fbpx

A kartoné a jövő?

Írta: Transpack-2023/I. lapszám cikke - 2023 március 31.

Komoly kihívást jelent a globális csomagolóipar számára a fenntarthatóság és a jövőbiztos, valóban környezetbarát innovációk megtalálása.

Példátlan változáson megy keresztül a globális csomagolóipar, a kartoncsomagolás a fenntarthatóbb jövő kulcsfontosságú eleme lett. A karton hamarosan főszereplővé válik, mivel drámai ütemben fejlődik az online vásárlás, miközben percről percre nő a fogyasztók környezettudatossága. Ez arra készteti a nagy márkákat, hogy felelősségteljesebben cselekedjenek.

Nemrégiben tette közzé új jelentését a McKinsey & Company globális tanácsadó cég „2022 and Beyond for Packaging CEOs: The Priorities for Resilienc” címmel, amely a csomagolóipar új korszakának hajnalát elemzi. A 2022. márciusi jelentés „mélyreható fordulatról” beszél, és megállapítja, hogy felgyorsul a változás üteme.

Fenntarthatóság, e-kereskedelem és digitalizáció: ezek azok a megatrendek, amelyek ezt a korszakot meghatározzák – mondja Matthew Seidner partner, a riport egyik készítője. Ez nem jelenti azt, hogy a vállalatok korábban ne foglalkoztak volna a fenntarthatósággal, de most sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek rá. A fenntarthatóság korábban afféle „szép mellékdolognak” számított, de mostanra a márkatulajdonosok egyik prioritásává vált – állítja Seidner.

A csomagolás újragondolása

A csomagolás egyértelműen olyan terület, ahol sokat számítanak a fenntartható gyakorlatok és anyagok. Nagy a nyomás a csomagolóiparban a fenntartható anyagok iránt – véli Seidner. A jelentés leszögezi, hogy a globális fogyasztók aggodalmait figyelembe vevő új szabályozások bevezetésével a „Greenwashing” már nem működik. A befektetőket már most is azon vállalatok fenntarthatósága és teljesítménye érdekli, amelyek erőfeszítéseiket három pontra koncentrálják: kevesebb anyaghulladék, körkörös gazdaság és kedvező CO₂-mérleg.

„Válaszként azt várjuk, hogy egyértelműbb legyen számunkra, mit is jelent a valódi fenntarthatóság” – teszi hozzá Seidner.

karton
A karton bizonyított. Megvalósítható körkörös alternatíva, amely hozzájárul a csomagolás környezetbarátabbá tételéhez

Ma már egyre többen törekednek a csomagolási innovációk piacra vitelére és teljesítményük jobb elismertetésére például azzal, hogy a csomagoláson feltüntetik CO₂-lábnyom mértékét.

Jövőbiztos üzleti modell

A jelentés szerint a fenntarthatósági nyomás kihívások elé állítja azokat a szubsztrátumgyártókat is, akik olyan anyagokra támaszkodnak, amelyekre már nincs kereslet. A műanyag, mint anyag nem tűnik el egyhamar, viszont egyre inkább felválthatja más, például a karton. Seidner úgy véli, hogy a jövő iparági nyerteseinek ehhez kell igazítaniuk üzleti modelljüket és piaci stratégiájukat, és jövőállóvá kell válniuk, ha a versenytársak előtt akarnak maradni.

Az iparág vezetői már most is ezt teszik. Nagyon izgalmasak azok az innovációk, amelyeket a kartongyártók, például a Metsä Board és mások fejlesztenek.

Minden a szabályozáson múlik?

Marko Summanen, a Fisher International tanácsadó cég Forest Vertical alelnöke az EU-ban a szabályozást tartja a jelenlegi átalakulás legerősebb mozgatórugójának. A fogyasztók általában nem egyszerre változtatják meg a viselkedésüket: olyan szabályozásra van szükség, amely a helyes irányba tereli a viselkedést.

