fbpx

Teljesen automatizált logisztikai központ mobil robotokkal

Írta: - 2023 március 13. -Hirdetés
  • Mobil robotok együttműködése: AMR-ek szolgálják ki az AGV-ket.
  • Az egyetlen beszállítótól származó integrált, teljes megoldás hatékony és fenntartható raktárépítést tesz lehetővé.

A Jungheinrich, a világ egyik vezető intralogisztikai megoldásszállítója új, korszerű logisztikai központot épített Eindhoven közelében a holland Prodrive Technologies technológiai vállalat számára. A több mint 20 000 négyzetméteres raktárterülettel rendelkező épület 2022 évvégén került átadásra. A raktár középpontjában egy teljes körű logisztikai megoldás áll: 14 autonóm mobil robotból (AMR) és 8 EKX 516ka típusú automata szűkfolyosós magasraktári targoncából (AGV) álló flottával. Minden eszköz a Jungheinrich logisztikai interfészén keresztül kapcsolódik a Jungheinrich raktárellenőrzési rendszeréhez (WCS), amely az automatizált rendszerben a szállítási mozgásokat vezérli. A Jungheinrich az előzónában az AMR-ket összekötő elemként alkalmazza a komissiózáshoz, a raktári állványrendszerben pedig az AGV-k végzik a rakodást. A kettő kombinációja új szintre emeli az automatizált anyagáramlást a Prodrive-nál. Az arculee típusú AMR-k látják el raklapokkal mindkét automatizált raktárterületet, és az „árut az emberhez” elv alapján szállítják azokat a komissiózó állomásokra, ahol kézzel történik a komissiózás.

mobil autonóm robot raklap raktár kaloda
Képek forrása: Jungheinrich

Az AMR-ek nagy előnye, hogy használatukhoz nem szükséges költséges kötött pálya (vezetősín, optikai érzékelőrendszer) kiépítése. Az AMR képes a betáplált alaprajz szerint közlekedni, ennek alapján szabadon mozog a raktárakban, gyártócsarnokokban (akár még arra is képes, hogy lifttel egy másik szintre menjen el). Ezeket a gépeket számos érzékelővel szerelték fel, így bármikor képesek saját helyzetüket a betáplált adatokhoz képest meghatározni. Az AMR a felületére, az úgynevezett platformra erősített kiegészítő modulok révén többféle, specializált feladatot képes ellátni. Önálló platform segíti az egyszerű, gyors szállítást, egy másik a raklapok szállítását, külön platform van a vontatáshoz. Az AMR nemcsak sokoldalúan tájékozódik, de képes tudásába beépíteni a tanultakat. Mindez a robotokban alkalmazott mesterséges intelligenciának köszönhető. Az MI nemcsak a tájékozódás folyamatos pontosításában, finomításában segíti, de ennek köszönhető a szállítandó áruk, eszközök felismerése, valamint az energiatakarékos működés szabályozása is. Az AMR-ek nagy előnye a gyors, egyszerű programozás, a rugalmas átállítás egyik feladatról a másikra. Természetesen ez sem lenne lehetséges a mesterséges intelligencia alkalmazása nélkül.

laptop ember
Képek forrása: Jungheinrich

A holland projekt még csak a kezdet. Már itt is jól kirajzolódnak a kétféle technológia együttműködéséből származó lehetőségek, de a raktárakban felmerülő problémákat látva és az AMR+AGV együttműködés előnyeit egyre inkább kihasználva biztosak vagyunk benne, hogy komoly lehetőségek állnak még előttünk!

www.jungheinrich.hu/amr