fbpx

Eltűnik a Tesco gyümölcsosztályáról az ingyenes csomagolás

Írta: Csomor Zsolt - 2023 március 07.

A Tesco március 21-én megszünteti a zöldség-gyümölcs-osztályon eddig ingyenesen elérhető, eldobható műanyag zacskók használatát, és többször is használható, biológiailag lebomló zacskóra (újrazsák) cseréli. A vásárlók ezenkívül magukkal vihetik saját szatyraikat is, valamint a legtöbb áruház bejáratánál rendszeresen találnak a termékek másodlagos csomagolásából származó, ingyenesen elvihető kartondobozokat, melyekbe szintén pakolhatnak.

Zsák, zsák, bio zsák

Azzal , hogy a Tesco a jövőben beszünteti az eldobható műanyag tasak használatát a zöldség-gyümölcs-osztályon, évente 500 tonnával csökkenti a műanyaghulladékának mennyiségét.

A nagy lépéssel az áruházlánc célja ösztönözni a környezettudatos vásárlási szokásokat. Az eldobható műanyag zacskók március 21-i kivezetésével egyidejűleg zöldebb csomagolóanyagokra váltanak. Az újonnan bevezetett, biológiailag lebomló zacskó komposztálható, míg az újrazsák minden alkalommal újrahasználható a vásárlás során – olvasható a Tesco közleményében.

tasak zacskó csomagolás zöldség gyümölcs cirtom paprika
Kép forrása: Tesco

A biológiailag lebomló zacskó űrtartalma kb. 4,5 liter, maximális terhelhetősége pedig 2 kilogramm. Egyik legnagyobb előnye, hogy megújuló összetevőként keményítőt tartalmaz, így komposztálható, és egy éven belül magától is lebomlik. Ha a komposztálás nem megvalósítható, akkor a korábban megszokottaktól eltérően nem a szelektív, hanem a kommunális gyűjtőbe kell a zacskót elhelyezni.

Ennél még inkább környezetkímélő alternatíva a 100 százalék poliészterből készült, egy literes, 4 kilogramm teherbírású újrazsák, amely rendeltetésszerű használat mellett korlátlan számú alkalommal használható újra. A Tesco március 20. és április 16. között Clubcarddal mindössze 99 forintért árusítja az újrazsákot, hogy ezzel is ösztönözze az ez irányba történő elmozdulást. Az áruházlánc emellett a legtöbb üzlet bejáratához rendszeresen kitesz ingyenesen elvihető kartondobozokat a kasszasoron kívül, hogy a vásárlók fizetés után azokba is tudjanak pakolni, új életet adva ezzel a másodlagos csomagolásokból származó papírhulladéknak.