fbpx

Sokan csak beszélnek az elektromobilizációról – ez a két cég tesz is érte

Írta: Transpack-2023/I. lapszám cikke - 2023 március 06.

Ünnepélyes sajtótájékoztató keretében átadta Magyarország első tisztán elektromosmeghajtású Volvo nyergesvontatóját, egy elektromos Volvo FH modellt a Volvo Hungária Kft. Magyarország vezető belföldi áruszállítójának, a Waberer’s csoportnak.

Elektromos Volvo FH

Az ország legújabb környezetbarát tehergépjárműve

A környezettudatos Waberer’s International Nyrt. vehette át az ország legújabb környezetbarát tehergépjárművét, a lokálisan nulla károsanyagkibocsátású elektromos Volvo FH-t ez év február elején. Ez egy újabb fontos mérföldkő mindkét vállalat történetében, hiszen nemcsak a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Waberer’s és a Volvo Hungária Kft. régóta tartó együttműködésének egy újabb közös pontja ez a járműátadás, de fontos lépés számukra a kiemelt jelentőséggel bíró tisztább és fenntarthatóbb közúti áruszállítás felé is. 2021 szeptemberében már átadásra került a Waberer’s cégcsoport számára egy első szériában gyártott elektromos Volvo FL modell – ez lett a komplex logisztikai szolgáltatásokat is nyújtó vállalkozás flottájának első elektromos tehergépjárműve. Ezt követte tavaly októberben egy újabb elektromos Volvo FL típusú középkategóriás tehergépjármű. A Waberer’s flottájában a most átadott, elektromos hajtáslánccal ellátott Volvo FH modell így már a harmadik, a svéd gyártótól származó tisztán elektromos jármű.

Elektromos Volvo FH
Az elektromos Volvo járművek képesek a mindennapi logisztikai feladatok ellátásra

Miért épp Volvo?

Erdélyi Barna, a Waberer’s International Nyrt. Igazgatósági tagja elmondta: „Amikor másfél éve átvettük a régióban elsőként, az első szériában gyártott elektromos Volvo tehergépjárművet, akkor vált igazán nyilvánvalóvá, hogy az elektromobilizáció a közúti fuvarozás része lett. Büszkék vagyunk rá, hogy a Waberer’s csoport élen jár nemcsak az új technológiák kipróbálásában, hanem ezen alternatív járművek napi operációba történő implementálásában is. Folyamatosan és tudatosan léptünk a fenntarthatóbb működés útjára, hogy ne csak a saját, de ügyfeleink zöld célkitűzéseit is megvalósíthassuk. Ezen zöld igények maximális kielégítésére hoztuk létre a Waberer’s Green Division egységet, amelynek többek között az a feladata, hogy olyan új és már bevethető technológiákat kutasson fel, mint amit a Volvo ma bemutatott és átadott nekünk. Megtiszteltetés számunka, hogy az első elektromos FH Volvo vontató is a Waberer’s csoport alternatív meghajtású flottáját erősíti, ami immáron nyolc darabra bővült.”

A Waberer’s csoportot képviselő szakember elmondta, hogy a két cég környezettudatos ideológiája, az alternatív hajtástechnológiák kapcsán a céljaik megegyeznek; az elektromos Volvo járművek képesek a mindennapi logisztikai feladatok ellátásra, nem csak kirakatjárművek – ezek alapján döntöttek a zöld flotta fejlesztésekor. „A Volvo Trucks elkötelezett a párizsi egyezmény környezetvédelmi célkitűzéseinek teljesítése iránt. Ennek megfelelően azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra 50%kal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását. Tehát az a célkitűzésünk, hogy 7 év múlva minden második új Volvo tehergépjármű alternatív hajtáslánccal guruljon le a gyártósorról. Nagy örömmel tölt el minket, hogy a Volvo Hungária Kft. a most átadott elektromos Volvo FH modellel is aktívan hozzájárult e cél megvalósulásához. Hiszünk abban, hogy alternatív hajtásláncú járműveinkkel mind közelebb kerülünk ahhoz, hogy szebb legyen a világ, amelyben élni fogunk” – erősítette meg Erdélyi Barna szavait Illés Dávid, a Volvo Hungária Kft. ügyvezetőigazgatója.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Volvo minőséghez méltó módon elektromos járműveinket is teljes körű, a hasznos üzemidőt támogató szolgáltatáscsomaggal értékesítjük” – mutatott rá az igazgató, hogy nemcsak szállítójárművet értékesítenek, hanem komplett szolgáltatást. A Volvo hat területet magába foglaló elektromos ökoszisztémát alkotott, melyet partnereiknek a folyamatos kapcsolattartás, monitoringozás, támogatás érdekében fel is ajánlanak. Ennek elemei: az elektromos jármű forgalmazása, útvonal-szimuláció applikáció, finanszírozási szolgáltatások (ez a töltőberendezésekre is kiterjed), töltési infrastruktúra, javítás és karbantartás, valamint az akkumulátorok utóélete.

Elektromos Volvo FH
A nyergesvontató átadása, Barna Zsolt a Waberer’s International Nyrt. vezérigazgatója és Illés Dávid, a Volvo Hungária Kft. ügyvezető igazgatója

Várostól városig 666 lóerővel

A Volvo FH-t távolsági fuvarozáshoz tervezték, az elektromos változatot elsősorban a logisztikai csomópontok és a nagyvárosok között történő gyors és kényelmes áruszállításra ajánlja a gyártó – a Waberer’s is ebből a célból bővítette flottáját az ikonikusdarabbal.

A korszerű teherfuvarozó jármű paramétereit, műszaki jellemzőit Fáczán Gergely, a Volvo Hungária Kft. értékesítési igazgatója ismertette. Elmondta, hogy a most átadott elektromos Volvo FH egy 4×2-es tengelyképlettel ellátott nyergesvontató, amelyen Globetrotter XL extramagas hálófülke szolgálja a járművezető kényelmét. Az akár 300 kilométeres hatótávért a 6 akkumulátorból álló, összesen 540 kWh kapacitású akkumulátorcsomag felel. Van lehetőség kisebb pakkal is rendelni a járművet, de ez természetesen a hatótáv csökkenésével jár. A jármű hajtásláncát 3 darab villanymotor és a Volvo Trucks egyedi fejlesztésű I-Shift automatizált sebességváltója alkotja, amely 490 kW (666 LE) folyamatos teljesítményt biztosít, nulla kipufogógáz-kibocsátás mellett. Váltóáramú töltővel az akkumulátorok teljes feltöltése közel 10 órát vesz igénybe, egyenáramú töltő esetén ugyanez mindössze2 óra alatt végrehajtható.

Barna Ferenc