fbpx

Mezőgazdasági műanyag hulladékból ismét terméket gyártanak

Írta: Csomor Zsolt - 2021 augusztus 02.

A mezőgazdasági műanyag hulladék szakszerű gyűjtéséhez az ország különböző pontjain speciális gyűjtőkonténereket helyeznek ki. Az így begyűjtött hulladékból a Csatári Plast Kft. által kifejlesztetett technológiával száraz agglomerátumot készítenek, amiből a mezőgazdaságban és az iparban is használható termékeket gyártanak.

 

Újrafeldolgozás fenntartható technológiával

Mivel a hulladék, ezen belül is a műanyag hulladék képződését a jelen technológiai fejlettségünk szintjén megszüntetni nem tudjuk, arra kell törekednünk, hogy annak negatív hatását ellensúlyozzuk.

 

gép berendezés üzem gyár emberek raklap doboz
Kép forrása: Agrárminisztérium

 

A mezőgazdasági termelők jelentős mennyiségben használnak különböző műanyag fóliákat. Ennek következtében évente nagyjából 10 ezer tonna mezőgazdasági fóliahulladék képződik. Eddig nem volt lehetőség ezek gazdaságos begyűjtésére, újrafeldolgozására vagy ártalmatlanítására. A kormány tavaly 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a fóliahulladék szakszerű gyűjtési rendszerének kialakításához – ismertette László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Green Technológia Kft. szakmai napján. A kormányzati támogatásnak és a Jager Csoport által kifejlesztett technológiának köszönhetően mostantól fenntartható technológiával végzik a mezőgazdasági fólia hulladék újrafeldolgozását.

A mezőgazdasági fóliahulladék szakszerű gyűjtéséhez száz darab speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki idén – ismertette Nagy Lajos, a Green Technológia Kft. ügyvezetője. A gyűjtőkbe a gazdaságok mellett hobbikertészek is díjmentesen elhelyezhetik a termesztés során képződött műanyag hulladékukat. Az így begyűjtött hulladékból a Csatári Plast Kft. által kifejlesztetett és szabadalmaztatott technológiával száraz agglomerátumot készítenek, majd a környezetbarát termék védjeggyel ellátott alapanyagból, melyből kiváló, a mezőgazdaságban és az iparban is használható termékeket gyártanak, mint csepegtető szalag, műanyag vödrök és rekeszek – adta hírül az AM Sajtóiroda.