fbpx

Magyar csomagolásfejlesztések ismét a siker küszöbén

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 12.

A 2018. évi HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny díjazottjai

A tavalyi év két okból is rendkívüli és örömteli volt. Elsőként: nemzeti versenyünk 50 éves lett. Az Anyagmozgatási és Csomagolási Intézet 1967-ben alapította a HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Versenyt, amelynek nemes küldetése – a magyar csomagolóipar önzetlen segítése, az új anyagok, eljárások széleskörű megismertetésével és az alkotók megbecsülésével – időtállónak bizonyult még a társadalmi-gazdasági átalakulások után is. Helyes döntésnek bizonyult az is, hogy 1997-ben a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség lépett – a már profitorientált vállalatként működő – alapító helyébe.

A Magyar Csomagolási Verseny az elmúlt évtizedek során nemzetközi közéletben is szerepet kapott a Csomagolási Világszövetség által szervezett WorldStar Csomagolási Világversenyen való részvételi jog kivívásával. A magyar társaságok rendszeresen és eredményesen vettek részt a világversenyen. Ez hozta a második kiemelkedő eseményt a verseny tavalyi évében: beléptünk a 100-asok Clubjába. A 2017. évi világverseny zsűrijét izgalommal vártuk, mert összesítésünk szerint 96 világdíjjal büszkélkedhettünk mindaddig. Csak reméltük, hogy lesz elég hazai nevező és bizakodtunk, hogy a zsűri értékeli is a pályázatokat. Nem várt siker koronázta pályázatainkat, és nemcsak sikerült elérni a bűvös 100-as határt, hanem meg is tudtuk haladni azt. A zsűri tagjaként megható volt, amikor a mellettem ülő WPO alelnöknek megsúgtam, hogy megnyertük a 100. díjat, az első szünetben megosztotta örömömet a zsűri tagjaival, akik tapssal jutalmazták a magyar csomagolásfejlesztők munkáját.

 

…és az idei versenyről

A 2018. évi versenyre 27 vállalattól 61 érvényes nevezés érkezett. Az 61 nevezésből 42 tartozik a fogyasztói és gyűjtőcsomagolás, míg 19 a szállítási csomagolás kategóriába. A versenyen résztvevő 27 vállalat közül 7 első nevező, visszatérő – tehát egyegy év kihagyása után, megfelelő szintű munka esetén – pályázó 5, és a hosszabb ideje minden évben pályázók száma pedig 15.

HUNGAROPACK 2018 díjat nyertpályázatok

DS Smith Packaging Hungary Kft.

Electrolux Shiva prémium porszívó csomagolása A felső kategóriás Shiva porszívóhoz prémium megjelenésű csomagolás tervezése volt a megrendelői elvárás. Kritériumként szerepelt az is, hogy kerüljön előtérbe a „nyitási élmény” (Opening Experience), azaz a vásárló a felbontáskor a porszívót pillantsa meg legelőször, és minden más kiegészítő rejtve maradjon.

A csomagolás három szerkezeti elemből áll. A doboz a belső oldalon is fehér, ötrétegű hullámpapírlemezből kimetszve, hajtogatva és ragasztva készül. A biztonsági bedugónyelves zárás lehetővé teszi, hogy függőleges helyzetben is szállítható, tárolható legyen a kinyílás veszélye nélkül. A termék szállítását a doboz oldalán kimetszett megfogófülek segítik.

Palástján négyszínes ofszet nyomtatással jelenítik meg a grafi át és informatív szövegeket. A különböző tartozékok a doboz aljába helyezett, formázott papírpép tálca fészkeibe kerülnek. A porszívó rögzítéséről, illetve a kiegészítők eltakarásáról egy hullámpapírlemezből készült betét gondoskodik, amely szintén fehér színű, egy ívből kimetszve és hajtogatva készül.

Dunapack Kft.

Új fekvőpalackos gyűjtőcsomagolás Tokaji borokhoz A palackozott nemes borokat fektetve tárolják és érlelik a pincészetek, ezért azok szállítása és tárolása is ezt az elhelyezést igényli. A régi fekvőpalackos dobozkonstrukciónál három terméket egymás mellé fektettek, és a tető-, fenéklapolt doboz behajló füleinek plusz bígelésénél végzett behajtásával választották el azokat egymástól. A vízszintes sorokat pedig egy közteslappal elválasztva, hat rekeszre osztották a gyűjtődobozt. A doboz szélességi méretét a palack háromszoros átmérője plusz a két lemezvastagság határozta meg.

A projekt eredményeként ezt a szélességi méretet lehetett csökkenteni úgy, hogy az egy rétegben lévő palackoknál a középsőt 180 fokkal elfordítva és egymás mellé tolva, kihasználták a palack geometriájából adódó méretkülönbségeket. A gyűjtődoboz szélességi méretét így az átmérő kétszerese plusz a palack nyakvastagsága és a két lemezvastagság határozza meg. A palackok elválasztását a behajló füleken lévő bígek és Z-alakú bevágás segíti, melyeket egy menetben, külön szerszámmal készítenek. Az új szerkezettel 15-20%-os szélességi méret- és 10-15%-os felületcsökkenést lehet elérni, ami gazdaságosabb egységrakomány-képzést és a termék árának csökkenését eredményezi. A konstrukciót minden kör keresztmetszetű palacktípusra lehetalkalmazni.

