fbpx

Az üveg, mint csomagolóanyag

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 19.

Miért jó az üveg csomagolóanyagnak? Esztétikus, jól tisztítható, újratölthető. Az üveg színválasztásával támogathatjuk a folyadék színét, vagy védhetjük a folyadékot az erős fénytől az által, hogy színszűrőként is működik. Utalhatunk vele a folyadék eredetére is, például a kókusz színére, egy kedvelt likőr esetében opak fehér színű alapanyagból gyártott palackkal. Egy másik szellemes magyar palackterv az életelixírt juttatja eszünkbe, megerősítésnek az egészségügyben használt szimbólumot, a keresztet is felhasználva.

A retró világát éljük, mégis nem csak a retró hangulat miatt van újra igényünk az üvegcsomagolásra, hanem az általunk végtelenségig halmozott műanyaghulladék kiváltása miatt is. Nem gondolom, hogy mindenki számára elérhető áron tudnánk újratölthető üvegcsomagolást gyártani mindenhez. Régen, a műanyag palackok megjelenése előtt az üvegcsomagolóanyag-igény mennyisége megegyezett a teljes gyártási mennyiséggel, de most a műanyag lényegesen olcsóbb, így egy jelentős piaci részt nem tudnánk már visszaszerezni.

Az alábbiakban áttekintést adok az üvegcsomagolás eddigi jelentősebb megoldásairól, kiemelve néhány ikonikus tervezőt.

Kenji Ekuan szójaszószos üvegterve 1961-ből a neomodern világ eljövetelére figyelmeztetett, amelyben az energiák, a természet védelme, az ökológiai szemléletű design ökonómiai és társadalmi összehangolása jelenti a kihívást. A cél számára adott: „…egyszerű élet. Kevés anyag, magas szintű funkció és szépség. Úgy gondolom, most ez a jövőkép.”Stefan Lengyel sörös üvegszabványa 1968-ból. Ő volt a 0,33 literes németországi szabvány formatervének tervezője. „Csak az emlékeim alapján rajzoltam egy olyan formát, amely a sörösüveg ideáját mintegy megtestesítette.” Ő maga nem volt sörivó.

Tapio Wirkkala vodkásüvege 1970-ből. A finn tervező sajátos üvegfelületet alakított ki, amely egyszerre juttatja eszünkbe a jéghideg hűsítőt és a szenes fát. Az üveg felülete optikailag is izgalmas látványt nyújt. Ez a palack sokáig volt egy finn vodka dizájnformája, de napjainkra már ez a márka sajnos új arculatot alakított ki. Nem nevezném jobbnak az új formát, azt biztos nem rakják el üresen a gyűjtők, ezért arról én sem mutatok képet.

Mindhárom tervező általam megemlített üvegei sokaknak kedvesek, és a szekrény tetején dísztárgyként vagy újratöltve használatban vannak. Ezek a jól működő tárgyak tömegtermeléssel, automata gépsorokon gyártott présáruk voltak.

Visszaváltható, cserélhető tárgyak

A visszaváltható tárgyak fontosak lennének a hulladékhalmozás megállítása miatt. Konzerves üvegek, palackok, tejes, tejfölös, kefir- joghurtos üvegek. Egy állandó kedvenc a termékhűség kialakulását is elősegítené, hiszen visszaviszem az üveget, és újra azt a márkát/terméket vásárolom. A képen korábbi magyar példák láthatók, a tej, joghurt, tejföl csomagolására. Címkék helyett magán az üvegen van a plasztikus felirat, ezzel is az állandóságot sugallva. Ezek a palacktípusok sok mindent kibírnak a vastag fal miatt.

Fontos szempont hogy az üveg könnyen újra hasznosítható, a különféle színek akár keverhetők is. Egyetlen fontos feltétel, hogy a vegyíteni kívánt üvegek hőtágulási együtthatója megegyezzen. Ezt a gyártás során állítják be és később is állandó marad. Ezért az összeolvasztás után kapott új üveg minden eleme azonosan tágul a hő hatására és nem képződik benne belső feszültség. Korábban a KGST időszakában megegyezés volt az azonos hőtágulási együtthatóra. E miatt nem kellett vissza szállítani a készítő országba az üveg csomagolóanyagokat, hanem helyben be tudták olvasztani őket. Ezzel jelentős szállítási és energia költséget lehet megtakarítani.

