fbpx

A Tetra Pak megháromszorozza újrahasznosítási kapacitását

Írta: Csomor Zsolt - 2021 augusztus 02.

A Tetra Pak a Stora Enso partnerségre lép, hogy a körkörösséget támogatva, teljes újrafeldolgozási megoldásokba történő 29 millió eurós gépberuházással jelentős fejlődést érjenek el az újrafeldolgozás terén Közép- és Kelet-Európában

 

Szabadalmaztatott eljárási technológia

A partnerségnek köszönhetően egy nagyszabású karton újrapépesítő sor valósulhat meg a Stora Enso lengyelországi gyárában. Az új gyártósor megháromszorozza, 25 ezerről 75 ezer tonnára növeli a használt italos kartondobozok éves újrahasznosítási kapacitását Lengyelországban. Továbbá lehetővé teszi az országban értékesített italos kartonok teljes mennyiségének, valamint a szomszédos országokból, köztük Magyarországról, Szlovákiából és a Cseh Köztársaságból származó kartonok újrahasznosítását is.

 

Tetra Pak italos kartondoboz kéz gyűtő
Képalá webre: Kép forrása: Tetra Pak

 

A teljes beruházás értéke 29,1 millió euró. A Stora Enso 17 millió eurót ruház be egy új újrapépesítő sorba, amely a kartonrostok kinyerését segíti, míg a Tetra Pak a Plastigrammal együtt összesen 12,1 millió eurót költ egy további gyártósor építésére, amely egy szabadalmaztatott elválasztási technológia alkalmazásával segíti a polimerek és az alumínium kinyerését, és szétválasztott újrahasznosítását. Mindkét gyártósort 2023 elejére helyezik üzembe.

A szétválogatott anyagokat nyersanyagként használják különféle végtermékekhez, az újrahasznosított rostanyagok pedig beépülnek a Stora Enso újrahasznosított kartondobozaiba. A szétválasztott polimerek és alumínium különféle termékek, például ládák és fóliák formájában kelnek új életre.

 

Összeállította: Csomor Zsolt