fbpx

70 éves évfordulóját ünnepli a Jungheinrich

Írta: Transpack-2023/VI. lapszám cikke - 2024 február 13.

A Jungheinrich vállalat és annak termékei világszerte ismertek és elismertek. 1950-es évek elején a vállalkozás ugyan a hiánygazdaságra alapozva vágott bele a emelőtornyos villástargoncák gyártásba, de a nagy előrelépéseket mindig az úttörő innovációi hozták meg. Ezek nem csupán a targoncák világát forradalmasították, de az egész logisztikában és raktározásban új korszakot nyitottak.

targonca
A Jungheinrich teljes körű intralogisztikai szolgáltatóként elkötelezett a jövő raktárának alakításában

A „sárga hangya”

Friedrich Jungheinrich 1953. augusztus 7-én Hamburgban alapította vállalkozását H. Jungheinrich & Co. Maschinenfabrik néven. A vállalat első külföldi fióktelepe 1956-ban Ausztriában nyílt meg. Ezt követte 1958-ban a cég új központja Hamburg-Wandsbekben, ahol egy gyártóüzemet is építettek. Az „ameise” németül hangyát jelent, amely a kis méretű, de nagy teherbírású és mozgékony gépekre utalt.

1966-ban megvásároltak egy telephelyet a mai Norderstedtben található Friedrichsgabe városrészben, Hamburgtól északra. A gyár központját fokozatosan ide helyezték át, ahol későbbi bővítésekkel kiegészítve a mai napig folyik a termelés. A vállalat alapítója, Friedrich Jungheinrich 1968. január 28-án hunyt el.

A Jungheinrich 1974-ben indította útjára a targoncák bérbeadását és a használt targoncák értékesítését új, önálló üzletágként, saját cégvezetéssel. 1989-ben épült fel Hamburgtól délkeletre, Lüneburgban az új gyár, ahol gyalogkíséretű raklapemelőket és egyedi anyagmozgató gépeket is gyártanak.

A Jungheinrich már 1989. október 3-án, a német újraegyesítés napján megnyitotta első telephelyét a keleti régióban, a Drezda melletti Klipphausenben. Ezt követően 1992-ben Magyarországon és Csehországban, 1994-ben pedig Lengyelországban alapított leányvállalatokat. Ebben az évben vásárolta fel a Steinbock und Boss csoportot, és zárta be a franciaországi, nagy-britanniai és spanyolországi gyártóüzemeit. A termelést ekkor Németországba telepítették át.

2006-ban összeszerelő üzem nyílt a Sanghaj melletti Qingpu városában, ahol az elektromos gyalogvezetésű raklapemelő targoncák készülnek. Innen látják el a kínai és más ázsiai piacokat alacsony- és magasemelésű raklapemelő targoncákkal. Szintén 2006-ban kezdte meg működését a használt targoncák felújítására szolgáló drezdai használtgép központ is.

2009-ben a Jungheinrich a szász-anhalti Landsbergben található új üzemében megkezdte az akkumulátoros üzemű, alacsony emelésű (raklapemelők) targoncák gyártását.

2013-ban átadták a Moosburg an der Isarban a magasraktári komissiózó targoncákat gyártó üzemet, Kaltenkirchenben az új központi alkatrészraktárat és Qingpuban az ázsiai-csendes-óceáni térség számára az új targoncaüzemet.

2015 végén a vállalat átvette a müncheni székhelyű MIAS csoportot is, amely a raktáron belüli anyagmozgatási gépészetre, megoldásokra specializálódott. Ezzel a magyarországi piacra gyártóvállalatkén is belépett: a Gyöngyösön működő MIAS gyárban készülnek a magasraktári felrakógépek.

A Jungheinrich 2016 elején saját tulajdonú, új épületébe költözött, és 2021 óta ott található a központja is. A dolgozói létszáma az idei évben globális viszonylatban 20 227 fő.

1953. augusztus 7-én megalakult a H. Jungheinrich & Co. Maschinenfabrik, a Jungheinrich AG elődje. Elkezdik gyártani az első elektromos négykerekű targoncát, az „Ameise 55” típust

„Sárga momentumok” A Jungheinrich meglapítása óta csak elektromos targoncákat gyártott és gyárt, amelyekbe 1956 óta kizárólag saját fejlesztésű és gyártású villanymotorokat építenek be. Targoncáikat 1958 óta exportálják, aminek kezdeti 30%-os arányát 1965-re 50%-ra növelték. Az első forradalmi újítás, a magasraktári targonca 1960-ban érkezett menetirányra merőleges vezetőállással, tolóoszlopos kivitelben (Retrak), 1 tonnás teherbírással.

Az autonóm, önvezető megoldás sem újdonság a cég életében. 1962-ben mutatták be az „Ameise Teletrak” g épet, amely egy önjáró komissiózó, raklapemelő targonca volt. Ez az anyagmozgató egy fotóoptikai érzékelővel a padlóra fektetett jelzőcsíkot és a hozzá kapcsolódó egyéb jelzéseket követte. Izgalmas projekt volt, de akkor még nem vált a mindennapok részévé. Ezzel egy időben az első, gyalogos vezetésű elektromos üzemű raklapemelőt is bevezették a piacra.

1954-1968 között elkezd terjeszkedni Európában a vállalat. Sorra nyílnak a leányvállalatok: Ausztriában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Dániában

A következő fontos évszám 1968, amikor megjelent a magasraktári targoncák következő generációja, immár 2 tonnás teherbírással és 12 méteres maximális rakodási magassággal.

