fbpx

Hétszeresére emelkedett a tengeri szállítás ára

Írta: Szerkesztőség - 2021 augusztus 01.

Olyan extrém módon emelkedik a tengeri szállítmányozás díja, hogy a 2020. nyarán 3000 dollárba kerülő konténerek ára ma eléri a 20000 dolláros határt is. A fuvardíj-emelkedés először az alacsony hozzáadott értékű árukra gyakorolt kedvezőtlen hatást, amelyeknél kicsi az árrés. Manapság azonban már erősen kihat a jelentős hozzáadott értékű áruk szállítására is. 

 

konténerszállító hajó tenger konténer

 

Már-már megfizethetetlen

Tavaly nyáron átlagosan 1650 dollárba került egy 40 láb méretű tengeri konténerszállítás Sanghajból Rotterdamba. Manapság ugyanekkora áru szállítása 11196 dollárba kerül, azaz gyakorlatilag egy év alatt gyakorlatilag hétszeresére emelkedtek a tengeri szállítási díjak. Ez az úgynevezett „bullwhip-effect” azaz „ostorcsapás-hatás” következménye, amely jó esetben is még a 2021-es év végéig éreztetni fogja a hatását a nemzetközi kereskedelemben. Az angol kifejezés a végső fogyasztótól távolodva, az erőteljesen változó kereslet által az ellátási láncra gyakorolt növekvő nyomásra utal – magyarázta Henrik Gergely az iBanFirst számlamenedzsere. A vállalatok csökkentették a megrendeléseiket a pandémia alatt, a beszállítókra pedig ez hatványozottabban volt érvényes. A helyzetet még súlyosbították a kikötőkben kialakult, korábban nem tapasztalt torlódások, illetve az olyan problémák, mint a 2021. március végén történt eset, amikor a Szuezi-csatorna bedugult és sok konténer nem tudott eljutni a rendeltetési helyére.

A szakértők egyetértenek abban, hogy még korántsem értek véget a világ ellátási láncaival kapcsolatos feszültségek – olvasható az iBanFirst sajtóközleményében. Az sem zárható ki, hogy a pandémia a jövőben további fennakadásokat okoz, hiszen 2021 júniusában Kína úgy döntött, hogy a Covid-megbetegedések miatt ideiglenesen bezárja a világ harmadik legnagyobb konténertermináljaként számon tartott sencseni konténerterminált. Ez pedig több hetes késéshez vezetett a szállítmányozásban, így tovább emelkedtek az Európába és az Amerikai Egyesült Államokba történő szállítás költségei. Ez azt jelenti, hogy a tengeri áruszállítás megfizethetetlenül magas díja az elkövetkezendő hónapokban is komoly nehézséget jelent a vállalatoknak.

 

Összeállította: Csomor Zsolt