fejlesztés a logisztikai vállalatok – például a légiáru-fuvarozók számára – optimális tervet biztosít a szállítmányok gyorsabb és költséghatékonyabb összeállításához, raktározásához és több járműfajtát igénylő útvonaltervezéséhez.

áruszállító repülőgép repülőtér csomag
Kép forrása: MASkargo

Jelentős megtakarítás a légközlekedésben

Az új technológiától reméli a logisztikai optimalizálásának következő áttörését a Malaysia Aviation Group (MAG) teherszállító részlege, a MAB Kargo Sdn Bhd (MASkargo), amely világszerte közel 100 célállomást szolgál ki. Jelenleg a légitársaság járattervezői jelentős mennyiségű időt töltenek az egyes szállítmányok kiválasztásával és az ULD-egységekhez való hozzárendelésével, ami magas működési többletköltséget eredményez.

Az Unisys megoldása olyan biztonságos és megbízható alternatívát kínál, amellyel a MASkargo járattervezői egy grafikus rakománytervező segítségével, teljes szállítókapacitásukat kiaknázhatják, ezzel növelve hatékonyságukat az olyan, magas prioritású szállítmányok kezelésénél, ami különösen fontos az ügyfelek elégedettsége szempontjából.

„A MASkargo folyamatosan keresi a hatékonyság növelésének lehetőségeit, ezáltal javítva az ügyfélélményt és -kapcsolatokat – nyilatkozta Mark Jason Thomas, a MASkargo vezérigazgatója. – A Unisys-szel való együttműködésünk a MASkargo digitalizációs megújulásának egyik lépése, amely keretein belül a kvantumtechnológia, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás felhasználásával optimalizáljuk a tervezési- és szállítási folyamatokat, támogatjuk a hálózat-tervezést, és biztosítjuk a pontos információk megbízható, egyértelmű kommunikációját.”

A meglévő IT rendszerekbe integrálható a kvantum

A Unisys több mint 30 éve szolgál ki partnereket és fejleszt új megoldásokat a logisztikai és szállítmányozási területen, így a vállalat egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy kiemelkedő iparági szaktanácsadással szolgálhasson ügyfeleinek. A piacon lévő más megoldásokkal ellentétben, az Unisys Logistics Optimization™ nem igényli új modellek tréningjét a bevezetéshez, és könnyen integrálható a meglévő informatikai infrastruktúrába. Így azonnali hozzáférhetőséget biztosít az ügyfelek számára, és mivel pontossága a napi használat révén idővel javul, folyamatosan releváns és naprakész marad.

„A logisztikai költségek csökkentése kritikus fontosságú, és a vállalatok olyan megoldásokat keresnek, amelyek megfelelnek ennek az alapvető igénynek – mondta el Chris Arrasmith, a Unisys Enterprise Computing Solutions vezető alelnöke. – A fejlett analitika, a gépi tanulás, valamint a klasszikus és az új kvantumszámítási architektúrák legfejlettebb képviselőinek kombinációjával olyan operatív predikciós- és tervezőrendszert építettünk ki, ami lehetővé teszi számunkra, hogy szinte valós időben teremtsünk értéket az ügyfelek számára.”

A Unisys Logistics Optimization™ a légi árufuvarozókra, földi kiszolgálókra és szállítmányozókra szabva háromféle módon segíti a logisztikai vállalatokat az optimalizálásban:

  • Kapacitás: A program a vállalatok rakománybeosztásait értékeli a raklap- és ULD-kapacitás előrejelzésével és monitorozásával, lehetővé téve több aznapi szállítmány indítását. Emellett a kihasználatlan helyek felkutatásával segít azonosítani további kapacitást is.
  • Készlet: A technológia képes megjósolni és előírni a készletekre vonatkozó helyszíneket és csomagolási követelményeket, valamint a készlet mennyiségét és a szállítmányozási sérülékenységet. Ez csökkenti a csomagolási- és rakomány-összeállítási időt, minimalizálja a szállítmány sérülésének vagy megromlásának esélyét, ezzel megelőzve a költséges reklamációkat.
  • Úttervezés: A program értékeli az összes lehetséges útvonalat, és az olyan dinamikus változókat, mint például az időjárás vagy a menetidő és szintén beépíti az ideális, kétirányú logisztikai útvonalterveibe.