fbpx

A Coca-Cola papírpalackkal kísérletezik

Írta: Barna Ferenc - 2020 november 02.

100% papír, 100% újrahasznosított anyagok – ezen dolgozik a Coca-Cola vállalat, hogy megvalósuljon a Hulladékmentes Világ. A célok eléréséhez a Paboco startup céggel közösen megalkották az első papírpalack-prototípust.

Idén 14. alkalommal került megrendezésre a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Nemzetközi Konferenciája, ahol több mint 300 logisztikai, beszerzési, raktározási, supply chain vezető vett részt a pandémiás helyzet miatt új formában, online. Így a konferenciát akár pizsamában is végig lehetett ülni, de a lényeg a biztonság, az óvintézkedések betartása volt.

 

 

Az előadók között olyan nagyvállalatok vezető beosztású képviselőit is hallhattuk, mint például a Vodafone, Bosch, Grundfos, Borgwarner, akik ezen a rendezvényen a cégek újdonságairól, fejlesztési irányaikról beszéltek

 

„Fenntartható csomagolási megoldások” című előadás

A Coca Cola HBC Magyarország Kft. képviseletében Nyilas Orsolya, külső kommunikációs vezető prezentált, melyben a világcég hulladákmentes jövőképét vázolta fel.

Magyarországon több mint 100 fajta terméket, 500-nál több kiszerelésben forgalmaznak. Vagyis „minden fogyasztási alkalomra a megfelelő innivalót” kínálja a cég (ásványvíztől a kávén át a prémium szeszesitalokig szinte mindent).

 

 

Mit gondol a Coca-Cola, ha azt mondja Hulladékmentes Világ? Három fő pillére építenek:

  • 100%-ban újrahasznosítható legyenek a palackok 2025-ig;
  • 50% visszahasznosított PET alapanyag legyen a palackokban 2030-ig;
  • 100%-os visszagyűjtés 2030-ig.

Vagyis minden egyes előállított és eladott csomagolást felhasználás után összegyűjtenek és újrahasznosítanak. A Coca-Cola ezt tűzte ki célul: arra törekszik, hogy 2030-ig minden egyes eladott palackja vagy fémdoboza után összegyűjtsön és újrahasznosítson egyet, ezzel csökkentve a nem újrahasznosított csomagolóanyagok használatát, miközben csak 100%-ban újrahasznosítható csomagolóanyagokkal dolgozik.

Mindezekhez folyamatos innovációs beruházások, a különböző technológiai fejlesztések társulnak.

 

 

A papírpalack

A dán Paboco azon dolgozik, hogy a világon elsőként olyan, teljesen bioalapú és újrahasznosítható papírpalackot hozzon létre, ami üdítők, szépségápolási cikkek és más mindennapos fogyasztói termékek csomagolásaként is szolgálhat.

Ebben működik együtt a Coca-Cola, és az újrahasznosítható papírpalack prototípusa már elkészült, de a tökéletes megvalósításáig még vannak teendők. Az első generációs palack még mindig tartalmaz kis mennyiségű műanyagot.

A prototípus papírvázból áll, de tartalmaz egy vékony műanyag a bélést, valamint kupakja is műanyagból készült. Ez az anyag persze 100%-ban újrahasznosított műanyag, mely felhasználás után ismét újrahasznosítható.

A Coca-Cola olyan papírpalackot szeretne megalkotni, amely teljes egészében papírként hasznosítható újra.

Fotó: online konferencia videójából