fbpx

Valóban segítenek az újrahasznosítható műanyag tárolók csökkenteni a logisztikai költségeket?

Írta: - 2022 június 21. -Hirdetés

Amikor nőnek a kiadások (vagy csökken a profit), sok vállalat először a logisztikai tevékenységét veszi górcső alá a költségek csökkentése érdekében. Ide tartozik pl. az eddig használt csomagolások felülvizsgálata. A megfelelő tárolókkal ugyanis jelentősen csökkenthető a nyersanyagfelhasználás, valamint energiát és pénzt lehet megtakarítani. Az újrafelhasználható műanyag ládák és konténerek egyre inkább teret hódítanak, miután manapság számos befektetésnél meghatározó alapelv a környezettudatos, hosszú távú gondolkodás és cselekvés. De vajon segítenek-e csökkenteni egy vállalkozás logisztikai költségeit?

Miért érdemes újrahasznosítható műanyag csomagolást használni?

Alacsonyabb költségek

Amikor összehasonlítjuk a különböző típusú tárolókat, a tisztán látás végett érdemes pusztán a számokra hagyatkozni. Vegyük példának a raklapokat: egy fa raklap átlagos élettartama 3-5 év, míg egy plasztiké 10-15 év. Az összfelhasználhatóságuk kidobás vagy újrahasznosítás előtt pedig még figyelemreméltóbb: a fából készült változatok élettartamuk során körülbelül 10-11 útra, a minőségi műanyag raklapok viszont akár 250 útra is hivatottak. Ezek alapján belátható, hogy a plasztik csomagolások némileg nagyobb kezdeti beruházási költségei idővel többszörösen megtérülnek a vállalat számára.

raktár műanyag raklap
Kép forrása: Schoeller Allibert

Hatékonyabb szállítás és logisztika

Az újrahasznosítható műanyag tárolók csak a kezdetet jelentik egy vállalkozás csomagolási folyamatainak megreformálásában. A leghatékonyabb megoldást mindig az egyedi módszerek jelentik egy vállalkozás számára, amelyeket az árucikkekre lehet szabni. A többutas plasztik tárolók strapabíró anyaguknak köszönhetően nagyobb biztonságot garantálnak a termékeknek szállítás vagy tárolás során, mint a fából készült típusok. A műanyag ládák és dobozok emellett kisebb önsúllyal rendelkeznek elődjeiknél, így a rakodómunkásoknak dolga is sokkal könnyebb és gyorsabb lesz.

A leghatékonyabb megoldást mindig az egyedi módszerek jelentik, amelyeket a vállalkozásra lehet szabni. A szabványméretekre gyártott visszaforgó tárolók hatalmas előnye, hogy rengeteg hely takarítható meg a használatukkal, miután biztonságosan egymásra rakodhatók. Ez több árucikk szállítását jelenti fuvaronként, és nagyobb szabad területet a raktárban. A holland Schoeller Allibert műanyag csomagolásgyártó vállalat még ennél is tovább ment: egyes innovatív logisztikai tárolói összecsukható kialakítással rendelkeznek. Így lehetővé válik szállítmányozás során, hogy a visszaúton a rakodóteret további termékekkel lehessen kitölteni.

Hulladékmentes logisztika

A fenntarthatóság és a megtakarítások kéz a kézben járnak együtt. Az egyszer vagy párszor használatos szállítmányozási csomagolások életciklusuk végeztével felszámolásra kerülnek, amelyet a cégnek kell finanszíroznia. Ebből következik, hogy sok pénzt takaríthat meg egy vállalat, ha átáll a minőségi visszaforgó tárolók használatára. Utóbbiak egyrészt jóval tartósabbak, másrészt az újrahasznosításuk során nem keletkezik műanyag hulladék. Ennek köszönhetően a felszámolására fordított összeg megspórolható, ráadásul jelentős teher is lekerül az anyatermészet válláról.