fbpx

Megszűnik a kisértékű küldemények adómentessége

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 09.

Több mint százszorosára nőhet az e-kereskedelemhez kapcsolódó vámeljárások száma Magyarországon két éven belül, miután egy európai uniós rendelet értelmében 2021-től az unión kívüli országokból érkező, kis értékű csomagok után is adófizetési kötelezettség keletkezik.

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) és a Magyar Vámügyi Szövetség (MVSZ) szakmai szervezetek közös közleményben ismerteti, hogy a jelenlegi szabályozás szerint az Európai Unión kívülről érkező árura akkor nem kell vámot és áfát fizetni, ha értéke nem éri el a 22 eurót. Mindez sok visszaélésre adott lehetőséget, például ennél kisebb összeget tüntetnek fel a csomagon, amivel jelentős bevételkiesést okoztak az EU-nak és a tagállamoknak.

A 2021. január elsején hatályba lépő európai uniós jogszabály első körben megszünteti a kisértékű küldemények adómentességét. A szervezetek szerint ez jelentős kihívás elé állítja az áruimport folyamatában részt vevőket, elsősorban az adóhatóságot és a vámügynöki szolgáltatást végző logisztikai szereplőket.

A két szakmai szervezet úgy számolja, hogy az e-kereskedelemhez kapcsolódóan jelenleg évi mintegy 300 ezer darab vámkezelési eljárás zajlik. A kisértékű postai küldeményeknél eddig csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeztek, nem volt szükség ezek esetében adó- és vám kivetésére.

A jogszabályváltozást és a postai csomagok forgalmának évi 20-25 százalékos növekedését is figyelembe véve 2021 január elsejétől a meglévő vámeljárási esetszám mellett várhatóan további, évi több mint 40 millió vámeljárás várható.

A két szakmai szervezet többféle, a helyzetet rendszerszinten orvosló megoldáson dolgozik. Munkacsoportban feltárják a beavatkozási pontokat,körül járjak a megoldási lehetőségeket, és felajánlják szakmai együttműködésüket a Pénzügyminisztériumnak, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.