fbpx

„Áru az emberhez” (G2P) komissiózó rendszer

Írta: Transpack-2023/VI. lapszám cikke - 2023 december 18. -Hirdetés

A komissiózási folyamat automatizálása mellett döntött a BÉRES Gyógyszergyár szolnoki, korszerű technológiával működő új raktárában, melyben a komissiózási feladatok automatizálásához a Gamma-Digital Kft.-t választotta integrációs partnerének.

Szükségessé vált a BÉRES számára a késztermékek raktározásának újragondolása, melyet egy zöldmezős beruházásként megépülő csarnok formájában álmodtak meg. A korábbi, manuális kiszolgálású raktár helyett az volt a cél, hogy az intralogisztikai folyamatokat lehetőség szerint automatizált módon végezhessék, nagyobb tárolókapacitással és rövidebb kiszedési idővel.

Cégünk, a magyar tulajdonú Gamma Digital Kft. a komplex intralogisztikai folyamatok közül a komissiózásra szállított modern megoldást: az „Áru az emberhez” vagy más néven „Goods to person” (G2P) komissiózási eljárást.

Gamma Digital Kft. gyár

Míg a hagyományos komissiózás során a raktári munkatárs megy a szükséges tételekért, addig a G2P eljárásban egy adott munkaállomáson lehet dolgozni, ahová egy automata robottargonca (AGV/AMR) rendszer odaszállítja a szükséges cikkeket. A szállításokat a Hikvision/Hikrobot által gyártott járműflotta biztosítja, míg a szállítási feladatok ütemezett kiosztását a Gamma Digital Kft. saját fejlesztésű MFC (material flow control) rendszere látja el. Standard vezérlőszoftverünkhöz egyedi interface illesztő programot fejlesztettünk, mely a BÉRES vállalatirányítási rendszerével kommunikálva vezérli a 4 darab AMR gépet, hogy a megfelelő termék időben odakerüljön a komissiózóállomásra.

Milyen előnyökkel jár a G2P a hagyományos komissiózással szemben?

•A terület jobb kihasználhatósága – több cikk fér el a területen,
•nagy pontosságú kiszedés, az esetleges cikktévesztések minimalizálása azáltal, hogy a munkatárs mindig csak a rendeléshez szükséges cikket éri el,
•ergonomikus, egyhelyben végezhető munka,
•rövidebb pick-időigény,
•kevesebb operátorral biztosítható azonos teljesítmény,
•jó prioritáskezelés: egy hirtelen felmerülő szállítási igény esetén az AMR-ek bármely terméket szabadon elérik, és előre tudják sorolni annak feldolgozását.

A komissiózó területen kb. 30 cm magas zsámolyok vannak, amelyekre az EUR raklapon tárolt késztermékeket teszik. A teljes zsámolyt szállítja az AMR úgy, hogy a zsámoly alá beállva megemeli azt. Amikor egy robot üresen megy, akkor képes a zsámolyok alatt végig haladni, így még hatékonyabb az AMR járművek közlekedési eloszlása. Az AMR robot egy zsámoly szállítását előre definiált szűk közlekedési folyosókon végzi.

A komissiózáshoz a robotok megfelelő sorrendben odaszállítják az adott rendelésekhez szükséges tételeket, majd a kiszedést követően visszaszállítják a zsámolyt a tárolóterületre.

A Gamma Digital standard vezérlőrendszere (MFC és AGV-szerver) ellátja még az AMR járművek akkumulátortöltésének vezérlését is. Egy gép meghibásodása esetén kevesebb járművel is üzemképes marad a rendszer, természetesen redukált szállítási kapacitással.

Az intralogisztikai automatizálás területén tapasztalatunkra építve és az iparági újdonságokra nyitottan képesek vagyunk egészen a megrendelői igények felmérésétől kezdve részt vállalni a közös tervezésben, egy hatékony rendszer kidolgozásában és megvalósításában, majd 7/24 szervíztámogatással hosszú távon működünk együtt megrendelőinkkel.

Gamma-Digital Fejlesztő és Szolgáltató Kft.
H-1119 Budapest, Petzvál J. u. 56.
+36 1 205 5786
www.gammadigital.hu