Nefab Packaging Hungary Kft.

Univerzális, összecsukható, újrahasználható acélkonténer A pályázó akkumulátorok tengeri szállítására alkalmas, újrahasználható szállítási csomagolás tervezésére, majd megvalósítására kapott megbízást. A megoldásnak nagy teherbírás, halmazolhatóság, könnyű kezelhetőség és hatékony szállítás követelményeknek kellett megfelelnie.

Egy szállítási egység befoglaló mérete 1200x900x930 mm, és 4 db 500 kg tömegű termék befogadására alkalmas. Az acélkonténer merevségét elválasztó, rögzítő elemek növelik.

Közúton, „standard” kamion esetén 12 egység 100%os kihasználást eredményez, visszáruban 150 egység szállítható, teljes felületi kihasználtság mellett. 20”-os konténeres szállítás esetén 10 egység 71%-os, visszáru esetén 48 egység 82%-os kihasználtságot eredményez.

A szállítási csomagolóeszköz felépítése a várható igénybevételek miatt robosztus, elemei csereszabatosak, egyszerűen kezelhető és karbantartható.

Prospektus Kft.

Spinfl ux mágneses játék csomagolása A nevező egy mágneses ügyességi játékhoz tervezett és gyártott olyan tartós csomagolást, ami később a termék tárolására is alkalmas. A több részből álló szerkezet alapja egy natúr barna színű, visszahajtott falú, peremes tartódoboz, amit egy ferde vonalban vágott, vékony karton anyagú fekete tető egészít ki. A tetőn a játék logóján kívül szerepelnek a termékre vonatkozó informatív szövegek is. A tető leemelése után a tartóból kiemelő szalag segítségével vehető ki a belső doboz, amiben elhelyezték a terméket. A kettős biztonsági zárású stancolt doboz fekete és barna színű, fehér szitanyomtatással és domborítással készült. A dobozokhoz felhasznált anyagok: 300 g/m2 tömegű fekete Burano karton, illetve 283 g/m2 tömegű uncoated karton.

A játékokat kézzel csomagolják, a gépi töltésre való alkalmasság nem volt elvárás. A csomagolás alapanyaga újrahasznosítható.

STI Petőfi Nyomda Kft.

Magister Products Voyage biokozmetikumok kartondobozai Az új bio arckémcsalád a kategóriájának megfelelő prémium csomagolást igényelt, ezért a nevező a dobozok konstrukcióját úgy tervezte meg, hogy azok már önmagukban is közvetítsék a kozmetikumok magas minőségét.

Az elegáns matt fekete alapszín, valamint a fényes lakkozott logó és szoborgrafika gondoskodik a termék exkluzív megjelenéséről, a krémet tartalmazó csillogó üvegtégellyel együtt pedig nőiesen elegáns megjelenésű. A felület soft-touch lakkozása tapintáskor azt közvetíti, hogy a krém használatával a bőr is selymessé válik. A doboz grafikával ellátott előoldala, valamint az ablakkivágáson belül, a tégely két oldalán elhelyezkedő színátmenetes keret háromdimenziós hatást kelt, ami még érdekesebbé teszi a csomagolás megjelenését.

A kartondoboz szerkezetének különlegessége, hogy egy szabatból (doboztestből) áll, így nincs szükség a betét külön beillesztésére, az a hajtogatási és ragasztási művelet során éri el a kívánt alakot. Ennek köszönhetően kézi csomagoláskor a termék egyszerűen a dobozba helyezhető, ezután a kartonbetét lezárul, így megakadályozza a tégely függőleges elmozdulását. Mivel a termék orientációja álló, ezért a doboz stabilizáló lábakat kapott, ezzel megnövelve a termékkihelyezés biztonságát a polcokon.

Sz.Variáns Kft.

Lapidaris NFC kerámia biléta díszdoboz

A Lapidaris Kő egy digitális eszköz, amit az elhunyt sírhelyén elhelyezve lehetővé teszi, hogy annak közelébe érve a meghalt személy élettörténete, kedvenc versei, legszebb fotói megjelenjenek a hozzátartozó okostelefonján, s így teljesebbé váljon az emlékezés. Az elhunyt adatlapja egy weblapon érhető el, a szolgáltatáshoz egy Lapdaris Kő megvásárlásával lehet csatlakozni. Az érem hollóházi porcelánból, 21 karátos arany szegéllyel készül és tartalmazza az NFC chipet és az egyedi azonosítót. Az érem, jellegénél fogva, elegáns, nem hivalkodó és megfelelő védelmet nyújtó csomagolást igényel.

A díszdoboz alapanyaga szürkelemez, amit kreatív papírral, kézi kasírozással vontak be. A grafikai elemeket fólia prégeléssel vitték fel a felületre. A doboz két részből áll: a külső palást lehúzása után egy önmagában is zárt csomagolás jelenik meg, ami középen kétfelé nyitható szerkezetű. Kinyitáskor egy szalagos kiemelő mechanizmus a belső betétben elhelyezett érmet kissé felemeli. Az érem pozícionálását a dobozban műanyag formabetét biztosítja. Az érmek csomagolását egyedileg, kézzel végzik.

Gratulálunk minden díjazottnak!