Kiemelkedő minőség ipari Ricoh UV nyomtatókkal

Írta: Transpack-2021/II. lapszám cikke - 2021 április 23.

Az alacsony szárítási hőmérsékletnek és az UV Led lámpás fixálótechnológiának köszönhetően az azonnal kezelhető, további utómunkára fogható nyomatok nagyobb termelékenységet biztosítanak.

A Ricoh Hungary Kft. webinárium keretében mutatta be a két új ipari nyomtatóját: a Pro™TF6251 hibrid UV printert és a Pro™L5160e latex nyomtatót, melyek működés közben is megtekinthetők voltak. Élő kapcsolás keretében az Egyesült Királyság telfordi bemutatótermébe tehettek látogatást a résztvevők, ahol a két újdonság működés közben volt megfigyelhető.

Az online rendezvény tematikájába bekacsolódott a Signdepot Europe Kft. is, képviselőik kiemelték a bemutatott, új termékek által biztosított innovatív megoldásokat, lehetőségeket.

A rendezvényt a Ricoh Hungary Kft. indirekt kereskedelmi igazgatója, Sztrakovics Barbara vezette fel.

 

L5160e latex nyomtató
A pandémia nem vetette vissza a termelést és a forgalmat, új célokat, új fejlesztési területeket nyitott (Kép: Ricoh)

 

A járvány katalizátorként hatott a fejlesztések területén

Az elmúlt év eredményeit, a pandémia miatti intézkedéseket és a cég járványkezeléséhez való hozzáállását Erwin Busselot, a Ricoh nyomdai üzletágának igazgatója ismertette. Elmondta, hogy a tevékenységükre katalizátorként hatott a járvány, az innováció nem állt le, a folyamatban lévő fejlesztések felgyorsultak. Igaz, hogy csökkent a közvetlen kontaktok száma, de ezzel párhuzamosan erősödött az e-kereskedelem. Új igények jelentek meg, melyeket már az új technológiákkal igyekeztek kiszolgálni. A Ricoh nyomtatókkal készíthető termékek három kategóriába sorolhatók, de vannak átfedések az alkalmazások során: direkt textilnyomtatás, ipari célú nagymennyiségű nyomtatás, dekorációs/reklámgrafika nyomtatás. A Ricoh technológiai fejlesztéssel foglalkozik, komplett nyomtatási rendszereket készít, ezért került sor a termékportfólió bővítésére. A direkt nyomtatók elsősorban textiliára alkalmazhatók, ebben a kategóriában is találunk egy új eszközt, a Ricoh RI 2000 típust. Személyre szabott ajánlatok Molnár Mária, a Signdepot Europe Kft. marketing vezetője ismertette röviden a 15 éve reklámgrafikával foglalkozó vállalkozást. Ügyfeleiknek olyan rendszereket ajánlanak, melyek személyre szabottan, a legoptimálisabb megoldást nyújtják a nyomtatással foglalkozó vállalkozásoknak. A Ricoh szélesformátumú berendezések viszonteladójaként a márka két új, szélesformátumú, ipari nyomtatójával és felhasználási területeivel már ismerkedhettek.

 

Az Pro™L5160e latex nyomtató

Bakó Richárd, a Signdepot Europe Kft. termékfelelőse mutatta be az új latex printert. Elmondta, hogy a Ricoh által gyártott nyomtatófejeknek köszönhetően kiemelkedő a szélesformátumú nyomtató produktivitása, melyet a speciális színekkel nyomtató kibővített színtér biztosít a környezetbarát, speciális latexfestékekkel. A nyomtatót széles körű alapanyagfelhasználás jellemezi, ami elsősorban az alacsony nyomtatási hőmérsékletnek köszönhető. A megbízhatóságot az automata karbantartási funkciók biztosítják.

A latex technológia előnyei: környezetbarát, szagtalan, vízbázisú festék, CMKY+W és az opcionálisan választható (+O narancs +G zöld) színekben való nyomtatási lehetőség, alacsony (50-70 °C) nyomtatási hőmérséklet, azonnal kezelhető, karcálló nyomat. Kiváló minőségű, kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas nyomatokat készíthetünk a Ricoh latex nyomtatójával.

