fbpx

Fenntarthatóbbá akarnak válni, ennek szellemében hozták a döntéseket

Írta: Transpack-2023/V. lapszám cikke - 2023 november 13.

Jól döntöttünk, amikor közösen elindultunk a fenntarthatóság útján, és megvásároltuk az első elektromos kamionunkat, melyben akkor senki nem hitt a magyar fuvaros társadalomban” – mondta Barna Zsolt, a Waberer’s International elnök-vezérigazgatója azon a rendezvényen, ahol a hatezredikVolvo FH típusú tehergépjárművét vehette át a logisztikai csoport, amely egy elektromos modell.

Elektromos Volvo
Az átadott modell egy Volvo FH, 4×2-es tengelyképlettel ellátott elektromos nyergesvontató

Ünnepélyes keretek között adták át a hatezredik Volvo FH nyergesvontatót

A Volvo Hungária Kft. budapesti telephelyén vehette át ünnepélyes keretek között a hatezredik Volvo FH nyerges- vontatót a Waberer’s International. Ezzel tovább erősödött a svéd tehergépjárműgyártó világmárka és Európa meghatározó, saját flottával rendelkező közúti logisztikai vállalatának együttműködése. A tranzakció eredménye, hogy Magyarország piacvezető komplex logisztikai szolgáltatója – a most átadott FH modellel – már kettő elektromos nyergesvontatóval, három elektromos teherautóval és kettő gázüzemű Volvo tehergépjárművel rendelkezik.

25 éves partneri kapcsolat

A jubileumi átadáson a Waberer’s Csoport és a Volvo Trucks együttműködésének 25 éves évfordulóját is ünnepelték, hiszen az első nagyobb volumenű eszközbeszerzés 1998-ban zajlott le a Hungarocamion (Waberer’s jogelődje) és a svéd gyártó között. Az évfordulóhoz kapcsolódóan a Waberer’s International és a Volvo Trucks szándéknyilatkozatban erősítették meg, hogy összehangolják jövőbeli stratégiáikat a fenntarthatósági megoldások terén, értékes tudást osztanak meg egymással, és közös kezdeményezéseket indítanak. A megállapodás alapján a Volvo Trucks 2025-ig 25 darab teljesen elektronikus kamiont szállít majd a Waberer’s részére.

További lépést teszünk a közös utunkon a 25, teljesen elektromos kamion tranzakciójára vonatkozó szándéknyilatkozat aláírásával, mely Kelet-Euró- pában jelenleg a legnagyobb elektromos kamionokról szóló üzlet” – mondta Roger Alm, a Volvo Csoport ügyvezető alelnöke, a Volvo Trucks elnöke. Megköszönte a Waberer’s vezetésének a sokéves együttműködést, és kiemelte, hogy az ilyen tartós, eredményes partnerségek alapja a közös célok, a kölcsönös tisztelet, a folyamatos innováció és jövőbe történő befektetés.

Jól döntöttünk, mikor elköteleződtünk az elektromos kamion mellett

Barna Zsolt, a Waberer’s International elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt negyed évszázadban együtt fejlődtek a Volvóval, így együttműködésük több, mint hivatalos partnerség. Minden döntésük jónak bizonyult, ami a Volvóhoz és az azokhoz nyújtott szolgáltatásokhoz kapcsolódik: növelték a flotta biztonsági csomagját, felszereltségét, ami jelentkezett a gépjárművezetők lojalitásában is. A Flexi-Gold csomagnak köszönhetően alacsonyabb szinten tudják tartani a költségeket, ezzel magasabb szintű az üzemeltetés és a rendelkezésre állás. A Volvo Connect által nyújtott elemzett adatok pedig túlmutatnak a klasszikus GPS szolgáltatásokon, ezáltal hatékonyabb a flotta működése.

„Jól döntöttünk, amikor közösen elindultunk a fenntarthatóság útján, és megvásároltuk az első elektromos kamionunkat, melyben akkor még senki nem hitt a magyar fuvaros társadalomban. Mi viszont ennek is piacot tudtunk törni a régióban” – mondta az elnök-vezérigazgató, hozzátéve, hogy stratégiájukban a jövő és a zöld technológiák melletti elköteleződés, az elektromobilitás kulcsfontosságúak, ezért hosszú távú stratégiai partnerként tekintenek a Volvo Trucksra.

A mezőgazdaság mindenhol.
Az ünnepélyes átadáson minden felszólaló kiemelte a környezettudatos magatartás fontosságát

7 év múlva minden második új Volvo tehergépjármű alternatív hajtáslánccal készül

A Volvo Trucks ambiciózus célkitűzése szerint 2030-ra 50%-kal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását, így terveik szerint 7 év múlva minden második új Volvo tehergépjármű alternatív hajtáslánccal készül. A mostani rendezvényen is megerősítették a felek, hogy a környezettudatos szemléletben a Waberer’s is partner, így a most átadott elektromos Volvo FH modellel is aktívan hozzájárultak a kitűzött célok megvalósulásához.

2021-ben a Waberer’s vette át Magyarországon a legelső, sorozatban gyártott tisztán elektromos tehergépjárművet, egy elektromos Volvo FL modellt. A középkategóriás teherautót azóta még két másik ugyanilyen kategóriájú modell követte az egyéb alternatív hajtásláncú (gázüzemű) járművek mellett. 2023 februárjában ugyancsak a Waberer’s vette át az első magyarországi tisztán elektromos Volvo FH nyergesvontatót, a most átadott kamion pedig szintén egy elektromos meghajtású Volvo FH modell. A Waberer’s fenntarthatóság melletti elkötelezettségét mutatja az is, hogy önálló Green Division egységet állított fel a zöld igények kielégítésére, és így segíti ügyfeleit a környezettudatos célkitűzéseik megvalósításában.

Akár 300 kilométeres hatótáv – ez az elektromos Volvo FH A most átadott elektromos Volvo FH egy 4x2-es tengelyképlettel ellátott nyergesvontató, amelyen Globetrotter hálófülke szolgálja a járművezető kényelmét. Az akár 300 kilométeres hatótávért a 6 akkumulátorból álló, összesen 540 kWh kapacitású akkumulátorcsomag felel. A jármű hajtásláncát 3 darab villanymotor és a Volvo Trucks egyedi fejlesztésű I-Shift automatizált sebességváltója alkotja, amely 490 kW folyamatos teljesítményt biztosít, nulla kipufogógáz-kibocsátás mellett. Váltóáramú töltővel az akkumulátorok teljes feltöltése 10 órát vesz igénybe, egyenáramú töltővel ugyanehhez mindössze 2 óra szükséges. Az elektromos Volvo FH-t a logisztikai csomópontok és a nagyvárosok között történő gyors és kényelmes áruszállításra tervezték, és ebből a célból használják majd a Waberer’s szolgálatában is.

Barna Ferenc