A szabályozás nemcsak az átláthatóságot teremti meg, de megkönnyíti a befektetési döntéseket is. Gyakran hosszú időt vesz igénybe a változás, még az egyszerű dolgok esetében is. Európában mindenütt folyik még hulladékégetés, holott valójában a körforgásos gazdaság céljait kellene követni – magyarázza példaként Summanen. Az EU azt szeretné, ha a polgárok/vállalkozások megfelelően használják fel a hulladékot, ami több bevételt és helyi munkahelyeket teremt. Ez minden szempontból jó dolog.

karton
Egy karton 1%-os súlycsökkentése több millió kartont jelent naponta

Nem minden fenntarthatóság egyforma

A csomagolóipar fejlődési trendjeit vizsgálva Summanen megjegyzi, hogy a karton a fenntarthatóság egyik erős, de nem egyetlen támogatója. Könnyű lenne azt mondani, hogy a rost- vagy bioalapú csomagolás mindig a legjobb megoldás, de ez nem minden esetben igaz. Például nem olyan könnyű valóban fenntartható megoldásokat találni a különböző élelmiszeripari termékekhez. Mindazonáltal, amíg biztosított a hibátlan funkcionalitás, a karton kiváló alternatívát kínál a műanyaggal szemben. A gyárakban a műanyag csomagolási megoldásokkal rendelkező gyártósorokat át lehet állítani kartonra, ami ugyan pénzbe kerül, viszont mindenképpen jó befektetés.

Az aduász a rendelkezésre állás

Michael George, a Metsä Board amerikai értékesítési igazgatójának a rendelkezésre állás jelenti az első számú prioritást a mai piacon. A fenntarthatóság „csak a második helyen áll”. A piac a nagyobb fenntarthatóságot keresi a nyersanyagok, a formatervezés és a használható csomagolás terén. Úgy tűnik, hogy a mindenkinek megfelelő egységdizájn napjai meg vannak számlálva, és egyre több cég választja a termékeihez optimalizált csomagolást – mondja George.

Ezzel kapcsolatban az amerikai Metsä Board számára két fő termék létezik: az FBB (hajtogatott karton) és WKL (fehér fedőréteggel ellátott kraftliner). A termékek jobb védelmét illetően az FBB-t elsősorban elsődleges és másodlagos, míg a WKL-t általában másodlagos vagy harmadlagos csomagolásra használják. Mind az FBB, mind a WKL hasonló funkciókat lát el, de különböző módon – magyarázza George. Az FBB inkább önállóan, míg a WKL egy teljes megoldás részeként alkalmazható. Mindkét esetben kiváló nyomtatható felületet, versenyképes lábnyomot és fenntarthatósági előnyöket kínál a Metsä Board.

Erőteljesen alacsony tömeg

George az FBB-üzletággal kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy a Metsä Board képes olyan tervezési módosításokat végrehajtani és könnyebb kartont kínálni, amely még mindig megfelel a szükséges funkcióknak.

A Metsä Board egyik legnagyobb ügyfele esetében például összesen 11,7 százalékkal tudták csökkenteni a karton tömegét anélkül, hogy a termék bármelyik tulajdonságát feláldozták volna – magyarázza George, hozzátéve, hogy a rostalapú csomagolások „nagy fokú sokoldalúságot” kínálnak a mai piacon.

George két dologban látja a Metsä Board FBB legnagyobb előnyét: a vállalat segíthet csökkenteni partnerei szénlábnyomát, és „csodálatosan sima” felületet biztosít a nyomtatáshoz, amely megfelel a legmagasabb grafikai végfelhasználási céloknak, és lehetővé teszi a fólialaminálást is. Ezt modern berendezéseikkel és természetesen az általuk feldolgozott kiváló minőségű és hihetetlenül konzisztens északi területekről származó farostokkal és cellulózzal érik el.

karton
A kartoncsomagolás újrahasznosítási aránya már most is magas, de az iparág tovább dolgozik az éghajlatra gyakorolt hatásának további csökkentése és az újrahasznosítási arányának növelése érdekében

Erősödő könnyűsúly

Joe Nellis, a Metsä Board Americas értékesítési igazgatója megerősíti, hogy a WKL ügyfelei továbbra is a fenntarthatóságra összpontosítanak: „Például elkezdtük megvizsgálni a hullámkarton könnyebb változatait. Ezek közül néhány az elmúlt 12 hónap során került be a gyártásba.” Nellis megjegyzi, hogy a vállalat finnországi Kemiben található üzeme, ahol a WKL-t gyártják, egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy a piacon ösztönözze az alacsony tömegű anyagok elterjedését.

