fbpx

AUTONÓM KAMIONOK

Írta: Transpack-2021/IV. lapszám cikke - 2021 október 03.

Az MAN Truck & Bus 2018 vége óta dolgozik együtt a Hamburger Hafen und Logistik (HHLA) logisztikai vállalattal a Hamburg TruckPilot fejlesztési és tesztprogramon.

A cél autonóm teherautók fejlesztése, és idén májusban megkezdődött a prototípusok tesztelése. A tesztek a Jakob Weets fuvarozócéggel együttműködve folynak, ami a valódi szállítási folyamataiba integrálta az önvezető járműveket, és a sofőröket is biztosítja ehhez. Az első út során a Weets sofőrje egy 40 lábas konténert szállított a vállalat termináljából a 70 kilométerre lévő Altenwerder terminálhoz.

Az úton végig a sofőr irányítása alatt volt a jármű, az autonóm rendszer csak a hamburgi terminál területén vette át az irányítást, miután egy tesztpilóta foglalt helyet a vezetőülésben. A terminál területén a teherautó teljesen önállóan navigált a lerakodás helyére, a konténer eltávolítása után pedig szintén autonóm módon tette meg a kijáratig vezető útszakaszt – írja az autotrend.hu. Németországban a Bundestag megszavazta az autonóm vezetési törvényt, így az autonóm járművek tesztelését már több területen is, például logisztikai központok közti útvonalakon is megengedi.

 

kamion
Messze van a nap, mikor már sofőr sem kell a szállítmányozásba?

 

Összeállította: Kohout Zoltán