fbpx

Szakmunkáshiány a csomagolóiparban? Jönnek a cobotok?

Írta: Molnár Tamás - 2024 június 08.

Sok más ágazathoz hasonlóan a csomagolóipar is rengeteg változással kényszerült szembesülni a változó gazdasági környezetben. Az egyik nagyon kellemetlen nehézség, amivel az iparág szembesül, a „szakmunkáshiány” rettegett kísértete. Amennyire pozitívan hat a cégekre a folyamatosan növekvő kereslet, annyira megkeseríti az igények teljesítését a krónikus szakemberhiány. Az egyik fő oka ennek az, hogy a “baby boomer” generáció most vonul nyugdíjba, és az utána jövő években sokkal kevesebb gyerek született, így fogy a munkába állók létszáma is. További adottság, hogy a Pandémia időszakában megnőtt a kereslet, és változtak az igények is, amihez az iparágnak gyorsan kellett alkalmazkodnia. Még alig indult el az év, amikor a Német Papír- és Fóliacsomagolóipari Szövetség (IPV) figyelmeztetett a növekvő problémára. Karsten Hunger az (IPV) vezetője rámutatott, hogy ez már nem fenyegetés, hanem súlyos napi probléma, ami hátráltatja az iparág működését.

Mi jelenthet megoldást erre a problémára? Az automatizálás lehet a varázsszó, ami kiutat jelenthet a helyzetből.

Papíron ez meglehetősen egyszerűnek tűnik

A jövőben a mostani kézi munkát magasan specializált gépek és robotok fogják elvégezni. Ezekben a munkakörökben nincs szabadnap, mehet a termelés éjjel-nappal. Csökkenthető a termékek szennyeződésének kockázata, mivel kiiktatható a kézi érintkezés. Különösen az élelmiszer-, gyógyszer- és kozmetikai termékek csomagolása esetében. A valóságban az automatizálási folyamatok nagyon összetett munkafolyamatokat feltételeznek. Mielőtt egy munkakész robot munkába áll, pontosan elemezni kell az elvégzendő munkalépést, modellezni kell a mozdulatsorokat, és egyeztetni kell a csomagolóanyagokkal való kompatibilitást is. Az első lépés egy költség-haszon elemzés elvégzése. Ehhez nyújt segítséget az Omron szakértő befektetés kalkulátora, amely megmutatja, hogy megtérülhet-e a cégnek, és mikor, ha befektet mobil vagy kollaboratív robot telepítésébe. Az Interpack kiállításon a Syntegon gépipari cég bemutatóján egy olyan csomagoló gép látható, aminek a robotkarja 5 db tortát tud egyszerre megfogni és egy formázott zacskóba rakni azután egy továbbító rendszeren keresztül automatikusan karton dobozokba csomagolja azokat.

Másik fontos terület az automatizálásra a termékellenőrzés

Főleg az élelmiszercsomagoló-iparban nagyon fontos ez a munkafolyamat, hogy megelőzzék a költséges termékvisszahívási akciókat. Miután minden idegen test hibát jelent, ezért a röntgenes átvilágító rendszerek sokat segítenek a hibás termékek kiszűrésében.

Fontos köztes megoldást kínálnak a cobot rendszerek. A cobot vagy kollaboratív robot berendezéseket is ipari környezetben használják, azonban nem igényelnek biztonsági kerítést vagy fénysorompót, mert közvetlen emberi együttműködésre is alkalmasak. Alkalmazásuk így egyszerűbb, mint az emberi munkaerőtől elkerített ipari robotoké. Ennek megfelelően ezek a berendezések olcsóbbak.

Forrás: www.interpack.com/

Ez a cikkünk is érdekelheti a témában: A mesterséges intelligencia forradalma a logisztikában