fbpx

Megfelelő megoldások. Minden szempontból. LogiMAT 2024

Írta: - 2024 március 25. -Hirdetés

A LogiMAT nemzetközi szakkiállítás az intralogisztikai megoldások és a folyamatmenedzsment számára 2024-ben március 19-21. között került ismét megrendezésre Stuttgartban.

A LogiMAT-on az intralogisztikai megoldásokhoz és a folyamatirányításhoz szükséges technológiák kerülnek a középpontba, amely átfogó piaci áttekintést és hozzáértő tudásátadást biztosít. Az egyedülálló infrastruktúra és a kiállítási szekciók világos szegmentálása biztosítja, hogy a LogiMAT-on minden résztvevő első kézből értesüljön az intralogisztikáról.

automata targonca

A vásár idei mottója: EGYÜTT ALAKÍTJUK A VÁLTOZÁST, fő témái a fenntarthatóság, a mesterséges intelligencia és az ergonómia.

A digitalizáció, a hálózatba kapcsolás, a mesterséges intelligencia és a big data kulcsfontosságú kérdések az ipar 4.0 és a dolgok internete (IoT) korában. Az informatika és a technológia fejlődése, valamint az intelligens, autonóm rendszerek a termelékenység és az értékteremtés teljesen új szintjeit nyitják meg a teljes ellátási láncban.

Az olyan eszközök, mint a virtuális valóság, a 3D nyomtatás és a szenzorok új perspektívákat kínálnak. A valós idejű adatcsere lehetőséget nyújt arra, hogy rugalmasan reagáljunk a változásokra és időben elvégezzük a kiigazításokat – mind a termelésben, mind a raktárban.

Az intelligens intralogisztika egyesíti az embert, a gépet és a szoftvert. A raktári anyagáramlás hatékonyabbá válik – függetlenül attól, hogy mennyire összetett a raktárkörnyezete, és milyen iparágban dolgozik. A Jungheinrich standján, amely az idei évben a kiállítás legnagyobb attrakciója volt, a látogatók megbizonyosodhattak arról, hogyan működik ez a gyakorlatban izgalmas bemutatókon és élőben.

csarnok állványrendszer

A jövő mobil robot megoldásai

A standon a látogatók több megoldást élőben, működés közben is láthattak. Például 4 mobil robot bemutatóját, ahol nem az egyes gépek bemutatására helyeződött a hangsúly, hanem azok együttműködésére. Szerepelt közte autonóm mobil robot (AMR), önvezető targonca (AGV), automata magasraktári targonca és egy újdonság, az ún. SOTO komissiózó autonóm robot. Ez utóbbi AMR tárolóládák kezelésére és Kanban polcrendszerek automatikus kiszolgálására alkalmas.

A kiállítás idei szenzációja ismét a Powercube automata tárolórendszer volt, amely maximális térkihasználást és hatékonyságot biztosít. A Powercube egy automata, rendkívül kompakt és méretezhető tárolórendszer, mely kisdarabáru tárolására alkalmas. A tárolóládákat a PowerCube moduláris állványrendszerében akár 12 m magasan, függőleges csatornákban egymás fölött lehet tárolni. A tárolóládák be- és kitárolását speciálisan erre a célra kifejlesztett PowerCube szatellitkocsik végzik, amelyek automatizáltan mozognak az állványrendszeren belül.

állványrendszer raktár raklap automata targonca

A mobil robot termékek már tavaly is bemutatásra kerültek, folyamatosan kerülnek bevezetésre minden országban. Nagy előrelépés, hogy mindegyik esetében beszámoltak egy-egy megvalósult projektről, ahol már élesben működnek ezek a rendszerek.

Ezek a robotok igazán hatékonyan hálózatba kapcsolva működnek a legjobban, és itt lép be a mesterséges intelligencia szerepe.

Az iparban ismert VDA 5050 rövidítés egy olyan megoldást takar, ami egy interfészt/kapcsolatot hoz létre a mobil robotok és a vezérlőszoftver között, és ez biztosítja a kommunikációt.

www.jungheinrich.hu/logimat-2024