fbpx

Kínaiak építik a makói csomagolóanyag-gyárat

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 29.

Csomagolóanyag-gyárat épít a kínai vezetésű Benepack Hungary Kft. Makón az ipari parkban.

Autó- helyett élelmiszeripari beruházás kell

A 65 millió eurós (25,3 milliárd forintos) beruházás alapkőletételénél Lázár János építési és közlekedési miniszter az ünnepségen hangsúlyozta, a kormány tudatos döntésének eredménye, hogy – az autóipar helyett – Makón az élelmiszeriparhoz kapcsolódó beruházás valósuljon meg. A világ népessége a következő években még növekszik, a glóbusz minden pontján szükség lesz jó minőségű, egészséges élelmiszerre. A városban pedig több száz éves hagyománya van a minőségi élelmiszer előállításának. Az állam ezért támogatta a beruházást, emellett olyan energia-, víz- és szennyvízhálózatot építenek ki, amely lehetőséget teremt az üzem bővítésére.

Magyar Levente, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára történelmi kontextust felvázolva kijelentette: a kínai működő tőke a lehető legjobbkor érkezett meg a régióba, a közlekedési és infrastrukturális fejlesztések pedig visszahozzák a térség aranykorát. Olyan kínai óriásberuházó érkezik a térségbe, amely 40 ezer milliárd forintos, a magyar GDP kétharmadának megfelelő éves árbevétellel rendelkezik.

Alu és műanyag csomagolások

Csang Je, a Benepack Hungary Kft. ügyvezetője, az anyavállalat COFCO Packaging vezérigazgatója kifejtette, a vállalkozás európai fejlődésének második mérföldköveként hozza létre alumíniumdobozokat gyártó makói üzemét. A beruházás célja, hogy a társaság költséghatékonyabb és környezettudatosabb csomagolási megoldásokat biztosíthasson ügyfelei – a sör- és üdítőital-gyártóknak – Magyarországon és a környező országokban. Isabel Cseng globális értékesítési igazgató elmondta, a vállalkozás az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó COFCO csoport egyik fő üzleti részlegeként a fogyasztási cikkek széles skálájához gyárt csomagolóeszközöket – ónozott, alumínium és műanyag csomagolásokat készítenek elsősorban fogyasztási cikkek: konzervek, italok, háztartási vegyi termékek gyártóinak. A makói üzemet 65 millió eurós (25,3 milliárd forintos) beruházással alakítják ki. A 120 alkalmazottat foglalkoztató új gyártóbázisra évente akár egymilliárd darab kétrészes alumíniumdoboz előállítására lesz képes.