fbpx

A minőség, a biztonság és az újrafeldolgozás nem idegen fogalmak egy mondatban

Írta: Transpack-2021/IV. lapszám cikke - 2021 augusztus 03.

A német székhelyű Schütz – az ipari csomagolás körforgásos gazdaságának elkötelezettjeként – megjelent háromrétegű IBC tartályaival és hordóival a logisztika piacán. A tárolást és szállítást biztosító tartályok a szegmens legjobb minőségű termékei közé tartoznak, megbízhatóak és a súlyuk is figyelemreméltóan alacsonyak, ráadásul újrafeldolgozás keretében előállított anyagot is tartalmaznak minimum 40%-ban.

 

Kockák ábra

 

Az új Schütz Green Layer technológia

A cég műanyag hordóit és IBC tartájait a legmagasabb szintű minőség, megbiztonság jellemzi, és mindez a legkisebb üzemelési súllyal párosul. A tartályok – kialakításuk, felhasználhatósági területük függvényében – minimum 40%, de van olyan, amelyik 73%-ban tartalmaznak újrahasznosított (visszagyűjtött) műanyagot.

Az IBC belső tartályai és a hordótestek kiváló minőségű műanyag reciklátumból készülnek. Ezt az anyagot a Schütz maga állítja elő – a globális gyűjtőprogramja révén visszaforgatott – műanyag csomagolóanyagokból.

A termék fontos jellemzője még, hogy a Green Layer sorozatú IBC tartályok UN-minősítéssel is bírnak, így a meghatározott veszélyes anyagok szállítására és tárolására is alkalmasak.

 

A körforgásos gazdaság koncepciója Schütz nézőpontból

Két iránya van a környezetbarát csomagolás alapelvének: a többszörös használhatóság és az újrafeldolgozás. A Schütz tartályai esetében e két vonalat egy alapkoncepcióként kezeli. Az általuk kínált csomagolási megoldások teljes életciklusuk során környezetbarátan működtethetők.

A tartályok többszőr használatosak, de a Schütz által biztosított rendszeren keresztül (Ticket Service) újrahasznosításra visszagyűjthetők.

A begyűjtött IBC-k belső tartályait kiveszik az acélkeretből, és egy komplex újrafeldolgozási folyamatban megőrlik, megtisztítják és újragranulálják. Speciális gáztalanító extruderek alkalmazásával szagsemleges, egyenletes minőséget érnek el, mely így gyakorlatilag100%-ban visszaáramlik a műanyag csomagoló alkatrészeknek, ezzel egy zárt kört alkotva.

 

Konténerek
A nyitott tetejű hordókat öt különböző űrtartalommal gyártják (Kép: Schütz)

 

Az innovatív Green Layer kivitelű IBC-konténer

Az újrafeldolgozott műanyagból minimum 40%-ot tartalmaz a termény. A háromrétegű tartályfalnak csak a középső rétegébe extrudálják az így újrahasznosított HDPE-t. A belső és külső rétegek primer-HDPE-anyagból készülnek, így biztosított, hogy mind a töltőanyag, mint a környezet csak első körös, minőségi anyaggal érintkezzen. Ezáltal a töltőanyag minősége a szállítás során garantálható.

 

UN jóváhagyás teszi vonzóbbá a terméket

A Schütz fenntartható IBC tartályaival és PE hordóival támogatja ügyfeleit is, hogy elérhessék fenntarthatósági céljaikat. Ezen túl erősíti a termék iránti keresletet, hogy azok az UN jelzést tartalmazzák, vagyis alkalmasak veszélyes áruk széles körű szállítására, tárolására.

 

Az új tároló egységek külső jegyeit a praktikusság, a minimalista stílus jellemzik

A külső réteg teljesen fekete, így elkerülhetők a foltozódások, színváltozások, melyek gyakran előfordulnak, ha újrafeldolgozott anyagot használnak. Betekintő csíkok kerültek kialakításra, melyek biztosítják a töltésszint ellenőrzését.

Az F1 jelzésű, zárt tetejű hordók 220 literesek; az S-DS1 jelzéssel ellátott, nyitott tetejű hordók szintén a Green Layer technológiával, háromrétegű extrúziós fúvásos eljárással készült fallal rendelkeznek. Az utóbbit, a nyitott tetejű változatot öt űrtartalommal (30 litertől 220 literig) gyártják. Ennél a termékcsaládnál az újrahasznosított műanyag aránya 40%. Ezek a tárolóedények is minősítettek, alkalmasak veszélyes áruk szállítására.

 

Tartály
A Schütz Green Layer sorozatú IBC belső tartályai újrafeldolgozott műanyagot tartalmaznak (Kép: Schütz)

 

Európa, mint a megvalósíthatóság próbája

Az Európai Unió a Zöld Megállapodással és a Körforgásos Gazdasági Akciótervvel meghatározta a tagállamok számára az erőforrás-megtakarító gazdaság céljait és kereteit.

Az uniós direktívákban a csomagolásban felhasznál reciklátum használatára vonatkozó előírások teljesíthetők a Green Layer termékekkel. Azonban a gyártó hangsúlyozza, hogy az újrafeldolgozott műanyaggal készült IBC tartályok és hordók folyamatos biztosításához fontos, hogy a vevők aktívak és együttműködők legyenek a visszagyűjtésben. Az ellátás csak akkor garantálható, ha elegendő reciklátum származik a Schütz „Ticket Service” program alapján visszagyűjtött és újrafeldolgozott alapanyagokból.

 

Barna Ferenc