Külföldön, például Belgiumban, ma is reggel a küszöbön van a megrendelt tej, ehhez hasonló üvegben. Előző nap csak ki kell tenni az üres üveget.

Márkák ikonikus palackjai

Lehet olyan jó a dizájn, amit érdemes megtartani évtizedeken keresztül. 1899-ben mérnökök által tervezve, a funkció, a gyártási elvárásoknak megfelelően (a tölthetőség, moshatóság, az egymáshoz érő halmazolt palackok megtervezett pontokon érintsék egymást). Profizmus és persze rengeteg tapasztalás. 1915-től a szecesszió jellemzi a legsikeresebb alakját ennek az üdítős palacknak, a cirkalmas felirat a cég akkori könyvelőjének szépírását örökítette meg. Mára ez lett korunk dinója vagy retró alakja.

Csomagolásról írva nem lehet kihagyni: nekünk is ilyen boros-, pálinkás-, tejespalackokat kéne gyártanunk. Maradandót, jól működőt, ami a korunk elvárásának megfelel. Ökodizájn-szemlélettel én az üveg palackok, konzerves üvegek gyártását mindenképpen visszahoznám, és az országunkba bekerülő üveg csomagolóanyagokat újrahasznosítanám, a már említett módokon. Az üveg rendkívül sokoldalú anyag, nagy kár, hogy a 11 hazai üveggyárból nem tartottunk meg egyet sem.

A hazai üveggyártás múltja és jelene

A hazai modern üveggyártás fénykora a ’70-es, ’80-as években volt, amikor a 11 üveggyár működött hazánkban: Ajka 2, Parád, Salgótarján (öblös és síküveg), Karcag, Tokod, Miskolc, Orosháza 2, Vásárosnamény.

Buczkó György üvegművész, glasszikus (tanárom) 1998-2001ig a Tokodi üveggyár tanácsadója volt. Akkor még a neves svéd lakberendezési hálózatnak is termelt az üveggyár, de sajnos 2002-ben bezárt. A többi gyár is hasonló időben szűnt meg, mivel többnyire tervezők nélkül működtek, nem alakítottak ki az adottságaiknak megfelelő egyedi termékeket és arculatot. Ennek hiányában elsősorban bérmunkát kiviteleztek nyomott árakon, így egymás után mentek csődbe. Pedig az adottságok jók voltak, remek szakemberek, gépek, sőt Karcag még saját gázkúttal is rendelkezett.

Jelenleg a hazai csomagolási igényeket a cseh, olasz, szlovák üveggyárak elégítik ki. Talán ideje lenne új alapokon egy magyar üveggyárat létrehozni. Professzionális tervezőink vannak, akik örömmel terveznének, üvegből csomagoló- és tárolóedényeket. Ha több azonos tevékenységű – mondjuk bort forgalmazó – cég összeállna, együtt terveztetnének és gyártatnának palackokat. Lényegesen jobb költséggel lehetne ezt itthon megoldani. A palackok végső megjelenését pedig a lezárásokkal, egyedi dugókkal, ragasztott üvegpecsétekkel, címkékkel lehetne különlegessé, egyedivé tenni.

Hazánkban két helyen is van megfelelő alapanyag a gyártáshoz: Fehérvárcsurgón és Sárisápon.

A hazai bor, pálinka megérdemelné a szép magyar palack dizájnt. A visszaváltott palackok újra tölthetők – termék hűséget gerjesztenek, és egyben a környezetet is védik. A gyártás során a selejtek, sérültek újra olvaszthatók, vagy fritte granulátumformában az ipar több területén is felhasználhatók (pl.: festékiparban speciális fényvisszaverőként vagy a homokszűrő anyag helyett üveg fritte, az uszodák szűrőibe).

Napjainkban üvegmanufaktúrák, kisebb szakosodott üzemek ugyan akadnak az ország több területén is, de nagy szériás csomagoló edényeket nem gyártanak.

Végezetül példaként álljon előttünk, hajdani üveggyártásunk néhány szép darabja, ez a likőrös üveg és a szikvizes palackok.

Dr. Darabos Anita DLA (BME)