fbpx

Új korszak indul a hazai logisztikai parkoknál

Írta: Kohout Zoltán - 2023 április 21.

Három kategória lesz, és egységes szabályozás keretezheti a jövőben a szektor versenyképességét érintő beruházásokat.

5-ről 10 százalékra növelnék a szektor részesedését

Magyarországon a logisztikai szektor a gazdasági növekedés egyik alapja, jelenleg is közel 2500-ra tehető azon cégek száma, amelyek a magyar logisztikai ipar valamely szegmensében dolgoznak. Az ágazat több mint 280 ezer főt foglalkoztat és a GDP 5 százalékát állítja elő. A kormány célja, hogy ez az arány 2030-ra 10 százalékra növekedjen – ismertette közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Az ország gazdasági teljesítményének növelését szolgálta a fuvarozóknak adható adómentes napidíj emelése is.

logisztikai park

Három kategória

Ugyancsak a szektor versenyképességének további növelését célozza az a döntés is, hogy egységes szabályozási, minősítési és ellenőrzési rendszert hoz létre az állam. Ettől azt várják, hogy a logisztikai szolgáltató szektor beruházásai koordinált keretek között és hatékonyabban valósuljanak meg. A döntés értelmében létrejön egy új minősítési rendszer, az új szabályozás három kategóriába sorolja a logisztikai parkokat: intermodális logisztikai park, regionális logisztikai park és helyi logisztikai park.

Stratégai döntés. A GFM felhívta a figyelmet: a logisztikai park cím közvetlen előnnyel nem jár, nem jelent közvetlen pénzügyi támogatást. Ugyanakkor a címet elnyerők célzott támogatási programokra pályázhatnak, célzott kedvezményeket kaphatnak és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításra vonatkozó kérelmük elbírálása egyszerűsített eljárásban történik.