fbpx

Italosdobozokkal a veszélyeztetett fajokért

Írta: Csomor Zsolt - 2024 június 08.

A veszélyeztetett állatokat ábrázoló művészeti installációkat felvonultató túra az italosdobozok újrahasznosíthatóságát ünnepli, és 16 országban figyelmeztet a környezetvédelmi intézkedések fontosságára.

Az Every Can Counts egy alumínium italosdobozok újrahasznosítására ösztönző nonprofit kezdeményezés, amely idén is útjára indítja az International Recycling Tourt – immár negyedik alkalommal.

hátizsák alumínium italosdoboz

A Környezetvédelmi világnap alkalmából indított figyelemfelkeltő kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az italosdobozok újrahasznosításának fontosságára, amivel értékes erőforrásokat takaríthatunk meg, és mérsékelhetjük az éghajlatváltozást is, mivel mindössze 1 tonna alumínium újrahasznosításával 9 tonnával csökkentjük a CO2-kibocsátást és 4 tonna bauxitot, az alumíniumgyártás alapvető nyersanyagát őrizhetjük meg. Ráadásul az alumínium italosdobozok újrahasznosításának energiaigénye 95%-kal kevesebb, mint az új dobozok nyersanyagból történő előállításához szükséges energiamennyiség.

A június 5-ére szervezett kampány Európa, Brazília és az Egyesült Arab Emírségek 16 városában zajlott. Az újrahasznosítás elkötelezett nagykövetei, akik megtestesítik a program küldetését, hogy előmozdítsák az otthonon kívül elfogyasztott italosdobozok újrahasznosítását, felvették a hátizsákjaikat, és nyüzsgő városokban, városi parkokban, népszerű strandokon és fesztiválokon haladtak keresztül, meghívva az embereket, hogy útközben újrahasznosítsák üres dobozaikat – olvasható a Minden Doboz Visszajár közleményében.

alumínium italosdoboz műalkotás

Az idei Környezetvédelmi világnap témájával összhangban, amely mindenkit arra szólít fel, hogy legyen #GenerationRestoration, a 2024-es International Recycling Tour merész vizuális nyilatkozatot is tesz PixelCan-ek telepítéseivel. A több mint 2000 alumínium italosdobozból készült műalkotások négy ikonikus állatot – jegesmedvét, tigrist, tengeri teknőst és csimpánzt – mutatnak be, amelyek veszélyeztetettek vagy sebezhetőek az emberi tevékenységek okozta ökoszisztéma-rombolás miatt. Minden résztvevő város kiállít egy-egy ilyen veszélyeztetett állatot ábrázoló installációt, arra ösztönözve az embereket, hogy csatlakozzanak a globális újrahasznosítási mozgalomhoz, és osszák meg fotóikat a közösségi médiában.

tér gördeszka tigris híd

A tevékenységekben részt vevő nemzetek közé tartozik Belgium, Brazília, a Cseh Köztársaság, Franciaország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Montenegró, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szerbia, Spanyolország, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Királyság.