fbpx

Bioalapú tervezési ötletek

Írta: Transpack-2022/I. lapszám cikke - 2022 március 08.

Forrás: Metsä Board Magazine 2021–2022 | Szöveg: Markku Rimpiläinen | Fotók: Metsä Group, Vesa Tyni | Fordította: LUPE Magazin

Megkezdődött az elmozdulás a bioalapú csomagolás felé, ezzel pedig a lehetőségek teljes tárháza nyílik meg a tervezők számára. A karton a friss ötletek biztos alapja.

Új prioritásokat fog felállítani a következő néhány évtized csomagolóiparában az európai „Green Deal”, az Európai Bizottság által 2019-ben bejelentett új növekedési stratégia. Az EU-stratégia arra összpontosít, hogy 2030-ig gazdaságilag fenntartható módon valósuljon meg a csomagolóanyagok 100%-os újrahasznosíthatósága vagy újrafelhasználhatósága. Az újrahasznosíthatóság növelése érdekében a csomagolóipar számos kulcsfontosságú vállalata kezdte már meg termékeinek és ellátási láncainak átalakítását. Ennek az elmozdulásnak elkerülhetetlen következménye az, hogy gyors növekedésnek indul a bioalapú-anyagok felhasználása. A skandináv fa az egyik legsokoldalúbban felhasználható bioanyag az egész világon. A jelenlegi faalapú termékek leglenyűgözőbb példáit jelentik a többször is újrahasznosítható kartoncsomagolások és azok a fából készült szerkezetek, amelyek évszázadokig megkötött állapotban őrzik a szenet. Az új – és már kialakulóban lévő – alkalmazási területek közé tartoznak a fa alapú textilszálak és a rost alapú 3D-megoldások.

papír karton doboz kartondoboz
Ilyen lesz a jövőben egy mobiltelefon csomagolása? Ehhez a koncepcióhoz rost alapú 3D-nyomtatással készült csomagolást és kartont használtak

Új lehetőségek a kartonban

A jelenlegi bioanyagok közül a karton a dinamikus választás. Ez azért van, mert a karton megújuló anyagokból készül, újrahasznosítható és lebomlik, amikor újra a környezetbe kerül. „Bár a kartonpapírnak nagy hagyománya van, még mindig sok kiaknázatlan lehetőség rejlik benne” – mondja Ilkka Harju, a Metsä Board EMEA és APAC csomagolási szolgáltatásokért felelős igazgatója. „Új csomagolási technikákat fejleszthetünk ki, hogy a kartonpapírt az új formákhoz és követelményekhez igazítsuk. Sürgető igény van arra, hogy a műanyag alapú, egyszer használatos poharakat lecseréljük újrahasznosítható alternatívákra. Szükségünk van olyan újrahasznosítható élelmiszer-csomagolásra is, amely 100%-os élelmiszer-biztonságot és -minőséget garantál.” Harju meg van győződve arról, hogy a kartonnak, sőt magának a rostnak a tulajdonságai is fejlődni fognak. „Már meg is kezdődött a rost alapú biohordozók kifejlesztése. A rostok rugalmas tulajdonságának javítása új alkalmazási lehetőségeket teremt a csomagolóanyagokszámára.”

Ilkka Harju
Ilkka Harju Packaging Services Director, EMEA und APAC Metsä Board

Anyagalapú tervezési folyamatok

A bioanyagok felé való elmozdulás minden csomagolástervező munkáját is megváltoztatja. „A tervezőknek új készségeket kell elsajátítaniuk, ugyanakkor egyedülálló lehetőségük van új, még nem is létező megoldások kifejlesztésére” – mondja Harju.

Legelőször a tervezőknek meg kell tanulniuk, miként lehet kihasználni a bioalapú-anyagok tulajdonságait. „A tervezési folyamat teljesen az anyagra épül. A tervezőnek meg kell értenie, hogy mit lehet létrehozni egy adott anyagból, és hogyan kell kialakítani a csomagolást. Meg kell tanulnunk a hagyományos és az új anyagok, például a karton és a 3D-s termékek kombinálását is.”

összecsukható origami pohár
Az összecsukható origami pohár a Metsä Board sokoldalú jövőbeli megoldása az elvihető élelmiszerek piacán. Ételekhez és italokhoz egyaránt alkalmas

Mire kell figyelni a bioalapú anyagoknál?

  1. Maximális teljesítmény, minimális anyagfelhasználással.
  2. Könnyű használat.
  3. Erős megjelenés.
  4. Személyre szabás.
  5. Meglévő anyagok felhasználása új technológiák alkalmazásával.
  6. Új anyagok felhasználása új és jelenlegi technológiákkal.
  7. Különleges csomagolási hatások környezetbarát módszerekkel.
  8. Intelligens csomagolóanyag.
  9. A hamisítás megakadályozása.
  10. Célszerűség.

Új anyagfajták elsajátítása

Harju nyomatékosítja, hogy a tervezőnek a csomagolástechnikát és a különböző gyártási folyamatokat egyaránt ismernie kell. „A dizájnernek kéz a kézben kell dolgoznia a gyártástechnológussal. Együttműködésre és párbeszédre van szükség, mert az egyik a gépekhez, a másik pedig egy új csomagolás megtervezéséhez ért. Emellett már a tervezési fázisban szükség van az üzletközpontú szemléletre.” A várható gyors fejlődés a csomagolóipar minden szereplőjétől sokat követel.

kartonpalack
A Metsä Board és az Esbottle tesztelte és kidolgozta a kartonpalackok lehetséges jövőbeli koncepcióját. A sampontól a vízig bármit tartalmazhat

„A teljes értéklánc mentén fontos a kommunikáció. Minél jobban megértjük egymást, annál jobban fog működni az egész lánc, és annál több új felismerés születik. Az is fontos, hogy megértsük és megismerjük az ügyfelek viselkedését, és abból levonjuk a tanulságot.” Harju azt mondja, alig várja, hogy lássa, hogyan fogja megváltoztatni a csomagolástervezést a bioalapú korszak. „Megszűnnek a határok a különböző szakmai területek között. És amikor a tervezők megtanulják kiaknázni a bioalapú anyagokban rejlő lehetőségeket, akkor majd teljesen új utak nyílnak meg.”