fbpx

Több évtized után ismét elindul a vasúti teherforgalom

Írta: Csomor Zsolt - 2022 augusztus 22.

Elkészült a vasúti pálya Szeged és Röszke között, így augusztus elsején megindulhatott a teherforgalom. Első körben a tehervonatok mindennap 18 és 8 óra között járhatnak. Naponta átlagosan 10-12 tehervonat közlekedik, egyelőre 40-60 km/órás sebességgel. A HUNGRAIL folyamatosan figyeli az eseményeket és egyeztet a tagvállalatokkal a tapasztalatokról.

A Röszke állomás is megújul

Az előzetes tervek szerint halad a Szeged–Röszke vasútvonal felújítása, a MÁV Zrt. beruházásában. Július végéig a teljes vonalon kiépítették a vasúti pályát. Az ütemtervnek megfelelően a vágányok, a váltók és a szükséges építmények is elkészültek, így újra megindulhatott a teherforgalom. Az első tehervonat a Rail Cargo Hungaria 20 kocsiból álló 1100 tonnás szerelvénye volt, amely 40 konténert szállított.

vonat dízelmozdony konténer sínpár
Kép forrása: HUNGRAIL

A beruházás teljes befejezéséig – tervezetten 2023 őszéig – egyelőre csak korlátozottan, éjszakai tehervonat-közlekedés lehetséges: a tehervonatok mindennap 18 és 8 óra között járhatnak, maximum 40-60 km/órás sebességgel. A felújítás végéig tervezik az összes átjáró fény- és félsorompós biztosításának kiépítését, új biztosítóberendezés, távközlés létesül, átépülnek a keresztező és párhuzamos utak, illetve a röszkei állomás is teljesen megújul – olvasható a HUNGRAIL oldalán.

Összeállította: Csomor Zsolt