A műanyagot is „megeszi” a szarvasmarha

Írta: Csomor Zsolt - 2021 július 06.

A műanyag hulladékot egyelőre többnyire elégetik, és csak kisebb mértékben újrahasznosítják. Egy másik módszer a kémiai újrahasznosítás, de ez nem környezetbarát folyamat. A szarvasmarha gyomrában élő baktériumok viszont képesek a műanyagok lebontására is.

 

Háromféle poliészterrel tesztelték – működik

Az elmúlt években a kutatók azon dolgoztak, hogy felhasználják a baktériumok azon képességét, hogy lebontják a hosszú életű anyagot.

 

szarvasmarha tehén füljelző

 

Egyes mikrobák képesek lebontani a természetes poliésztert, amely például a paradicsom vagy az alma héjában található. Mivel a tehenek tápláléka tartalmazza ezeket a természetes poliésztereket, a tudósok sejtették, hogy gyomrukban bőségesen élnek olyan mikrobák, amelyek képesek lebontani az összes növényi anyagot. Az elmélet tesztelésére Doris Ribitsch, a bécsi Természeti Erőforrások és Élettudományok Egyetemének kutatója és kollégái egy ausztriai vágóhídról szereztek be a szarvasmarhák bendőjében termelődő folyadékot.

A folyadékot háromféle poliészterrel próbálták ki: szintetikus polimerrel (amelyet általában textíliákban és csomagolóanyagokban használnak), biológiailag lebomló műanyaggal (amelyet komposztálható műanyagzacskókhoz használnak) és egy megújuló erőforrásokból előállított bioalapú anyaggal. Mindegyik műanyagot film- és porformában is tesztelték.

Az eredmények szerint a szarvasmarha gyomrában élő mikroorganizmusok mindhárom műanyagot képesek lebontani laboratóriumi körülmények között. A műanyag porok gyorsabban bomlottak le, mint a műanyag fólia.

 

szarvasmarha tehén füljelző

 

Úgy tűnik, a bendőfolyadékban nemcsak egyféle enzim van jelen, hanem különböző enzimek működnek együtt a lebontáson – írták a szerzők a Frontiers in Bioengineering and Biotechnology című folyóiratban publikált tanulmányukban.

A következő lépésként a bendőben lévő több ezer mikroba közül azonosítani kell a műanyag lebontásában kulcsfontosságúakat, majd az általuk termelt enzimeket – olvasható a hvg.hu oldalon. Ha az enzimeket azonosították, akkor azokat elő lehet állítani, és újrahasznosító üzemekben alkalmazni.