fbpx

Ezúttal hazánkban rendezték meg a nemzetközi konferenciát

Írta: Csomor Zsolt - 2024 március 26.

A világjárvány előtt a régió több országában megrendezték már a Packadémia konferenciát (Packademy International Roadshow) a szakmai szervezeteik együttműködésével. Idén pedig a SIRHA Budapest égisze alatt várta az érdeklődőket a szakmai rendezvény.

Első kézből az aktualitásokról

A Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban megtartott Packadémián a hazai és külföldi szervezetek, a régió szakmai és gazdasági szövetségei osztották meg a résztvevőkkel első kézből a közép- és kelet-európai csomagolási, logisztikai és nyomdaipari aktualitásait a járványhelyzet után és az orosz-ukrán, valamint az izraeli helyzet árnyékában.

Hungexpo

A rendezvény további témái voltak:

• Az együttműködés ereje. Fejlesztési perspektívák, fenntarthatóság, együttműködési lehetőségek a résztvevő országok szakmai szervezeteinek prezentációi alapján.

• Kilátások 2030 – várhatóan milyen lesz a csomagolási ipar 2030-ban? Beleértve a környezetvédelmi aspektusokat, és a körforgásos gazdaság kritériumait.

Első előadóként Iva Werbynská, a SYBA Csomagolási Intézet ügyvezetője és az Európai Csomagolási Intézetek Konzorciumának (EPIC) főtitkára tartott értékes és érdekes, humoros elemekkel fűszerezett előadást „Határokon át, szinergiák és innovációk a csomagolóiparban, a nemzetközi együttműködésre és az egységes piacra való tekintettel” címmel.

Dr. Wisniewski Anna, a Lengyel-Magyar Kereskedelmi Kamara vezérigazgatója bemutatta a nyomda- és csomagolóiparon túlmenően is a lengyel-magyar gazdasági együttműködés aktualitásait és perspektíváit.

A Packadémia csapata

Kapcsolódva az elhangzottakhoz, de már a csomagolóipari kérdésekre fókuszálva, Beata Pyś-Skrońska, a Lengyel Csomagolási Kamara igazgatója „A lengyel csomagolási ipar – piac, szabályozások és trendek” című előadásával informálta az egybegyűlteket az aktuális helyzetről és a nemzetközi együttműködési lehetőségekről.

Ezt követően a Packadémia 2024 konferencia egyik fő támogatója, a Trans-Sped Kft. részéről Alapi Ariel beszélt a logisztika aktualitásairól, és mutatta be cégük tevékenységét.

Dávid István, az Erdélyi Nyomdász Szövetség elnöke a romániai nyomda- és csomagolóipar jelenlegi helyzetét vázolta a Covid járvány és a már több mint 2 éve dúló orosz-ukrán háború hatásait is elemezve. Továbbá kitért a nemzetközi együttműködési lehetőségekre is.

Az ukrán kollégák az aktuális helyzetben személyesen sajnos nem tudtak jelen lenni a konferencián, de hogy teljesebb legyen a régiós körkép, Csaba László, a szervező Pack-Market Portál főszerkesztője bemutatta az általuk küldött, „Csomagolás Ukrajnában – tegnap, ma és holnap” című prezentációs anyagot.

Utolsó előadóként, ám közel sem utolsó sorban, Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség szakmai igazgatója, aki a főtitkári posztról való nyugdíjba vonulása után továbbra is aktív maradt, a magyar csomagolóipar aktuális kérdéseiről, az EPR- és az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszeréről tartott informatív előadást a Packadémia 2024 konferencián.

Akció az élhetőbb környezetért

Fontos a környezet védelme és a társadalmi szerepvállalás, amelyért a csomagoló- és csomagolóanyag-gyártó ipar is sokat tehet. Ennek jegyében a konferencia zárásaként a kiállítási területen faültetésre került sor. Ez csak egy kis lépés ugyan, de sok ilyen apróság összeadódva sokat tehet az élhetőbb környezetért – olvasható a Packadémia közleményében.

faültetés
Faültetés az élhetőbb környezetért

A konferencia előadásai elérhetők a Pack-Market TV helyszíni felvételein, illetve a prezentációk elolvashatók, letölthetők a Pack-Market Portál Tudásbázis rovatából.