fbpx

Így kerül a gyógyszertabletta a buborékcsomagolásba

Írta: Transpack-2023/I. lapszám cikke - 2023 március 07.

Csupán Németországban már 41,1 millió csomag ibufrént értékesítettek. Ezzel a csomagolással gyakran találkozhatunk, mégis kevesek azok, akik tisztában vannak azzal, hogy a gyógyszertabletták miként kerülnek a buborékcsomagolásba. A gyártásnak gyorsnak, biztonságosnak és olcsónak kell lennie, amihez akár a használt buborékcsomagoló gépek is hozzájárulhatnak.

A tabletták csomagolásánál a tisztaság és a minőségbiztosítás áll az első helyen. Ez használt gyártóberendezésekkel is lehetséges (© Cergios/Shutterstock.com)

A buborékcsomagolás olyan látható csomagolás, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy úgy láthassák a terméket, hogy az még a csomagolásában található. A buborékcsomagolás elterjedt formája a tabletták és a kapszulák kinyomható csomagolásának, ami a gyógyszerek egyszeri adagokban történő csomagolására szolgál. Az ilyen csomagolás előnye, hogy a beteg jól nyomon követheti a gyógyszerei adagolását.

Farmakológia – hatalmas és növekvő piac

A gyógyszergyártás növekvő piac. Ennek egyik oka a demográfiai fejlődés, az életkorral összefüggő betegségek számának növekedése. Az egészségügyi ellátás is fejlődik. 2019-ben az uniós polgárok fele szedett vényköteles, körülbelül egyharmaduk pedig vénymentes gyógyszereket. Az öngyógyításra való hajlandóság egyre nő, és ez különösen a megfázás elleni gyógyszerek szegmensében figyelhető meg. Európában ezek teszik ki a vénymentes gyógyszerek legnagyobb részét (mintegy harmadát), amit a fájdalomcsillapítók követnek körülbelül 20%-kal.

Buborékcsomagoló gép – egyszerű, ugyanakkor precíz

Végy két fóliát, tablettákat és egy buborékcsomagoló gépet, a gép pedig kiadja a csomagolt gyógyszereket. Egyszerűen hangzik, és tulajdonképpen az is, viszont az eljárás átfogó folyamatfelügyeletet igényel.

Az első gyártási lépésben elkészül a buborékhéj, ami többnyire PVC műanyagból vagy alumíniumból készül. Ezután letekerik a fóliát, megfeszítik, majd mechanikusan, bélyegzőkkel a kívánt formába préselik, és szükség esetén hőformázzák. Így egy folyamatosan futó fólia jön létre, teljes szélességében mélyedésekkel a tabletták számára.

Ezzel párhuzamosan előkészítik a tablettákat, amiket vibrációs lemezeken vagy szalagokon mozgatják óvatosan, nehogy megsérüljenek. Az egymáshoz tapadó kapszulákat kefék segítségével választják el egymástól. A tablettaáramlást úgy kell szétválasztani, hogy a buborékfólia minden egyes bepréselt cellájába csak egyetlen tabletta kerülhessen. Kamerarendszerrel ellenőrzik, hogy minden mélyedésbe pontosan egy tabletta került-e.

A harmadik lépésben a fedőfólia előállítására kerül sor, ami többnyire olyan kemény alumíniumból készül, amely csupán 20 μm vastagságú. És pont ez a bökkenő, ugyanis a fóliának egyrészt olyan vékonynak kell lennie, hogy a gyógyszert gond nélkül ki lehessen nyomni, másrészt pedig elég stabilnak kell lennie ahhoz, hogy megóvja a gyógyszert a külső hatásoktól. Ezután ellenőrzik az alumíniumfólia sérüléseit, ami során a biztonsági rendszer még a mikrolyukakat is felismeri. A buborékcsomagoló gépbe emellett egy nyomtatóegységet is integráltak, a fólián ugyanis szerepelnie kell a gyógyszer nevének és a lejárati időnek.

A fedőfóliát azután a buborékhéjra hegesztik. A nyomtatott szedési előírással rendelkező gyógyszerek esetében ennek a gyártási lépésnek olyan pontosnak kell lennie, hogy a felirat egyezzen az adott mélyedéssel. Jól ismert példa erre a fogamzásgátló tabletta, amelyre a hét napjait nyomtatják.

Az utolsó lépésben a buborékcsomagolásokat kivágják, a buborékcsomagoló gép pedig kiadja azokat. Az egymásra helyezett buborékcsomagolások ezután egy csomagolóegységbe továbbítódnak, ahol a betegtájékoztatóval együtt kartondobozokba csomagolják azokat.

Az Omar BF50 PLUS buborékcsomagoló gép kicsi, de hasznos. A rövid átállási idők még kis tételek esetében is rentábilissá teszik (© Surplex)

Maximális rugalmassági követelmény

A buborékcsomagoló gépeknek lehetőleg sok különböző anyagot kell tudniuk feldolgozni. A buborékhéj készülhet polimerből (PVC, PP, PE és PET) vagy PVC-alumínium kompozit anyagból is. A fedőanyagok is változnak az adott alkalmazástól függően a kemény és puha alumíniumtól, egészen az alumínium, papír és/vagy PET kombinációjáig.

PLC (SPS) vezérléssel az automatizált buborékcsomagoló gépek minden csomagolási igényt képesek kielégíteni. Ahhoz, hogy kis gyártási tételek esetén is rentábilisan lehessen buborékcsomagolásokat előállítani, alapvető fontosságú a préselő- és stancoló szerszámok rövid átállási ideje. A legkisebb tabletták súlya mindössze 100 mg (0,1 g), ami hozzávetőlegesen egy légy súlyának felel meg. A nagy méretű tabletták azonban több mint 2 cm hosszúak lehetnek, és a tabletták csomagolásonkénti száma és azok elrendezése is erősen eltér.

Ahhoz, hogy a buborékhéj minden egyes cellájába csak egy tabletta kerüljön, a behelyezés előtt szét kell választani a tablettákat. Az egymáshoz tapadó kapszulákat óvatosan kefék választják el egymástól (© Surplex)

A gépeknek gyorsnak, olcsónak és biztonságosnak kell lenniük. 2021-ben Németországban a hibás gyógyszerek kereken egyharmadánál csomagolási hiba miatt támasztottak panaszt. A biztonság és a gyártási költségek között vékony a határvonal. Minden minőségi hiányosság kockázatot jelent a gyógyszert beszedő számára. A buborékcsomagoló gépeknek mégis költséghatékonyan kell működniük, ugyanis bár évtizedek óta emelkednek a mindennapi fogyasztási cikkek árai, a gyógyszereké csökken.

Akik a beruházás tervezésénél a költségoptimalizálást helyezik előtérbe, azoknak nem kell mindig lenyelniük a keserű pirulát, hiszen a farmakológia területén is csökkenthető a költségvetés a használt gépek alkalmazásával. Az új gépekhez képest lényegesen olcsóbbak a használt berendezések, és azonnal rendelkezésre állnak. Ez az olyan speciális gyártóberendezésekre is érvényes, mint a buborékcsomagoló gépek, amelyekre a Surplex GmbH weboldalán is talál alternatívákat.

Surplex PR