fbpx

Chek Locally logo a puha műanyag termékeken Ausztráliában

Írta: Molnár Tamás - 2024 június 09.

A puha műanyagok közé tartoznak az olyan termékek, mint a műanyag zacskók, élelmiszer-csomagolóanyagok, műanyag fóliák, tasakok és rugalmas csomagolások, amelyeket általában olyan termékekhez használnak, mint a rágcsálnivalók, testápolási cikkek és háztartási cikkek.

Az új „Chek Locally” logó tervezésénél fontos szempont volt, hogy pontosabban fejezze ki a jelenlegi helyzetet, ami a puha műanyagok területén kialakult Ausztráliában. A logót minden brand használhatja a csomagolásán. A fogyasztó ennek alapján tájékozódhat, hol dobhatja ki a terméket úgy, hogy ne szennyezze a környezetet. A régi „Vissza az áruházba” (Return to Store) emblémákat folyamatosan cserélik le az új jelölésre. A logo tartalmaz egy www.arl.org.au linket, ahol az összes aktuális információt megtalálja a fogyasztó. A „Chek Locally” logó segít a káros greenwashing folyamatok (zöldre festés/zöldre mosás a neve annak a stratégiának, amelyet azok a nagyvállalatok használnak, amelyek környezet- és klímakárosító üzleti alaptevékenységüket zöld álca mögé próbálják elrejteni) visszaszorításában azzal is, hogy átveszi az ARL címke szerepét is.

Chek Locally
A logo tartalmaz egy www.arl.org.au linket, ahol az összes aktuális információt megtalálja a fogyasztó.

Nem mind egyforma

A puha műanyagok életünk szerves részévé váltak, különféle termékeket, például testápolási cikkeket, élelmiszereket és háztartási cikkeket csomagolnak ezekbe. Azonban nem minden puha műanyag egyforma. Egyes puha műanyagok sokféle műanyagból készülnek, amelyek különböző hőmérsékleten olvadnak, vagy olyan műanyagokból készülnek, amelyeket még a speciális újrahasznosító rendszerek sem tudnak újrahasznosítani. Ez megnehezítheti az újrahasznosítást. Ezért van az, hogy egyes csomagolásokon, ha a „Check Locally” felirat látható, akkor újrahasznosítható a csomagolás, de meg kell nézni, milyen és hol lehet lerakni lokálisan. Míg másokon „Bin” (kuka) felirat látható, akkor az általános hulladékgyűjtőbe kell dobni, vagyis nem hasznosítható újra. A kormányzat ezeket az értékeket rögzítette (APCO), és azok a gyártók, amelyek ennek megfelelő termékeket gyártanak ,használhatják a „Chek Locally” logót. A vásárló, ha ilyen terméket választ, tudja, hogy szerepet  játszik a pazarlás csökkentésében.

Forrás: www.nationalretail.org.au

A témában ez is érdekelheti: Az Amazon AI-t használ a csomagolási hulladék csökkentésére