fbpx

Végtelenszer újrafelhasználható

Írta: Kohout Zoltán - 2022 szeptember 29.

Számtalanszor újrahasznosítható, könnyű, ráadásul tökéletesen megőrzi a beletöltött ital frissességét – leginkább ezért szeretjük az alumíniumdobozt.

Sok kicsiből egy nagy

Az alumíniumdoboz újrahasznosítása természetesen azzal kezdődik, hogy összegyűjtik az alapanyagot – többek között kiürítik azokat az automatákat is, amelyeket a Minden Doboz Visszajár program keretében telepítettek. Ezután a dobozokat elválasztják a többi anyagtól, majd hatalmas tömbökbe préselve elszállítják őket. Ezek akár 65 ezer darab dobozt is tartalmazhatnak, tömegük akár 1 tonna is lehet.

95%-kal kevesebb energiát igényel, mint egy új

Miután ezeket a tömböket szétszedték és kis darabokra aprították, mágnesek segítségével a maradék vasrészecskéket is eltávolítják. Örvényáram segítségével aztán tovább szortírozzák az anyagot. Hő hatásával eltávolítják a festékréteget, ezzel tökéletesen megtisztítva és előkészítve az aprítékot. A dobozokat nagyon magas hőmérsékleten, nagyjából 730 Celsius-fokon olvasztják egyetlen tömbbé, mely több mint 10 tonna és 1 millió doboznyi alumíniumot tartalmaz. A folyamat egyszerű és meglepően energiakímélő.

Végtelenszer újra felhasználható

Ezeket a tömböket aztán óriási, vékony alumíniumlapokká hengerelik és feltekerik – mintha csak egy hatalmas tekercs alufólia lenne. Ebből készülnek majd az újabb alumíniumdobozok, amelyek lehetnek pontosan ugyanolyanok, mint az elődeik, de kisebbek, nagyobbak és egészen más formájúak is – hiszen az alumínium újrahasznosítása során mindez nem számít. Ez az anyag végtelenszer újra felhasználható, sőt, a 19. század végétől újonnan előállított alumínium 75%-a még ma is használatban van.

A Minden Doboz Visszajár program keretében már több automatában visszaválthatjuk a kiürült dobozokat, ráadásul levásárolható kupon formájában még pénzt is kapunk értük! 2022 márciusa óta pedig akár másokon is segíthetünk, ha az automatákat használjuk: a Minden Doboz Visszajár és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve a SPAR Magyarország együttműködésének köszönhetően egyes automaták az összeg jótékonysági célokra való felajánlását is lehetővé teszik.