fbpx

A benzinesek nem fognak örülni az újabb emelésnek

Írta: Farkas Imre - 2024 március 26.

Nem kedveztek a múlt heti piaci folyamatok az üzemanyagárak alakulásának, így a héten folytatódik a hetek óta tartó emelkedő tendencia.

A holtankoljak.hu heti prognózisa szerint a Brent típusú olajára a múlt héten járt 87 dollár felett is, annak köszönhetően, hogy az ukrán-orosz konfliktusban orosz olajfinomító is támadást kapott. Ez az USA-nak abból a szempontból nem kedvez, hogy az aktuális elnöknek az az alacsony olajárak alacsonyabb üzemanyagárakat is hoznak. Az olajkínálati oldalon megjelenő problémák, váratlan helyzetek emelik a jegyzési árakat. Mostanra némileg csökkent a hordónkénti ár, jelenleg 85 dollár körül mocorog.

Sajnos a forint jelentősen gyengül a dollárral szemben, a múlt héten 2%-al lett rosszabb volt az árfolyam. 368 forintot fizetünk jelenleg a dollárért, ami sajnos eredményezhet ezen héten üzemanyagár emelkedést a hazai kutakon, amely a benzin esetében már szerdán meg is történik.

95-ös töltőpisztoly
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 6 forinttal emelkedik – fotó: MTI

A hét közepén tovább emelkedik a benzin ára bruttó 6 forinttal literenként. A gázolaj nagykereskedelmi ára Húsvét előtt már nem változik. Így az átlagárakat tekintve az alábbiakkal találkozhatunk szerdától:

95-ös benzin: 638 Ft/liter

Gázolaj: 648 Ft/liter