Vásári napok

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 25.

Az észak-olaszországi (Brescia) központú Lombardi rendkívül elkötelezett a technológiai fejlesztések mellett. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy keskenypályás flexo nyomdagépei szolgáltatásait és a felhasznált technológiákat tekintve évről évre képes olyan újdonságokat bemutatni, melyekkel csak a legjobbak rendelkeznek. A LabelExpo-n bemutatott Invicta gépcsaládban megvalósított újítások tovább csökkentik azokat a kihívásokat melyekkel a hajlékonyfalú csomagolóanyagok dekorálása jár, egyúttal szinte valamennyi alapanyagtípusra lehetővé (BOPP, PVC, PE, PET, papír, öntapadós -, thermo-, vékony karton-papír, laminátumok) teszi a nyomtatást.

A nyomóművek független és teljes szervó meghajtása, az “öntanuló” regiszterkövetés, nemcsak a kényes alapanyagok konstans magas minőségben történő nyomtatását biztosítja, de a speciális pályakialakítással és pre-regiszterrel együtt a beállási selejtet is páratlanul alacsonyan tartja. Az automata pozicionálású sleeve hengerek könnyű cserélhetősége, a Hi-Dinamix rendszer biztosította pneumatikus nyomásellenőrzés a hengerek valamint a rákel közt, mind a nyomdászt segítik a tökéletes minőség előállításában.

 

 

Az észak-olaszországi (Brescia) központú Lombardi rendkívül elkötelezett a technológiai fejlesztések mellett. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy keskenypályás flexo nyomdagépei szolgáltatásait és a felhasznált technológiákat tekintve évről évre képes olyan újdonságokat bemutatni, melyekkel csak a legjobbak rendelkeznek. A LabelExpo-n bemutatott Invicta gépcsaládban megvalósított újítások tovább csökkentik azokat a kihívásokat melyekkel a hajlékonyfalú csomagolóanyagok dekorálása jár, egyúttal szinte valamennyi alapanyagtípusra lehetővé (BOPP, PVC, PE, PET, papír, öntapadós -, thermo-, vékony karton-papír, laminátumok) teszi a nyomtatást. A nyomóművek független és teljes szervó meghajtása, az “öntanuló” regiszterkövetés, nemcsak a kényes alapanyagok konstans magas minőségben történő nyomtatását biztosítja, de a speciális pályakialakítással és pre-regiszterrel együtt a beállási selejtet is páratlanul alacsonyan tartja. Az automata pozicionálású sleeve hengerek könnyű cserélhetősége, a Hi-Dinamix rendszer biztosította pneumatikus nyomásellenőrzés a hengerek valamint a rákel közt, mind a nyomdászt segítik a tökéletes minőség előállításában.

 

 

Folyamatosan nagy volt az érdeklődés a Zeller+Gmelin standjánál, aki az idei évben a már meglévő termékeinek speciális felhasználásaira hozott jó néhány példát a címke gyártók számára. A Labelexpo-n kiállító gépgyártók számosan, részben vagy teljes egészében Z+G festékekkel nyomtatták prezentációs munkáikat az UV flexo, UV ofszet és LED ofszet területeken. Az utóbbi évek EU-s szabályozásainak megfelelő alacsony migrációs festékcsaládok továbbra is a szakma figyelmének a középpontjában vannak. Ezen területen (UV flexo és UV ofszet) a Z+G kiváló minőségű színerős nyomdafestékekkel rendelkezik, mely nyomatminták természetesen több neves gépgyártó standján is megjelentek. A jó hangulatú szakmai eszmecsere esténként hagyományosan egy sör mellett folytatódott melyet a Z+G speciális nyomatminta kuponokkal támogatott.

 

Nemcsak a hazai flexo nyomdák ismerték fel a Flexo Concepts által gyártott speciális Orange műanyag rákelben rejlő lehetőséget. Az idei évben számos neves nyomdagép gyártó (Mark Andy, Gidue, Nilpeter) kiállított gépében működés közben volt megtekinthető a jellegzetes narancssárga “penge”. Nem véletlen ez, hiszen a rákelek hosszabb élettartama, a raszter hengerek kíméletes, ugyanakkor precízebb lehúzása és a nyomdász munkavédelmi biztonsága mind olyan érték amelyekből nemcsak a végfelhasználó, de maga a gépgyártó is profitál.

 

Az UV szárító rendszerek és lámpák gyártói az UltraLight és Uviterno cégek idén közös standon állítottak ki. Az itt bemutatott legújabb hibrid UV szárító rendszer egyszerre alkalmaz levegő- és folyadékhűtést. Ez a megoldás az alapanyagok széles spektrumán ad nagyobb szabadságot az UV festékek felhasználásában. A hőre különösen érzékeny vékony fóliák illetve hő papírok mellett speciális nagy rétegvastagságú festékek, valamint lakkok szárítására ideális lehetőséget biztosít.

 

A világ talán legjelentősebb műanyagipari vására, a 60 éves tradícióra visszatekintő K Messe szintén fontos esemény partnereink számára. Ezen a vásáron a fólia- és síklap extrúziós gépeket, valamint regranulátorokat gyártó partnerünk, a Diamat Maschinenbau is részt vesz kiállítóként. A legújabb piaci kihívásokra adott válaszul, a Diamat egy PET/PE szeparálást és feldolgozást lehetővé tevő újításáról tájékoztatja az érdeklődő vendégeit.

 

Az ILLIG legújabb fejlesztésű, “intelligens vezérléssel” (IC) ellátott gépeit szintén megtekinthetjük a K Messe-n. Az IC-RDM 54K gép 520 x 300 mm formázó felülettel APET poharakat gyárt a kiállítás ideje alatt. A gép egy 18-fészkes szerszámmal van felszerelve, amely több mint 50.000 db/óra sebességű működésre képes. Az IC-RDKP 72 gép (max. 756 x 535 mm formázó felülettel) 6 fészekben, összecsukható dobozokat gyárt, PP-ből.

 

Igazi jövőbe mutató fejlesztéseket mutat be a pohár és tubusdekorálásban élen járó Wifag- Polytype. A száraz ofszet technológiát a flexoval ötvöző új gépük a Polyflex mellett a műanyag tárolók, tubusok tintasugaras digitális nyomtatására alkalmas technológia is megtekinthető működés közben.