fbpx

A robotok már a raktárban dolgoznak

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 07.

Kísérleti projekt keretében az automatizálás és a robotika alkalmazásának előnyeit vizsgálja a Kifli.hu anyacége, a Rohlik Csoport a BRIGHTPICK-kel. Az innovatív technológia bevezetésével a raktárak áruforgalmát biztosítanák, illetve növelnék a hatékonyságot és a rugalmasságot, ezzel is magasabb szintre emelve a vásárlói élményt és elégedettséget.

Európa vezető online élelmiszerboltja
Végponttól végpontig tartó, élelmiszer-rendelések teljesítési rendszere (Fotó: Rohlik Group)

A BRIGHTPICK teljesen automatizált megoldása

Ebben az innovatív kísérleti projektben olyan végponttól végpontig tartó, élelmiszer-rendelések teljesítési rendszerét fogják bevezetni, amely a legjobb 3D-vision rendszereket kombinálja a fejlett MI algoritmusokkal, a legmodernebb mobil robotikával és intuitív raktár-optimalizáló szoftverrel.

A projekt várhatóan 2022 nyarán indul Prágában, miután 2021-ben bejelentették, hogy München, Hamburg, Bécs és Prága lesz a raktárak automatizálásának kezdeti beruházási helyszíne.

Európa vezető online élelmiszerboltjaként továbbra is mi állítjuk fel a jövőképet az e-kereskedelmi ágazatban a „game changer” megközelítésünkkel. Az automatizálás, a növekedés és az ellátási láncok hatékonyságának növelése szempontjából kulcsfontosságú, hogy biztosítsuk a még gyorsabb és pontosabb rendelésteljesítést, miközben a vásárló a végső haszonélvezője a jobb ügyfélkiszolgálást célzó innovatív megközelítéseinknek – magyarázza Tomáš Čupr, a Rohlik alapítója és vezérigazgatója.

Kiszállító robotok és állomások kompatibilitása – gyors rendelés-összeállítás és kiszállítás

Más robotizálási megoldásokkal ellentétben a BRIGHTPICK vállalat Runner elnevezésű robotjai zökkenőmentesen kapcsolódnak az automatizált robot kiszedő állomásokhoz egy innovatív szoftver segítségével, amely optimalizálja a kiszedési folyamatot, miközben a Runnereket, a robot kiszedőket és a rendeléskonszolidálást is összehangolja.

A BRIGHTPICK Runnerek autonóm módon szállítják a termékeket a fejlett 3D látásvezérelt robotkaroknak, amelyek MI tárgyfelismeréssel rendelkeznek a komissiózáshoz, majd a kész rendeléseket továbbítják a Rohlik szállítási folyamatának többi részén keresztül. A BRIGHTPICK szerint a Runnerek 15 másodperc alatt, vagy annál gyorsabban is képesek elvégezni a feladatukat.

„A következő generációs raktárautomatizálási technológiában rejlő lehetőségek óriásiak, mivel rendkívül jól konfigurálható, skálázható, az üzleti igények változásához igazodik, és nincs egyetlen hibapontja sem. Segít optimalizálni a folyamatokat, helyet takarít meg, és növeli a hatékonyságot a kézimunkához képest. A BRIGHTPICK végponttól végpontig tartó, teljesen automatizált teljesítési megoldása napok alatt telepíthető, és könnyen skálázható 500-tól 10 000 termék összeszedéséig óránként, valamint képes több zónából érkező megrendelések konszolidálására szállítószalag nélkül is. Mindent egybevetve akár napi 100 000 megrendelés is teljesíthető” – magyarázza Jan Žižka, a BRIGHTPICK vezérigazgatója.

BRIGHTPICK technológia
Az automatizálás, a növekedés és az ellátási láncok hatékonyságának növelése szempontjából kulcsfontosságú (Fotó: BRIGHTPICK)

A legkeresettebb áru prioritása

Ezt a megoldást építi be a Rohlik a tesztelési fázisban az ellátási lánc meglévő folyamataiba, hogy javítsa a végponttól végpontig tartó teljesítési folyamatát.

„Az esettanulmány-projekt egyedi sajátossága a szegmentálás, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre több megrendelést készítsünk elő, valamint azt, hogy a legkelendőbb árukat priorizálni tudjuk” – mondta Aleš Malucha, a Rohlik csoport automatizálási vezetője. „Két felhasználási esetet szeretnénk tesztelni a kísérleti projektben: 900 komissiózás/óra és a kiküldésben 2000 szállítmánymozgás/óra. Amennyiben a kísérleti projekt célkitűzései teljesülnek, fontolóra vesszük a megoldás bevezetését a többi raktárunkban is.

Forrás: rohlik group
Összeállította: Barna Ferenc