fbpx

20 éves a Mosonpack Hullámlemez-feldolgozó Kft.

Írta: Sándor Ildikó - 2022 szeptember 28.

Közös ünneplésre, egyfajta időutazásra hívta vendégeit a hullámlemez-feldolgozó

„A Mosonpack egy magyarországi hullámlemez-feldolgozó üzem Mosonudvaron, az osztrák határ közvetlen közelében. Az osztrák Mosburger GmbH. 100% tulajdonú leányvállalataként évente közel 11 millió m2 hullámpapír-lemezt dolgoz fel, és kedvező földrajzi helyzete révén „just-in-time” szolgáltatást tud nyújtani partnereinek Bécs-Pozsony-Győr-Sopron-Bécsújhely körzetében” – tudhatjuk meg egy rövid internetes szörfözés után.

Mosonpack születésnap
Így ünnepel a Mosonpack csapata: kollégák, barátok, üzleti partnerek, családtagok a 20. születésnapon

De nem „csak” hullámlemez-feldolgozás

A Prinzhorn Csoport égisze alatt a Mosonpack küldetésének eleve része a fenntarthatóság, az innováció és nem utolsó sorban a vevőközpontúság. A születésnapi parti végére, a kollégákkal, az anyavállalat idelátogatott vezetőivel és természetesen a mosonudvari menedzsmenttel beszélgetve ezek a szavak viszont sajátos, „mosonpackos” értelmet nyertek.

Pankotainé Lux Margit már több évtizede a csomagolóiparban dolgozik, elismert név a szakmában, a hullámlemez-feldolgozásban pedig nagyvállalatok piaci bevezetése is a nevéhez fűződik. Így mikor bő 20 évvel ezelőtt a nyugati határszélre tervezett üzem alapításának ötletével állt elő, hamar támogatókra talált, és 2002-ben, a Dunapack Kft. és a Mosburger Wien GmbH akkori vezetőinek segítségével meg is valósította az elképzelést, akkor még Mosonmagyaróváron egy bérleményben.

Változó idők,változó igények

A lelkes és szakmailag abszolút felkészült csapata hamar sikereket ért el, hisz a rendkívül kézimunka-igényes termékeikkel egy olyan réspiacot találtak, aminek kiszolgálása viszont a pontos és precíz munka mellett rendkívüli alkalmazkodóképességet is megkövetelt. A nyugati határszélen az autóipari beszállítók igényeinek kielégítése kulcsfontosságú, főleg, ha a csomagolóeszköz-gyártó olyan egyedi feladatokra is keres (és talál) megoldást, mint a fa kiváltása papírral, fóliával vagy épp a fával történő kombinált csomagolás megtervezése, kisszériás termékekhez is.

Ízelítő a gyártási palettából:

  • félkész dobozok tűzése, ragasztása,
  • nagyméretű burkolók, túlméretes tálcák gyártása,
  • hullámpapírszeletek készítése tekercsből,
  • kimetszett dobozok gyártása nyomatlan, színes kivitelben,
  • elválasztólapok, rekeszek készítése, aminek szállítása igény esetén összeállítva is történhet,
  • TF-dobozok gyártása, nyomatlan, egyszínű, kétszínű kivitelben,
  • EUR raklap méretű vagy annál nagyobb, egyedi kialakítású csomagolóeszközök gyártása,
  • hullámpapírlemez raklapok gyártása, többféle kivitelben, akár egyedi méretben is,
  • extrém méretű konténerdobozok, akár raklapra szerelt kivitelben.

A vállalkozó szellem és szenvedélyes munka párhuzama

A cégcsoport üzleti alaptevékenysége a hulladékból értéket teremtő körforgásos gazdaság. A folyamat elején a Csoport Recycling Divízióját képviselő Hamburger Recycling Hungary begyűjti a papírhulladékot, a Hamburger Hungária a dunaújvárosi üzemében újrahasznosítja alappapírgyártás keretében, végül a Dunapack Kft. által gyártott hullámpapírlemezt feldolgozva a Mosonpack Kft. testreszabott hullámtermék csomagolóeszközöket készít.

