fbpx

Kihirdették a rendeletet a kötelező visszaváltásról

Írta: Csomor Zsolt - 2023 október 06.

Megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben. 2024 január elsejétől elindul a kötelező visszaváltási rendszer hazánkban. A nem újrahasználható termék esetén a visszaváltási díj darabonként 50 forint lesz.

Kötelező kialakítani a nagyobb üzletekben a visszaváltó automatákat

Már több országban bevált, és jövő év elejétől hazánkban is megkezdődik a kötelező visszaváltási rendszer működése, amit a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. működtet. A rendeletet a Magyar Közlöny 141. számában rögzítették.

A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe tartozik a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása. Ezek esetében a gyártók kötelesek a terméken a jogszabályban meghatározott jelölést elhelyezni – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) kommunikációs főosztálya szerdán az MTI-vel.

üveg palack borosüveg kupak címke
Kép forrása: Pixabay

A visszaváltási díj a nem újrahasználható termékek esetén darabonként 50 forint lesz. A többször használható csomagolások, újratölthető palackok esetében a visszaváltási díjat a gyártó határozza meg.

A közlemény szerint a visszaváltást kötelezően gépi úton, visszaváltó automatákkal kell biztosítaniuk a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek, valamint kötelező visszaváltási helyet kell kialakítani az 1000-nél több lakosú településeken. Az automata működtetésére kötelezett kiskereskedelmi egységek hamarosan regisztrálhatnak a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél, míg a kisebb eladóterű üzletek a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnak.

A jogszabály átmeneti időszakot biztosít 2024. június 30-ig. Eszerint nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak – olvasható az index.hu oldalon.

A kötelező visszaváltási rendszerben felmentést kapnak azok a gyártók, akik csekély mennyiségű, vagyis évente 5000 darab terméknél kevesebbet hoznak forgalomba. A szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, automatával vissza nem váltható üvegekre, amennyiben ezt a koncessziós társaság az előzetes termékregisztrációs eljárásban megállapítja.