fbpx

Újgenerációs csomagolóanyagok keresése

Írta: Transpack-2022/VI. lapszám cikke - 2023 január 07.

Az egyedülálló ExpandFibre Ecosystem együttműködési K+F program komolyan tanulmányozza a cellulózrostok jövőbeli felhasználásának lehetőségeit. Ennek egyik célja új, megújuló csomagolóanyagok felkutatása.

Lehet-e bioalapú polimerekből új barriereket és bevonatokat készíteni csomagolóanyagokhoz? Milyen lehetőségeket rejtenek a rostalapú anyagok a csomagolóanyagok újrafelhasználásában? Ezeket a témákat vizsgálja a Metsä Group és a finn Fortum energiakonszern által indított közös ExpandFibre Ecosystem program, amely 20 millió eurós állami kutatási támogatást kapott. A kapcsolódó ökoszisztéma-projektek várhatóan további 50 millió euró állami kutatási támogatásban részesülnek.

A Metsä Groupnál Katariina Kemppainen, a Metsä Spring csoport K+F alelnöke koordinálja az ExpandFibre együttműködést. Lelkesedik azokért a perspektívákért, amiket az ExpandFibre nyitott meg.

Kiváló áttekintést kapunk a farostban rejlő lehetőségekről. Most már rendelkezünk a nagyszabású K+F projektek, partnerségek és ökoszisztémák koordinálásához szükséges erőforrásokkal is, még úgyis, ha azok több üzletágat is érintenek” – nyilatkozta Katariina Kemppainen.

(Kép forrása: expandfibre.com)

A csomagolás új perspektívái

Eddig 15 konkrét kutatási projekt indult az ExpandFibre Ecosystem programon belül. A Metsä Group számára fontos témák: csomagolások, textilrostok, biokompozitok és más új rostalapú termékek. A Metsä Board intenzíven részt vesz a kutatási projektekben. „A Metsä már most is számos kapcsolattal és hálózattal rendelkezik. Az ExpandFibrepedig új távlatokat nyit a csomagolásban” – mondja Kemppainen.

Számos hozzáértő partner vesz részt minden kutatási projektben, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak ezeknek a kérdéseknek. A Metsä ügyfelei is részt vesznek a projektekben. „Az új dolgok gyakran igényelnek új partnerséget az értékláncban. Olyan előretekintő ügyfelekkel szeretnénk együtt dolgozni, akik készülnek a jövőre, és hajlandóak befektetni a fejlődő technológiákba.”

Katariina Kemppainen

Egyre nagyobb teret hódítanak a háromdimenziós szerkezetek

Köztudott a cellulózról, hogy alkalmas kiváló minőségű karton és más csomagolóanyagok előállítására, de vajon nyílnak-e új lehetőségek is a rost számára?

Olyan kutatási projektekbe kell invesztálnunk, amelyek kihasználják a cellulóz különleges kémiai és fizikai tulajdonságait. A cellulóz adja az anyagok könnyedségét és kémiai alakíthatóságát. És természetesen fontos versenyelőnyt jelent a cellulóz megújíthatósága és újrahasznosíthatósága is.”

A jelenlegi cellulózalapú anyagok többnyire laposak, mint például a karton vagy a papír. Kemppainen szerint a cellulózból sokkal több mindent lehet készíteni – például vastagabb háromdimenziós struktúrákat vagy nagyon vékony szálakat.

Minden háromdimenziós alkalmazás érdekel, mint például a kompozit szerkezetek és a különböző 3D-s formák” – teszi hozzá Kemppainen.

A három ökoszisztéma-projekt, amelyben a Metsä Board részt vesz

Fenntartható kötőanyagok

A „Sustainable Binders and Coatings” projekt (röviden SUSBINCO) a fenntartható bioalapú kötőanyagokra és bevonatokra összpontosít, amelyek sokoldalú alkalmazásokban, például rostalapú megoldásokban használhatóak. Szakértők széles köre vizsgálja, hogy milyen bioalapú polimerek léteznek már, és hogy ezek módosítása hogyan tenné lehetővé új csomagolási alkalmazások kifejlesztését.

Új hajtogatási technika

A FOLD projekt célja egy olyan, új hajtogatási technika koncepciójának kidolgozása, amely az origami tesszelláció ötletein alapul. Az új hajtogatott minták könnyűek, nagymértékben átalakíthatóak, rugalmasak és látványosak lehetnek. A technika költség- és fenntarthatósági előnyt jelent a különböző anyagokkal szemben, és lehetővé teszi a szintetikus anyagok csökkentését a csomagolásban.

Újrahasználható csomagolás

A 4everPack projekt különböző módokat mutat be az újrahasználható csomagolások piaci bevezetésére. A hangsúly a fogyasztói csomagolások újrafelhasználásán van, hogy csökkentsék a teljes értéklánc környezeti lábnyomát. A 4everPack a bioalapú rostok szerepét is vizsgálja a csomagolóanyagok újrafelhasználásában. A projekt konzorciumai nagyszámú vállalatcsoportból állnak, köztük kiskereskedőkből.

Forrás: Metsä Board Fachmagazin, 2022 Sommer | Szöveg: Markku Rimpiläinen | Fotók: Seppo Samuli, Metsä Group | Fordította: LUPE Magazin