A globális terjeszkedésben fontos lépés volt, amikor 1974-ben a Jungheinrich megvásárolta a raklaprakodó (raktári) targoncák egyik vezető gyártóját, a francia Mécanique Industrie Chimique S.A.-t (MIC). Ez a vállalat a jelentős francia piac mellett erős exportpozícióval is rendelkezett, főleg az Egyesült Államokban. Ezzel párhuzamosan Belgiumban és Spanyolországban is erős piaci pozíciót építettek ki, és az exportvolumen elérte a 60%-ot.

A következő nagy technikai fejlődést a vonalkódok logisztikai alkalmazása hozta meg 1978-ban a nem sínvezetésű targoncák terén. Igaz, ehhez várni kellett néhány évet, mire mikroprocesszorok, számítógépek és programok lehetővé tették a munkafolyamatok során történő adatfeldolgozást és adatátvitelt a központi számítógéphez.

Közben az áruelosztó logisztika vált a nagykereskedők, szupermarketláncok és ipari vállalatok piaci sikerének legfontosabb tényezőjévé. S talán ez az a pont, amikortól már nem a típusok száma, a teherbírás, a teljesítmény és az emelési magasság voltak a meghatározó tényezők, sokkal inkább a háttértechnika. Ennek jegyében született meg például az induktívan vezetett, számítógép-vezérelt Teletrak rendszer az autóipar számára. A termelés és az összeszerelés rendkívül mobilissá válik az automata vezérlésű járműveknek (AGV-k) köszönhetően, ugyanis a műveletek sorrendje bármikor rugalmasan megváltoztatható.

Az 1970-es évek végén újabb innovációkat vezetnek be a piacra. Ezzel egyidejűleg bővítik a norderstedti üzemet és racionalizálják a termelést

A Fraunhofer Intézet anyagmozgatási- és áruelosztási tanszékével közösen a Jungheinrich kifejlesztette az automatizált polcrakodó rendszert (ARS) az 1980-as évek elején. A rendszer központi elemei az automatizált magasraktári targoncák fedélzeti számítógépei, amelyek egy raktárkezelő számítógéphez kapcsolódnak. A gyors áruáramlás és az akár 15 méteres emelési magasság az ARS rendszerben teljesen új dimenziókat nyitott.

1994-ben újabb jelentős innovációk láttak napvilágot. A termékoffenzíva mellett a targoncaüzletág, az üzemen belüli, termelési logisztikai részleg is sikeresen fejlődik. A Jungheinrich új adatátviteli rendszere jelentősen felgyorsítja az információk áramlását a raktározás és az árukezelés során, valamint a targoncaflották üzemeltetési teljesítményét.

1996-ban bemutatták a piac első, 3 fázisú váltóáramú motorral szerelt homlokvillás targoncáját. 2000-ben a Jungheinrich már 24 országba értékesített közvetlenül, ebből 10 ország kelet- és délkelet-európai. Ebből az évből technikai újítás az első lítiumionos akkuval szerelt Concept 08 jelű vezetőplatformos komissiózó targonca.

2002-ben a MIC, Steinbock és Boss csoport márkáit megszüntették, azóta minden targoncát Jungheinrich márkanév alatt értékesítenek.

A Dr. Friedrich Jungheinrich Alapítványt 2004-ben hozták létre azzal a céllal, hogy ösztöndíjakat biztosítson a gépészmérnöki vagy ipari mérnöki szakos hallgatók számára.

2005-ben a vállalat bemutatta a világ első forgófülkés targoncáját.

A következő fontos évszám 2011, amikor a lítiumion akkumulátor mellé kiemelt szerepet kapott az energiahatékonyság, ami jelentősen növeli az üzemidőt. Ez éves szinten komoly megtakarítást és termelékenységet jelent, ugyanis később kell töltőre csatlakoztatni a targoncákat, így a töltési idő kevesebb, kisebb áramfelhasználást eredményez.

2016-ban a raktári targoncákat teljesen áttervezték, igyekeztek a gépészeti méreteiket minimalizálni. Így a teljes konstrukció már nem egy jókora akkumulátorcsomag köré épül, hanem az akkuegységek a targoncák részét képezik. Emellett újragondolták a klasszikus karos működtetést, amit felváltott a csuklótámaszos kezelőkonzol nyomógombokkal, billenőkapcsolóval és egyujjas karokkal.

2017-ben a Jungheinrich és az M C FA (Mitsubishi Caterpillar Forklift America Inc.), megalapította az „ICOTEX” (Industrial Components of Texas, LLC) közös vállalatot, amely targoncákat és ipari komponenseket gyárt az amerikai piac számára.

2022-ben pedig elkészült a százezredik lítiumion akkumulátoros targonca.

A vállalat 2025+ stratégiája az automatizálásra, a digitalizációra és az energia-rendszerekre összpontosít a hatékonyság, fenntarthatóság és a globális környezeti lábnyom csökkentésének jegyében.

A Jungheinrich folyamatosan bővíti jelenlétét a kulcsfontosságú, növekvő piacokon, mint például az ázsiai és csendes-óceáni térségben, ÉszakAmerikában pedig stratégiai partnerségek és célzott felvásárlások révén.

A 2023-as évben új értékesítési egységek jöttek létre Új-Zélandon és Szerbiában. Saját közvetlen értékesítési vállalatai jelenleg 42, a partnercégekkel közösen pedig mintegy 80 országban vannak jelen a „sárga hangya” mai utódai.

És hogy mit hoz a jövő?

Nos, a Jungheinrich is az automatizációban és az önvezető funkcióban látja a jövőt, az ilyen irányú gyakorlati tesztek és fejlesztések már javában zajlanak. Várakozásuk szerint 2030-ra már minden tizedik targonca autonóm robot lesz.

www.jungheinrich.hu/70

Kiss Bertalan