A fenntarthatóság, mint irányelv tehát eleve a cégcsoport működéséből adódik, épp ezért kérdeztük Max Hölbl urat, a Pinzhorn Csoport elnökségi tagját, egyik igazgatóját, hogy papíripari szereplőként hogy látja az épp zajló környezetvédelmi összefeszülést a műanyagipar és a papíripar között? „Az ökológiai lábnyomunk, a bolygónkért érzett felelősségünk közös ügyünk, gyártónak, feldolgozónak és még a fogyasztónak is. Ebben a papírgyártás sokkal jobb esélyekkel szerepel, kétség nem fér hozzá, jelenleg fenntarthatóbb alternatívát nyújt a csomagolóiparnak” – hangsúlyozta az Elnök úr. Ugyanakkor nem ellenségként tekint a papírgyártó és -feldolgozó a műanyagszektorra, hisz a kutatások alapján már olyan újrahasznosítható és/vagy biológiailag lebomló „műanyagok” jöhetnek ki a laboratóriumokból, amelyek méltó társai lehetnek a papírnak a fenntartható(bb) életvitelünkben.

Max Hölbl
Max Hölbl igazgató (Prinzhorn Csoport) is köszöntötte az ünnepelt csapatot

Az Elnök úrral folytatott beszélgetésünkben – az ünnepi alkalom ellenére –, nem mehettünk el a válságsorozat mellett sem, ami most az európai országokat, köztük hazánkat is érintik. Ezek közül a papíripar, a hulladékfeldolgozás, és így a hullámlemez-feldolgozás az energiaárak drasztikus emelkedésére érzékenyebbek – hangsúlyozta Max Hölbl. Így ebben a szektorban is elkerülhetetlen az áremelés, amit az infláció és az árfolyamingadozások is generálnak.

Egy régiós, kontinensekért felelős igazgató milyen értéket lát leginkább a magyar leányvállalatban? – a kérdést nem hagyhattuk ki, ha már személyesen ellátogatott Mosonudvarra. A válasz pedig egyszerre volt tárgyilagos és mégis szubjektív: „egy nemzetközi nagyvállalattól érkeztem 13 évvel ezelőtt, és az első naptól lenyűgözött ez a vállalkozó szellem és a szenvedélyes munka”.

A Mosonpack Kft. tulajdonosa a Prinzhorn család, tehát egy kicsit osztrák. Egyik Ügyvezetője a cégcsoport egyik klaszterigazgatója, Zvonimir Culjak úr, tehát egy kicsit horvát is a vállalat. A cég viszont Magyarországon működik, magyar kollégákkal, tehát nagyon is magyar. „Úgy tűnik, ez a nemzetek közötti együttműködés Mosonudvaron életképes és eredményes” – foglalta össze a monarchiabeli időket idéző hátteret Pankotainé Lux Margit, a Mosonpack ügyvezetője a születésnapi köszöntőjében.

Az ismert „Mindent egy kézből” szlogen meghozta gyümölcsét. A járvány miatt ugyan átmenetileg megszakadt a sikerszéria, ami a Magyar Csomagolási Versenyen való részvételre vonatkozik, de vélhetően ebben az évben újra folytatódik, és nyertesként jöhet haza a Mosonpack értékesítő csapata a Dunapack Kft. tervezőjének segítségével az idei HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny díjkiosztójáról. Ugyanis évről-évre különdíjakat, de akár HUNGAROPACK fődíjat is elhozott már a Mosonpack a CSAOSZ versenyéről. Sőt, számos – a csomagolási világkiállításon elnyert legmagasabb szakmai elismeréssel a – WPO-WORLDSTAR díjjal is büszkélkedhetnek.

Akkoriban még ez a település sem létezett…

Természetesen létezett, csak más néven, más összefüggésben. Rinczki Lajos András, Mosonudvar polgármestere ezzel a már nosztalgikus gondolattal köszöntötte az ünnepelt céget, annak vezetőit és kollégáit, de legalább ilyen emberi és baráti volt Dobák Attila a Magyar Állami Operaház magánénekese és Fernandes Andrea a szintén a Magyar Állami Operaház egyik korrepetitora köszöntése. Ők, valamint Eszményi Viktória énekesnő és Heilig Gábor előadó-művész gyermekprogramja fergeteges műsorukkal kápráztatták el a meghívottakat, és a gyerekekről sem feledkeztek meg; őket a vállalat udvarán hullámpapírlemezből készült játékok sora várta.

A történet pedig folytatódik…

Mosonpack gyerek
Gyerekprogramok is várták, természetesen a legkisebbeket