fbpx

Az öko különdíjat nyert cég akár a vasutat is becsomagolná

Írta: Transpack-2022/VI. lapszám cikke - 2022 december 21.

„Hello hulladékmentes élet” komposztáló csomagolásával nyerte el az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. különdíját a komplex csomagolási megoldásairól híres Logipack Packaging Kft. az idén 39. alkalommal meghirdetett HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Versenyen.

Díjátadás
Regőczy Norberttel, a cég vezetője átveszi a különdíjat Gönci Beátától, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától

Egyedi igények – innovatív, komplex megoldások

A díj kapcsán beszélgettünk Regőczy Norberttel, a cég vezetőjével, aki néhány szóban a vállalkozás történetét is bemutatta. A 2018-ban önállósult céget 27 éves szakmai tapasztalattal rendelkező dolgozók alkotják. Specialitásuk, hogy kisebb sorozatokat, egyedi, extrém csomagolásokat is vállalnak. A munkafolyamatot a tervezéstől a gyártásig átfogják, az egyedi igényeket akár komplex, innovatív megoldásokkal ki tudják elégíteni úgy, hogy a termék még versenyképes maradjon, a csomagolási költség ne legyen túl magas.

Örömmel fogadták az egyedicsomagolás kihívását

A cég vezetője elmondta, hogy a díjat nyert termék esetében a megrendelőnek olyan kérései voltak, melyek nem egyszerűsítették le a csomagolástechnikai megoldásokat: a becsomagolandó termék égetett agyagból készült, így nagy a súlya, és a postai úton történő szállítás miatt figyelembe kellett venni, hogy a komposztáló anyaga törékeny. Külön kritérium volt, hogy a csomagolás minél kevésbé terhelje a környezetet, így az nem tartalmaz semmilyen műanyag, nem lebomló anyagot.

Regőczy Norbert felhívta a figyelmet a csomagolási megoldásokra: az edények stabilizálására ötrétegű, BC jelű hullámpapírlemezből kialakított keretes betétrendszert alkalmaztak; a rögzítési pontok segítségével, ragasztás nélkül öleli körbe az agyagkomposztálókat, és stabilan tartják a távolságot az egyes edények között. A komposztáló tálca és -tető esetében – mivel lényegesen alacsonyabbak – az előző elvet nem lehetett alkalmazni, ezért göngyölhető konstrukció került alkalmazásra. Az egyéb, apróbb kiegészítők a csomagolás felső részében kaptak helyet úgy, hogy a tér maximálisan ki legyen töltve, ezzel is a keletkező csomagolási hulladék mennyiségét csökkentve.

Csomagolás, hullámpapír dobozok raklapon
Mérettől, formától függetlenül vállalja a cég a csomagolás legyártását

A tavalyi évben is volt díjazott termékük

A vállalkozás első embere büszkén mutatta az „Ásványvíz promóciós és szállítási csomagolása” HUNGAROPACK 2021 díjas terméküket, mely a dubai világkiállításra készült. Az egyedi megjelenés a figyelemfelkeltésben kapott kiemelkedő szerepet, emellett azonban fogyasztói, promóciós és szállítási csomagolási feladatokat is be kellett töltsön a csomagolás. A külső öv 6 db fogyasztói csomagolást fog össze és rögzíti egységben, ezáltal gyűjtőpakkot létrehozva. A belső dobozok semmilyen körülmények között nem mozdulhatnak ki, mivel a pánton benyomható rögzítési pontok találhatók a fixálás érdekében. A felbontást egy perforáció segíti, ennek feltépése után könnyen eltávolítható a pántszalag. Az egyedi fogyasztói dobozok maximálisan biztosították a feltűnő termékmegjelenést: a dobozon található ablak formája a grafikai kialakítással együtt a világkiállítás helyszínére utal, ugyanis a kialakított formában a város ikonikus épülete, a Burj Al Arab felhőkarcoó ívelt alakja köszön vissza. Belül kettő (alsó és felső) betét a termék rögzítését szolgálja, a segédhajtással együtt az oldalmerevítést is megoldja. Az alsó betét egy extra megjelenést kölcsönöz egyedi, emelkedő kialakításának köszönhetően, egyben vezeti a fogyasztó tekintetét a márka nevére, mely a betét pereme felett olvasható.

A cég dinamikusan fejlődik

Minden évben fejlesztenek, beruháznak a csomagolóipar területén nagy tapasztalattal rendelkező vállalkozásnál, ezek során a környezetbarát technológiákra összpontosítanak. A digitális, PLC által vezérelt automata gépek mellett pár éve szereztek be egy – a térségben szinte egyedülállónak számító – Wonderjet típusú, vizesbázisú festéket alkalmazó digitális nyomtatót. A hatékonyan, kiváló minőségben dolgozó gép – félautomata alapanyag-adagolásnak köszönhetően – a hullámkarton alapanyagú csomagolási termékek majd összes méretigényét képes fogadni.

Digitális nyomtató, professzionális méret
A Wonderjet típusú, vizesbázisú festéket alkalmazó digitális nyomtatót 2020-ban szerezte be a cég

A túlméretés csomagok semjelentenek akadályt

Az 50 főt meghaladó foglalkoztatottal rendelkező vállalkozás szolgáltatási köre átfogja szinte a csomagolás teljes technológiáját. A cégvezető elmondta, hogy stabil tervező csapatuk van, akik az egyedi igényeket figyelembe véve konstrukciós és grafikai megoldásokkal egyaránt tudnak szolgálni. Ezek alapján mintadobozok elkészítésére is van lehetőség, illetve a gyártást, a manuális összeállítást is vállalják. Rakat- és költségoptimalizálást alapból figyelembe veszik a tervezés során, de külön felkérésre azt is vállalnak már kész termékek kapcsán is. Kis szériaszámban is vállalnak munkát. A vezető kiemelte ennek kapcsán, hogy 10-20 darabos egyedi termékre is volt már rendelésük, de nem ritka náluk a több tízezres sorozatgyártás sem. Ezt az is alátámasztja, hogy az egyik piacvezető elektronikai gyártócég beszállítói. A túlméretes, egyedi csomagolásra is találnak mindig megoldást, Regőczy Norbert szerint nincsenek méretbelikorlátok, akár egy vasutat is becsomagolnak.

Barna Ferenc