fbpx

Az SBL Couriers villamosítja a furgonflottáját

Írta: Czékus Mihály - 2024 március 27.

A londoni székhelyű SBL Couriers közel 5 millió GBP (mintegy 2,3 milliárd forint) megtakarítást céloz meg azzal, hogy 600 darab járműből álló furgonflottáját teljesen elektromos modellekre cseréli.

e-furgonflotta
Az SBL Couriers a teljes furgonflottáját elektromos járművekre cseréli

A vállalat eddig a flotta több mint egyharmadát villamosította, Mercedes-Benz eVito és eSprinter modellek vásárlásával. A távlati cél pedig a teljes flotta zéró emissziósra való átállítása. A vállalat közlése szerint a villamosítás levezényelt első hullámával már 1,9 millió GBP-t sikerült megtakarítaniuk. A flotta további részének átalakításától további 2,9 millió GBP megtakarítást remélnek. Így a folyamat végére megvalósul összesen közel 5 millió GBP-s megtakarítási cél.

A vállalatnál elismerik, hogy az elektromos járművek kezdeti, beruházási költsége magasabb is lehet, mint a hagyományos, benzin vagy dízelüzemű gépjárműveké. De, a flottacsere programot a maga komplexitásában tekintik. A kalkulált megtakarítások az alacsonyabb üzemeltetési költségekből fakadnak. A megtakarítások alapját az alacsonyabb szerviz, karbantartás és javítás költségek jelentik. A vállalat egyéni motivációval igyekszik megtartani a gépjárművezetőit. Az EV-flotta által elért megtakarítások 90%-a visszakerül a cég sofőrjeihez. Ennek köszönhetően verhetetlen megtartási arányt sikerült elérniük. A 2012-es alapítású, brit SBL az elmúlt évek során a szigetország egyik meghatározó árufuvarozójává nőtte ki magát.

A villamosítás okát több szinten azonosítja a vállalat. Úgy gondolják, hogy habár a pénzügyi megtakarítások óriási előnyt jelentettek az elektromos járművekre való átállás során, de a váltást az ügyfelek fenntarthatósággal kapcsolatos elvárásai is inspirálták.

Forrás: SBL Couriers