fbpx

A benzin ára nem változik, a gázolaj ellenértéke csökken

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 05.

A múlt héten csak a dízel árát emelték, most szerdán csökken, a benzin már több hete stagnál ugyanazon a szinten.

Kamion
A gázolaj ára csökken, a benzin nem továbbra is stagnál (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Emelkedő olajárak jellemzik a nemzetközi piacot

Szerdán itthon bruttó 4 forinttal csökken a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára. Pedig újra emelkedő trend jellemzi a nyersolaj piacát. A Brent típusú olaj ára a múlt héten 5%-ot emelkedett, már a 89 dolláros árszintet is meghaladta egy kicsivel.

Ennek legfőbb ok, hogy emelkedik a kereslet az USA-ban, Oroszországban pedig a finomítói karbantartások miatt csökken a kínálat olajból és üzemanyagból.

Sajnos a forint árfolyama is rosszabb lett, a hétvégén 356 forint magasságában zárt a dollárral szemben, csak hétfőn kezdett kicsit erősödni.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia megközelíti a 116 forintot, gázolajnál ugyanez az érték meghaladja a 136 forintot.

Az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 643 Ft/liter*;
  • gázolaj – 655 Ft/liter*.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin átlagára marad a 643 forintos szinten, de a gázolaj bruttó átlagára a 651 forint lesz.

Pénteken emelkedett a dízel üzemanyag ára, a benzin ára nem változott, ahogy most sem.

* A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában.