fbpx

Tökéletes csomagolás?

Írta: Transpack-2022/VI. lapszám cikke - 2023 február 05.

Mit szólna egy friss fánkhoz vagy kakaós csigához a délutáni kávé mellé? Ki tudna erre nemet mondani? Vigye ezeket haza vagy az irodába ebben a stílusos, újrahasznosítható és strapabíró dobozban.

Tavaly a családi vállalkozásként működő finn Viipurilainen Kotileipomo pékség új csomagolási megoldást keresett pékárui számára. A pékség leginkább finom kenyereiről ismert, de édes süteményei is jól fogynak. A Metsä Boarddal és a Paroprint nyomdával való együttműködési projektet megelőzően a pékárukat egyszerű, fehér, kétrészes PE-bevonatú kartonból készült, fehér dobozokba csomagolták.

Közös alkotás a javából. Az új csomagolás 17 százalékkal könnyebb az elődjénél, és mintegy 34 százalékkal csökkenti a CO₂-kibocsátást

A Kiválósági Központ, mint közvetítő

Folyamatosan keressük az innovációkat, legyen szó a receptjeinkről, sütőipari termékeinkről, a munkamódszereinkről vagy a csomagolásról. Manapság az iparágunkban kulcsfontosságúak a környezetvédelmi kérdések, és ezért mi is gondosan figyelemmel kísérjük a karbonlábnyomunkat” – mondja Teppo Ylä-Hemmilä, a Viipurilainen Kotileipomo kenyérművésze és innovációs vezetője.

A Metsä Board évek óta beszállítója a pékségnek. A csomagolás a szomszédos Paroprint cégtől származik, amely kartonpapírból készült élelmiszer-csomagolásokra specializálódott. A sorban harmadik a Metsä Board Kiválósági Központja, amely a legmodernebb kutatásfejlesztéssel és a kartonanyagok terén szerzett szakértelmével további hozzávalókat biztosít a siker receptjéhez.

Célunk, hogy feltárjuk a megújuló szűzrostból készült, kiváló minőségű csomagolóanyagokban rejlő izgalmas jövőbeli lehetőségeket. Ezt multidiszciplináris módon tesszük, workshopokat és fejlesztési projekteket szervezünk ügyfeleinkkel és partnereinkkel” – magyarázza Gunilla Nykopp, a Metsä ügyfélélmény-menedzsere.

Természetesen a Covid-19 megnehezítette a munkát az elmúlt két évben, de a Kiválósági Központ az indulás óta mintegy 50 online workshopot tartott. Minél inkább enyhül a pandémia, annál több élő eseményt terveznek.

„A workshopokon gyakorlatban is bemutathatjuk a csomagolási terveket. A résztvevők maguk is kipróbálhatják, hogyan lehet a dobozokat összehajtogatni, és milyen érzés azokat kézbe venni. Ez természetesen sokkal hatékonyabb, mint a tervek online bemutatása. Így közvetlen visszajelzést kapunk, és gyorsan tudunk változtatásokat javasolni, ami időt és munkát takarít meg.”

Csomagolóanyagok a mikroszkóp alatt

Jelentős hatással van az anyag nyomtathatóságára a feldolgozás. A különböző feldolgozási lépések – mint például a stancolás, a hajtogatás és a ragasztás – korlátozzák a rendelkezésre álló kartonválasztékot. „Szigorú követelmények vonatkoznak az élelmiszerek csomagolására. Az anyagoknak egyszerre kell biztonságosnak, higiénikusnak, újrahasznosíthatónak és költséghatékonynak lenniük. Különösen a műanyagokat ellenőrzik, és a nemrég elfogadott EU–SUP irányelv (az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv – a ford.) szigorú korlátokat szab a csomagolásban megengedett anyagokra vonatkozóan” – mondja Markku Luosto, a Paroprint vezérigazgatója.

A három partner által közösen kifejlesztett csomagolás három méretben és két különböző kivitelben kapható. Az egyik változat kis celofánablakkal rendelkezik, míg a másik teljesen átlátszatlan. A dobozt egyszerű, egyetlen összehajtható kartonlapból való felépítésének köszönhetően könnyű kezelni. A MetsäBoard Prime FBB EB stabil és zsírálló, ami fontos szempont a kekszek esetében, amelyeknek természeténél fogva magas a zsírtartalmuk.

Kellemes a szemnek

Üzletünkben található egy előre csomagolt süteményes részleg, amely nagyon népszerű. Az embereket vonzza a stílusos csomagolás, és anélkül választhatják ki, amit szeretnének, hogy az eladópultnál kellene kérniük. 2021-ben 20 000 kész süteménycsomagot adtunk el üzletünkben. Ezekhez a termékekhez mostantól környezetbarát, újrahasznosítható csomagolási megoldás áll a rendelkezésünkre, amely jelentősen csökkenti a CO₂-lábnyomunkat” – jegyzi meg Ylä-Hemmilä kenyérművész. „Számít a külső megjelenés. Az emberek látványorientáltak, és élvezik a szép dolgokat. Ha képesek vagyunk olyan elegáns csomagolást kínálni, amely egyszerre praktikus és környezetbarát, miért ne tennénk?”

Luosto sikeres jövőt jósol a rostalapú csomagolásnak: „Mivel a nyomtatási eljárások és a rostanyagok egyre intelligensebbé válnak, olyan csomagolásokat is készíthetünk, amelyek például tónusokkal és változó színekkel ellátott tájékoztatást adnak a termék frissességéről vagy a közelgő minőségmegőrzési dátumról. Én személy szerint egy teljesen rostalapú, légmentesen záródó tálcát szeretnék látni a hal és a hús csomagolásához.”

Szokatlan csomagolások

Az egy darabból álló doboz új kialakítása 25%-kal csökkenti a kartonfogyasztást, használat után pedig a csomagolást egyszerűen el lehet helyezni az újrahasznosítható papír- vagy kartonkonténerben. „Vásárlóink elvárják az újrahasznosítható és komposztálható csomagolóanyagokat. Olyan termékeket is szeretnének, amelyek megfelelnek az adott piac jogi követelményeinek. A MetsäBoard Prime FBB EB rendelkezik az összes szükséges tanúsítvánnyal, és tökéletesen alkalmas az igényes élelmiszer-csomagolásra” – mondja Olli Haaranoja, értékesítési igazgató.

A MetsäBoard Prime FBB EB biológiailag lebomlik és mind iparilag, mind otthon komposztálható. Fluorkémiai anyagok és optikai fehérítők (OBA) nélkül készül, ezért világszerte alkalmas az élelmiszerekkel való közvetlen érintkezésre.

Forrás: Metsä Board Fachmagazin, 2022 Sommer | Szöveg: Marja Berisa | Fotók: Sampo Korhonen | Fordította: LUPE Magazin