fbpx

Hidrogénüzemű generátor a fenntarthatóságért

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 19.

A Hitachi Energy a napokban bemutatatta egy hidrogénüzemű generátor prototípusát, amely képes káros anyag kibocsátásmentes energia előállítására.

A HyFlex nevű plug-and-play generátor közepes és nagy teljesítményű változatban kerül majd gyártásba (400-600 kVA, illetve 1 MVA teljesítményt kínálva). A gyártó szerint az egységek különösen hasznosak lesznek ott, ahol az elektromos hálózathoz való csatlakozás nem lehetséges és ahol a dízelgenerátor nem választható, például zaj- és környezetszennyezésre érzékeny városokban.

Egyéb lehetséges alkalmazások közé tartozik a bányászati ​​telephelyek, adatközpontok és hajók áramellátása, vagy üzemek, raktárak, kórházak és szállodák vészhelyzeti tartalék energiaellátása.

generátor
A HyFlex nevű plug-and-play generátor közepes és nagy teljesítményű
változatban kerül majd gyártásba

Az új generátormodellek a dízelmotoros generátorok alternatívái lesznek. Amelyekről ismert, hogy óránként több mint háromnegyed tonna károsanyag-kibocsátást bocsátanak ki, míg a hidrogénüzemű megoldás csak váltóáramot, felhasználható hőt és vizet termel.

A Hitachi mellett a svédországi üzemanyagcella-gyártó, a PowerCell Group segíti a technológia fejlesztését, az energiacella-modul gyártását is biztosítva. Az új generátor kibővíti a Hitachi növekvő zöld hidrogén portfólióját.

A Hitachi várhatóan 2024 végén piacra dobja HyFlex generátorának mobil változatát, majd 2025-ben kerül a piacra az eszköz tartósan telepíthető verziója.

Czékus Mihály