fbpx

Együttműködés javíthat a logisztikai munkaerőhiányon

Írta: Transpack-2023/II. lapszám cikke - 2023 április 21.

A Magyar Logisztikai Egyesület és a Trenkwalder közös szakkonferenciát tartott, amely fókuszában a hazai logisztikai piac munkaerőhelyzete állt. A rendezvényen a két fél stratégiai együttműködési megállapodást is aláírt.

Együtt a munkaerőhiány csökkentéséért

Stratégiai együttműködési megállapodás aláírásával kezdődött a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Trenkwalder közösen megtartott konferenciája. Az együttműködés keretében a felek a jövőben széles körű piaci információkkal látják el egymást az aktuális munkaerőpiaci tendenciákról, beleértve a logisztikai trendeket, ugyanis az kiemelt jelentőséggel bíró gazdasági terület. A folyamat részeként az MLE és a Trenkwalder integrálja a rendelkezésükre álló piaci információkat és tapasztalatokat, valamint közvetítik azokat a két szervezettel kapcsolatban álló üzleti szereplők felé.

A logisztika területén is tetten érhető a munkaerőhiány, néha már az akár hét számjegyű fizetések sem hatnak eléggé motiválóan. Arra is gyakran látható példa, hogy a megfelelő szakértelem szab gátat az ideális jelölt megtalálásában – hívta fel a figyelmet dr. Doór Zoltán. A Magyar Logisztikai Egyesület elnöke hozzátette, hogy a mindennapjaik során amellett, hogy igyekeznek naprakész oktatásokkal (pl. felsőfokú logisztikai menedzser) is javítani az aktuális helyzeten, fontosnak tekintenek minden olyan további háttérfolyamatot is, amely a megfelelő munkaerő megtalálásában segíti a logisztikai cégeket.

Dr. Doór Zoltán és G. Nagy Balázs

Az innovatív digitális HR megoldások alkalmazása jelentős mennyiségű adattal képes ellátni a piaci szereplőket, amelynek megfelelő felhasználása alapvetően elősegítheti a cégek jobb és tervezhetőbb működését. A legnagyobb hazai munkáltatók körébe tartozó Trenkwalder ennek az adatkincsnek a kiaknázásában örömmel vállal partnerséget a Magyar Logisztikai Egyesülettel – mondta G. Nagy Balázs, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója.

Egyre többen hajlandók költözni kedvezőbb munkalehetőségért

A hazai piacon a gazdasági nehézségek ellenére több százezer fős a munkaerőhiány, az elbocsátott alkalmazottak többségét pedig a piac más szegmensei azonnal felszívják.

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója előadásában a vállalatuk saját közelmúltbeli Mobilitási Index felmérésére utalva rámutatott, hogy a hazai munkavállalók 53%-a kedvezőbb munkalehetőségek érdekében hajlandó jelenlegi lakhelyéről elköltözni. Az egyes régiókban élők mobilitási készségeinek ismerete pedig jelentős versenyelőnyt biztosíthat a munkáltatók számára.

Dinamikusan növekszik az Ázsiából érkező munkavállalók száma

A szakkonferencia másik fontos témája a harmadik országbeli munkavállalók alkalmazása volt, ahonnan a statisztikák szerint az elmúlt évben közel 60 000 munkavállaló érkezett az országba. Ezek többsége ukrán, de az Ázsiából érkezők száma is dinamikusan növekszik. Ez a létszám önmagában nem képes megoldani a hazai munkaerőpiac fennálló strukturális problémáit, ám azok az agilis vállalkozások, amelyek élnek ezzel a lehetőséggel, viszonylag egyszerűen képesek kezelni saját munkaerő-problémáikat. Dobos Tamás, a Trenkwalder projekt managere előadásában külön kiemelte a Fülöp-szigetekről érkező munkavállalók előnyeit. Esetükben – keresztény többségű ország lévén – a kiemelkedő kulturális illeszkedést, az angol nyelvű kommunikációt, a képzettség szintjét, a többséget jellemző erős motivációt és az ezzel összefüggő alacsony fluktuációt emelte ki.

Nógrádi József
Nógrádi József, Trenkwalder, kereskedelmi igazgató
Dobos Tamás, Trenkwalder, projekt manager

Közel kétszeres a munkaerő-keresések száma

A logisztikai munkaerő-keresések száma a koronavírus-járványt megelőző utolsó időszakhoz – 2019 utolsó negyedévéhez – képest jelenleg közel kétszeres mértékű, és ez a szint az év hátralévő részében is fennáll.

A jelöltek elvárása, illetve a munkáltatók ajánlatai között ugyanakkor egyes munkakörökben akár 20%-nál is nagyobb eltérés tapasztalható. Ez növelheti a fluktuációs hatást, elnyújthatja a betöltési időt, csökkenheti a belső motivációt, valamint a kívántnál alacsonyabb kvalitású jelöltek jelentkezésével járhat – ismertette Szarvas Péter, a Trenkwalder quality managere.

Szarvas Péter, Trenkwalder, quality manager

A Magyar Logisztikai Egyesület tevékenysége elsősorban arra irányul, hogy biztosítsa logisztikai területen az ország versenyképességének és fenntartható fejlődésének erősítését az új ismereteken és azok alkalmazásán alapuló tudásbázis létrehozásával, annak széles körű megosztásával.

Támogatja a logisztikai tárgyú szakmai tanácskozások megszervezését és lebonyolítását, a felnőttoktatást, a bel- és külföldi tapasztalatcserét és a publikációk kölcsönös cseréjét, megjelentetését. Az egyesület részt vesz a civil logisztikai érdekképviseleti tevékenységben, a logisztikai döntéseket érintő széles körű társadalmi egyeztetések megalapozásában.

Segíti az ellátási, termelési és áruelosztási folyamatok átfogó szervezését, ezzel elősegítve elsősorban a kis és közepes méretű vállalkozásoknál a minél nagyobb gazdasági eredmény elérését.

A céljai elérésének érdekében elősegíti és koordinálja a műszaki, közgazdasági, informatikai és más, a logisztikát művelő szakemberek hatékony hazai és nemzetközi együttműködését.

A Trenkwalder Csoport Közép- és Kelet-Európa egyik vezető személyzeti szolgáltatója. 14 európai országban képviselteti magát, közel 30 éves tapasztalattal. Az elmúlt években a Trenkwalder digitalizált 360°-os HR-megoldások szolgáltatójává vált. Megbízható stratégiai partnerként a Trenkwalder Csoport az összes gazdasági ágazat ügyfelei számára megoldásokat kínál a személyi ellátás, a HR-szolgáltatások és az üzleti folyamatok kiszervezése területén.

Csomor Zsolt