Ilyen anyagot eddig még nem használtak autópálya építéséhez

Írta: Csomor Zsolt - 2021 június 08.

Mint tudjuk, sok a teendő még újrahasznosítás terén a fenntartható jövő megteremtéséért. Miközben a Business Planet azt vizsgálta, hogyan hasznosíthatnánk még a szemetet, figyelemre méltó projektre bukkant. Spanyolországban a papírgyártásból származó hulladékot egy autópálya építéséhez használják.

 

A CO2-kibocsátás közel háromnegyede megtakarítható

A Valencia melletti autópálya első ránézésre nem különbözik a többi sztrádától. Azonban egy innovatív technológiának köszönhetően az Acciona vállalat papír hamujára cserélték a cementet, a még nagyobb tartósság érdekében – olvasható az Euronews hírében.

 

autópálya építés útépítés
Kép forrása: Euronews

 

„Az útépítéshez a legerősebb anyagok szükségesek, amihez általában cementet alkalmazunk. Azonban a papírhamu is megfelel a cement összes műszaki követelményének, ráadásul környezetbarátabb – ismertette Jan Jose, az Acciona munkatársa. A projekt potenciális hatása óriási. Kiszámoltuk, hogy a CO2-kibocsátás 65-75% -át megtakaríthatjuk. A „méretnöveléssel” pedig akár évi 18 ezer tonna cementet is spórolhatunk” – magyarázta Jan Jose.

További előnye az is, hogy az újrafeldolgozásra már alkalmatlan papír, a cellulóz elégetésével és annak felhasználásával a vállalat a szemetet – amely nagy valószínűséggel a hulladéklerakókba kerülne – erőforrássá változtatja. A távolabbi cél, hogy ez a fajta felhasználás országszerte. majd nemzetközi szinten is elterjedjen.