A korszerű printerrel sokféle alapanyagra nyomtathatunk: különböző víztiszta és átlátszatlan alapanyagokra, műanyagokra (PVC, PET, PP/PE), vászon, textil, banner papír és egyéb öntapadó alapanyagokra.

A nyomtató automata karbantartással rendelkezik, mely minimalizálja a felhasználó feladatait, és biztosítja, hogy mindig nyomtatásra kész technikával legyen indítható amunkanap.

 

L5160e latex nyomtató
A Ricoh ipari nyomtatói kibővített színtérrel adják vissza a színhűséget (Kép: Ricoh)

 

A Pro™TF6251 hibrid UV printer

A Ricoh Hungary Kft. nyomdaipari üzletágvezetője, Völgyi Miklós mutatta be az új, hibrid, UV printert. Sok üzleti lehetőséget nyújt, mivel igen széles spektrumú felhasználási lehetőségekkel rendelkezik: üveg, különböző műanyagok (PVC, PETG, akril), fa, kerámia, kő, alumínium, fém és a szokásos reklámipari alapanyagok. Sokoldalúságát alátámasztja, hogy nemcsak merev/táblás alapanyagokra tud nyomtatni, hanem tekercses anyagokkal is jól és gyorsan boldogul. Tizenkettő, lépcsőzetesen elrendezett, ötödik generációs Ricoh nyomtatófejjel szerelt a printer, ami sajátmárkás UV-festéket használ. A nyomat szárításáról a fejkocsin található kettő LED-lámpából álló rendszer gondoskodik. A fejkocsin a nyomtatófej közelében érzékelők találhatók, melyek védelmi funkciót biztosítanak. Érzékelik az emberi közelséget, illetve a nyomathordozót, annak vastagságát. Így a sérülés, az elakadás minimális a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően.

A nyomtatási felület 2 500 mm *1 300 mm, tekercses alapanyag esetében 2 200 mm-es maximális szélességű hordozót tud kezelni. Síkágyas üzemmódban 110 mm vastagságú anyagra tud nyomtatni. Legnagyobb teljesítménye 100 m2/h síkágyas nyomtatáskor, Roll to Roll opcióban 56 m2/h. A berendezés négy darab változtatható vákuumzónával van szerelve.

A négy alapszín mellett a fehér szerepel alapkiépítésben, emellé lakk és primer festék is installálható. Az UV nyomtató kétfajta festékkel üzemeltethető: a Roll to Roll opcióhoz a flexibilis, karcálló UV festék a kötelező, míg egyéb esetekben az erős tapadású, nagyobb színvisszaadású, jó karcállósági tulajdonságokkal bíró festéket ajánljuk.

A felhasználási lehetőségek köre nagyon széles: a csomagolóanyagoktól a kültéri dekorációkon át, az ipari mennyiségű nyomtatásig vagy bútor gyártásáig terjedhet az alkalmazása.

 

Ricoh ipari nyomtatóval készített dekoráció
Ricoh ipari nyomtatóval készített dekoráció (Kép: Ricoh)

 

A printerek különböző konfigurációkban állíthatók össze egyegy működő rendszerré

Minden esetben a nyomtatókat személyre szabottan értékesítik, a tervezett feladatok függvényében határozzák meg a konfiguráció elemeit (festékek, Roll to Roll és egyéb kiegészítők). A termékekhez a Ricoh munkatársai nem alakítanak ki fix listaárat, a megrendelővel közös egyeztetés során határozzák meg az értékesítésre kerülő nyomtató ellenértékét. Latex printer dolgozik a Signdepot bemutatótermében, így amennyiben a koronavírus-járvány kapcsán érvényben lévő intézkedések engedik, Jászberényben, akár működés közben is megszemlélhető előzetes egyeztetést követően.

 

Barna Ferenc