Ez az opció jelentős költségmegtakarítást tesz lehetővé, ugyanakkor megfelel az offenzív fenntarthatósági céloknak a hevesen ostromlott piacon. Nellis szerint a WKL-t és az FBB-t is nehéz legyőzni, mivel nemcsak piacvezető teljesítményt és minőséget kínálnak, de egy „páratlan” közös célú készletkezelési programot is.

Vannak azonban különbségek is, kezdve a szóban forgó piac méretével. A WKL esetében a teljes észak-amerikai piac nagy részét kiszolgálják, az FBB-nél viszont sokkal nagyobb medencében úszik a Metsä Board.

Élen jár a kutatás-fejlesztés

A Metsä Board K+F csapata jelenleg is keményen dolgozik a jobb kartonmegoldások kifejlesztésén. Markku Leskelä, a Metsä Board fejlesztésért felelős alelnöke számára a barrier megoldások és az anyagok tömegének csökkentése állnak a Metsä Board kutatás-fejlesztésének középpontjában. Például sok mindent el lehet érni az anyagok tömegének csökkentésével már csak a csomagolóanyagok hatalmas mennyisége miatt is. Egy számítási példa: Ha a nagy globális márkák az összes kartonunkból 19 grammos kekszcsomagokat készítenének, az napi 160 millió csomagot jelentene. Tehát az anyagon végzett legkisebb változtatások is nagy különbséget jelenthetnek.

Meg kell jegyezni, hogy a Metsä törekvései messze túlmutatnak a „legkisebb” szinten. Leskelä elmondja, hogy a K+F csapatok olyan egyedülálló szimulációs eszközt használnak, amely lehetővé teszi számukra, hogy alaposan megvizsgálják a jövőbeli csomagolás szerkezetét. A szimuláció segítségével gyökeresen optimalizálhatnak bármilyen csomagolási megoldást – mutat rá Leskelä, hozzátéve, hogy a Metsä Board K+F már körülbelül három éve használja ezt a szimulációs eszközt. A szimulációnak köszönhetően sokkal hatékonyabbá vált a munkájuk, segítségével most már néhány nap alatt létrehozhatják a kívánt csomagolás megvalósítható modelljét.

Amikor a barrierek kizöldülnek

A második változást a fejlett barrierek alkalmazása jelenti. Ilyen például a Metsä Board Prime FBB EB, amely egy diszperziós bevonatú, közepes zsír- és nedvességzáró barrierkarton.

A barrierek megvédik a csomagolást a csomagolt élelmiszerben levő nedvességtől és zsírtól, és itt is sokoldalúan alkalmazhatóak. A barrier is lehet környezetbarát. A csomagolóipar például úgy csökkentheti a barrierbevonatokban lévő polimerek mennyiségét, hogy extrudált barrier helyett diszperziós barrierrel vonja be a kartont.

A Metsä Board barriereinek 90 százaléka már most is rostalapú, és azt tervezik, hogy minden barrierjüket megújuló anyagokból készítik. Az előremutató barriereken és kisebb súlyú anyagmegoldásokon végzett munka azonban csak egy része a Metsä Board „innovációs vonatának”, amely egyre gyorsul. „Kutatásra és új ötletekre van szükségünk ahhoz, hogy a jövő fenntartható csomagolási megoldásai valósággá váljanak. Ez nem kis feladat, de meg vagyok győződve arról, hogy képesek vagyunk rá.”

Forrás: Metsä Board Fachmagazin, 2022 Winter | Szöveg: Sami Anteroinen | Fotók: Jussi Hellsten | Fordította: LUPE Magazin